Öne Çıkanlar Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor 1 yaralı sergı sanlıurafspor

Bu haber kez okundu.

“Güç Dengesi Büyük Rol Oynuyor”
Şanlıurfa’da 60’ın üzerinde aşiret bulunuyor ve bu aşiretlerin seçime yön verip vermeyeceği şimdiden merak konusu oldu. Kentte bulunan aşiretlerin üyelerinin herhangi bir partiye oy vererek, partinin zaferi yakalamasına yardımcı olabileceği belirtildiği gibi, aşiretlerin eski katı kurallarının kalmadığını savunanlar da var.

30 Mart seçimleri yaklaşırken birçok tartışma konusu meydana geliyor ancak, bölgede hakimiyetini koruyan aşiretlerin seçime yön verip vermeyeceği merak konusu oldu. Bölgede hakimiyetini koruyan ve güçlü bir etkiye sahip aşiretler, istedikleri bir partiye oy vererek, o partinin kazanmasını sağlayabilir.

Şanlıurfa’da yaptığımız kamuoyu değerlendirmelerine göre farklı fikirler ortaya atıldı. Savunulan fikirlerin çoğunlukla aşiretlerin parti taraftarı olabileceği ise dikkat çekti.

“AŞİRETLER SEÇİME YÖN VEREBİLİR”

Aşiretlerin seçimi etkileyip etkilemeyeceği elbette 30 Mart günü belli olacak ama bazı vatandaşlar şimdiden aşiretlerin partiler için büyük destek olduğunu söyledi. Fikirlerini aldığımız vatandaşlardan Veysel Kubat, güçlü aşiretlerin kendilerince belirlediği bir partiye oy vereceğini ve kazanan tarafın kendilerini tutmasını istediği için aşiretlerin seçime yön vereceğini söyledi. Kubat, “bugün gelinen noktada 60’ın üzerinde aşiret bulunuyor ve daha önceki zamanlarda olduğu gibi, bu seçimde de aşiretler etkili olacak. Büyük aşiretler, başkanın kendi tarafında olmasını ister ve büyük ihtimalle önceden konuşup anlaşırlar. Eğer aşiretler partilere destek verirse, seçimin nasıl sonuçlanacağını kimse tahmin edemez” ifadelerini kullandı.

“ESKİDEN SEÇİMLER AŞİRETLERİN ETKİSİNDEYDİ”

Geçmiş dönemlerdeki seçimlerde aşiretlerin etkili olduğunu ve seçim sonucuna yön verdiğini belirten Kubat, bu seçimde aynı sorunları tekrar yaşamak istemediklerini ve kişilerin özgür bir şekilde oy kullanması gerektiğini söyledi. Demokrasinin düzgün işleyebilmesi adına aşiretçe partilere destek verilmemesi gerektiğini savunan Kubat, “geçmiş dönemlerde, özellikle bundan 10-15 yıl önceki seçimlerde bölgedeki aşiretler seçim sonuçlarını oldukça değiştiriyordu. Aşiretin önde gelenleri, diğer aşiret mensupları üzerinde de baskı kurarak, bir siyasi parti veya kişinin kazanmasını sağlıyordu. Umarım bu seçimlerde aynı sorunlar yaşanmaz” dedi.

30 Mart yerel seçimleri yaklaşırken, bölgedeki aşiretlerin seçim üzerinde nasıl bir etki yaratacağı merak konusu oldu.

“GÜÇ DENGESİ BÜYÜK ROL OYNUYOR”

Şanlıurfa bölgesinde güç kaybetmek istemeyen ağa ve aşiretlerin bir siyasi partiyi destekleyerek, güç dengesi oluşturmak için çabaladığını söyleyen Necmi Kılıç, “Sonuçta bölgemizde aşiretçilik var ve aşiretler güç dengesi kaybetmemek adına belli bir partiye oy verecek ve desteklediği partinin kazanmasını ister. Ama artık gençler bilinçlendi, kendilerine fayda getirecek şahıslara oy verir, daha önce aşiret reisleri bu anlamda katı davranıyordu ama artık bu katılığın kırıldığını düşünüyorum. Zaten demokrasinin düzgün işleyebilmesi için de seçimde baskının olmaması lazım” ifadelerini kullandı.

“BÖLGEDE BAZI ŞEYLERİN DEĞİŞMESİ LAZIM”

Aşiret ve ağaların seçim üzerinde etkili olmaması gerektiğini savunan bir başka vatandaş Selami Turan ise, artık yanlış geleneklerin değişmesi gerektiğini ve demokrasinin gerçek

demokrasi olması adına bir takım şeylerin değişmesi gerektiğini söyledi. Turan, “seçimin tarafsız sonuçlanması ve demokrasinin adaletli bir şekilde işleyebilmesi için bir takım geleneklerimizden vazgeçmemiz gerkiyor. Bölgede hakimiyetini koruyan aşiret ve ağaların aşiretin diğer üyeleri üzerinde baskı kurmaması gerekiyor. Kişiler özgür bir şekilde oy kullanmalı. Bu memlekete hizmet edecek kişinin, sadece bir aşirete veya bir kesime değil, tüm herkese eşit hizmet edecek birinin olması lazım” dedi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49