Öne Çıkanlar sosyal medya Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı Başkan Beyazgül ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor

Bu haber kez okundu.

Göçerler köylerine dönüyor
Şanlıurfa’da besicilikle uğraşan vatandaşlar, yaylalarda geçirdiği yaklaşık 6 aylık bir zamanın ardından köylerine geri dönmeye başladı.
Şanlıurfa’da besicilik yaparak geçimini sağlayan vatandaşlar, hayvanlarını otlatmak amacıyla gittikleri yaylalardan dönüyor. Havaların soğumaya başlaması üzerine köylerine dönen besiciler, yaklaşık 4 aylık bir sürede hayvanlarını samanla besleyecek.
Bahar aylarının başından itibaren köylerinden ayrılan ve sürekli mera değiştiren göçerler, kış ayları öncesinde zorlu yolculuğa başladı. İlk başlarda Karacadağ bölgesindeki meralarda hayvanlarını otlatan göçerler, daha sonra Ağrı, Muş, Bingöl gibi hayvancılığa elverişli illere göç ediyor.
Hayvanlarını araçlarla taşıyanlar olduğunu gibi, hayvanları kilometrelerce yol yürütenler de var. Bazı besiciler, hayvanları zarar görmesin diye zahmete katlanıp, köylerine yürüyerek gelirken, bazıları da erken ulaşmak amacıyla kamyonlarla dönüyor.
Göçerliğin zorlu bir hayat olduğunu dile getiren besici Şükrü Gündüz, “Bizim başka yaptığımız bir iş yok. Tek işimiz hayvancılık, bu nedenle de bu işi sağlam yapmaya çalışıyoruz. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte köyümüzden ayrılıp meralara çıkıyoruz. Sürekli mera değiştirdiğimiz için birçok il geziyoruz.
En son Bingöl’deki meralara gittik, kış ayları yaklaştığı için meralarda da fazla bir şey kalmadı. Köyümüze dönüp, hayvanlarımızı samanla beslemeye başlayacağız. Ortalama 4 ay boyunca saman ve arpayla hayvanları besledikten sonra tekrar meralara çıkacağız” dedi.
Sonbahar aylarının ortalarına gelinmesi nedeniyle çoğu koyunun doğurduğunu da dile getiren Gündüz, kuzularla uğraşmanın da büyük bir zahmet olduğunu aktardı.
Besiciliğin özellikle sonbahar ile kış aylarında zorlaştığını belirten Gündüz, “Sonbahar ayları gelince koyunlar doğurmaya başlıyor. Uzun yolculuğa çıktığımız için kuzularla fazla uğraşamıyoruz. Bu nedenle hayvanların doğurma dönemi tam başlamadan köyümüzde olmak istiyoruz.
Eğer öyle olmazsa yolda perişan oluruz. Yolda kuzular doğunca büyük hayvanlar ve kuzulara ayrı ayrı bakmak büyük zahmet istiyoruz. Zaten uzun yol geldiğimiz için yoruluyoruz” ifadelerini kullandı.
Besici Gündüz, meralardayken, hayvanlar için fazla masraf yapmadıklarını, kış aylarında ise arpa ve samanın yanı sıra ilaçlara da büyük miktar para harcadıklarını sözlerine ekledi.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49