Öne Çıkanlar 1 yaralı Karaköprüde sıkışmalı kaza Sancaktepespor 5-0 Şanlıurfaspor Çok Sayıda Zırhlı Askeri Araç Hataya Sevk Edildi urfa haber

Bu haber kez okundu.

Göç şimdiden başladı
Her yıl Şanlıurfa’dan 48 batı iline mevsimlik işçi olarak, çalışmaya giden vatandaşlar, iş göçüne şimdiden başladı. Şanlıurfa’dan şimdiden göç etmek zorunda kalan ailelerin çocuklarının eğitimi de aksıyor.
 
Şanlıurfa’dan batı illerine mevsimlik tarım işçisi göçü başladı.
 
İşsizliğin had safhaya çıktığı kente işsiz kalan vatandaşlar, batı illerinde tarım işinin başlaması üzerine Şanlıurfa’da göç ederek, Yozgat, Konya gibi illere göç etmeye başladı. Kış aylarının bitmesine uzun bir zaman kalmasına rağmen kentten göç eden vatandaşlar, kentte işsiz kaldıkları gerekçesiyle, mevsimlik tarım işçiliği yapmak zorunda olduklarını söyleyerek, istihdam sorununun olmadığını söyleyen yetkililere tepki gösterdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Şanlıurfa milletvekili Faruk Çelik’in Urfa’ya gerçekleştirdiği ziyaretler esnasında Şanlıurfa’da istihdam sıkıntısının olmadığını söylemesine tepki gösteren vatandaşlar, başta bakan olmak üzere diğer tüm yetkililerin bu anlamda bir çalışma kaydetmediğini söyledi. Şanlıurfa’da fabrika ve sanayi istihdamının arttığını belirten Çelik, Şanlıurfalıların artık batı illerine muhtaç olmadığını söylemişti ancak, tarım işçisi olarak Yozgat’a göç edeceklerini söyleyen bir vatandaş, zevk olsun diye tarım işçiliğini yapmadıklarını belirterek, Bakan Çelik’e tepki gösterdi. Şanlıurfa’dan her yıl bu zamanlarda başlayarak, Ağustos ayına kadar devam eden işçi göçü sonucunda birçok sorun yaşanırken, bu durumdan en çok zarar grenler ise okul çağındaki çocuklar oluyor. Aileleri tarım işçiliği için göç etmek zorunda kalan çocuklar, eğitimlerine ara vererek, aileleriyle birlikte batı illerine çalışmaya gidiyor. Şanlıurfa, Türkiye’nin önemli bir tarım alanı olmasına karşın, Şanlıurfalılar batı illerine tarımda çalışmaya gidiyor. Yetkililerin Şanlıurfa bölgesinde tarıma yeteri kadar destek vermediği için Şanlıurfalıların Batıya göç ettiğini söyleyen bir vatandaş, tarım arazilerinin büyük çoğunluğunu barındıran Şanlıurfa’da, Şanlıurfalıların batıya göç etmesini devletin ayıbı olarak nitelendiren Kadir Gül adındaki vatandaş, devletin Şanlıurfa bölgesinde çiftçilere yeteri kadar destek vermediğini ve dolayısıyla mevsimlik işçilerin vatı illerine çalışmaya gitmek zorunda kaldığını belirttti. Mevsimlik tarım işçiliği yapan kişilerin çocukları bu anlamda okuldan geri kalırken, Şanlıurfa’nın eğitimde Türkiye sıralamasının sonlarında yer almasının temel sebebinin bu olduğu belirtiliyor.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49