Öne Çıkanlar urfa sanlıurfa sırnek sosyal medya sırrın

Bu haber kez okundu.

Göbeklitepe takı  koleksiyonu tanıtıldı

Kazazoğlu Kültür Merkezinde düzenlenen programa Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Storks Yönetim kurulu başkanı Ayhan Güner, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yeniçeri, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Kaytan, Eyyübiye Belediye Başkan vekili Hüseyin Aslıhan ve çok sayıda davetli katıldı.

Göbeklitepe 60 parçadan oluşan takı koleksiyonu tanıtımına Manken oyucu Azra Akın, Ömür Sabuncuoğlu, Yonca Ebuzziya, Alev Zorlutuna, Gülenay Kalkan Ünlüoğlu ve Şirin Ediger Bayülgen yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019'un "Göbeklitepe Yılı" ilan edildiği Yılda binlerce yerli ve yabancı turist bölgeye akın etti.

İnsanlığın estetik tutkusu, sanatın ruhu arındıran gücü, tapınaklardaki ulu taşlar ve üzerindeki hayvan kabartmaları, Göbeklitepe koleksiyonunun esin kaynağıdır. Altın, gümüş ve değerli taşlar, yılan, boğa, koç, tilki, akrep, ceylan, timsah, örümcek, kartal gibi hayvan figürlerinin sembolizmini modern takı koleksiyonları yer aldı.

Göbeklitepe

Göbeklitepe veya Göbekli Tepe, Şanlıurfa il merkezinin yaklaşık olarak 22 km kuzeydoğusunda, Örencik köyü yakınlarında] yer alan dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğudur. Bu yapıların ortak özelliği, T biçimindeki 10-12 dikilitaşın yuvarlak planda dizilmiş, aralarının ise taş duvarla örülmüş olmasıdır. Bu yapının merkezinde daha yüksek boyda iki dikilitaş karşılıklı olarak yerleştirilmiştir. Bu dikilitaşların çoğu üzerinde insan, el ve kol, çeşitli hayvan ve soyut semboller, kabartılarak veya oyularak betimlenmiştir. Söz konusu motifler yer yer bir süsleme olamayacak kadar yoğun olarak kullanılmıştır. Bu kompozisyonun bir öykü, bir anlatım veya bir mesaj ifade ettiği düşünülmektedir. Hayvan motiflerinde boğa, yaban domuzu, tilki, yılan, yaban ördeği ve akbaba en sık görülen motiflerdir. Bir yerleşim yeri değil, kült merkezi olarak tanımlanmaktadır. Buradaki kült yapıların tarım ve hayvancılığa yakın olan son avcı grupları tarafından inşa edilmiş olduğu anlaşılmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49