Öne Çıkanlar Yine Halkın İçinde mıllı bırlık ve kardeslık getirildi boks restore

Bu haber kez okundu.

Gereksiz Antibiyotikler, Sorunlara Neden Oluyor
Uzmanlar , son zamanlarda artan soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklarda küçük yaştaki çocuklara antibiyotik kullanımından kaçınılması gerektiği söyledi. 6 ay ile 2 yaş arasındaki çocuklara antibiyotik verilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzmanlar, antibiyotiklerin bu hastalıklar için gereksiz olduğunu söylüyor.
 
Ursu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Meral Yıldız, havaların soğumasıyla birlikte, nezle, grip ve soğuk algınlığı hastalıkların çocuklarda sık görüldüğünü ve vatandaşların tedavi olarak, antibiyotik kullanmalarının yanlış olduğunu söyledi. Soğuk algınlıklarının son zamanlarda iyice yaygınlaşması üzerine uzmanlar, virüs kaynaklı nezle ve grip gibi hastalıklarda doktorun görüşünü almadan sarıldığı antibiyotikler, bakterilerin en önemli silahı haline geldiğini belirterek, Dünya Sağlık Örgütü, antibiyotiklerin yaklaşık yüzde 50'sinin gereksiz yere kullanıldığını söyledi.
 
Çocuklarda sık rastlanan soğuk algınlığı hastalığının bulaşıcı olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Meral Yıldız, kış mevsiminde bu hastalıkların meydana gelmesinin normal olduğunu ancak, çocukların dikkatli olması gerektiğini söyledi. Bulaşıcı olması nedeniyle, nezle, grip ve soğuk algınlıklarının daha çok kreş ve okul gibi, çocukların toplu bulunduğu yerlerde arttığını belirten Yıldız, “Kış mevsimlerinde zaten bu hastalıkların artmasını normal karşılıyoruz ancak, bu hastalıkların tedavisinde antibiyotik kullanımından kaçınılması gerekiyor. Nezle, grip ve soğuk algınlığı bulaşıcı olduğu için kısa zamanda birçok kişiye ulaşabiliyor. Daha çok çocukların toplu halde yaşadığı kreş ve okul gibi toplu yerlerde bu hastalıklar daha erken yayılabiliyor. Çocukların bu anlamda dikkatli olması gerekirken, vatandaşların da tedavi olarak antibiyotikleri kullanmamasını öneriyoruz” dedi.
 
Memorial Dicle Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Mustafa Taşkesen, antibiyotiklerin soğuklar üzerindeki etkisi hakkında bilgi vererek, "Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi çocuklarda sıklıkla görülen hastalıkların tedavisinde antibiyotik kullanımı gereksiz bir tedavi yöntemidir" dedi.
 
Yıldız: Antibiyotik çeşitlerinin artması, çeşitli sorunlara yol açabiliyor. Antibiyotiklerin yanlış kullanılması, insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor.
 
Yıldız, antibiyotiklerin bakteri kaynaklı hastalıkların tedavisinde enfeksiyonlarla mücadelede için önemli bir etken olduğunu belirterek, antibiyotiklerin birçok hastalığı engellediği gibi, fazla kullanılmasının da gereksiz olduğunu söyleyerek, "Antibiyotiklerin ölümlere yol açan çok önemli hastalıkların tedavilerinde kullanılması ile beraber enfeksiyonlarda azalma olmuş ve bu da insan ömrünün uzamasına önemli katkı sağlamıştır ancak, günümüzde antibiyotik çeşidi arttı ve antibiyotik çeşidinin fazla olması da insan sahlığını tehlikeye atabiliyor. Bunlar, her mikroorganizma için farklı seçenekler olarak kullanılmaktadır. Antibiyotiğin yanlış ve gereksiz kullanımı, insan sağlığına yarardan çok zarar verir" şeklinde konuştu.
 
GEREKSİZ ANTİBİYOTİKLER, SORUNLARA NEDEN OLUYOR
 
Çocuklarda oluşan üst solunum enfeksiyonunda destek tedavi ve ateşin düşürülmesi durumunda antibiyotik kullanımının gereksiz olduğunu söyleyen Yıldız, "Daha çok çocuklarda oluşan üst solunum enfeksiyonunda destek tedavi ve ateşin düşürülmesi durumunda antibiyotik kullanımına gerek kalmıyor. Vatandaşlarımızın bu anlamda bilinçlendirilmesi lazım. Antibiyotikler daha çok orta kulak enfeksiyonu, boğaz enfeksiyonları, zatürre, sinüzit ve idrar yolu enfeksiyonu gibi durumlarda kullanılmaktadır. Antibiyotikler bilinçsiz bir şekilde kullanıldığında antibiyotik direncine, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının bozulmasına, işitme problemlerine, yol açabiliyor. Aynı şekilde vücuttaki yararlı bakterilerin yok olmasına ve bağışıklık sistemine de zarar verir. Antibiyotik direnci, ilacın tedavi edici özelliklerini kaybetmesine ve yeni ilaçların üretilmesi ihtiyacına zemin hazırlar. Özellikle çocuk hastalıklarında doktorun bilgisi dışında antibiyotik kullanılmamalı” dedi.
 
ÇOCUKLARDA ANTİBİYOTİK KULLANIRKEN UYULMASI GEREKEN KURALLAR
 
Çocuklarda antibiyotik kullanırken uyulması gereken bazı kuralların olduğunu belirten Yıldız, "Antibiyotiğin kullanım süresinde velilerin sürekli doktorun bilgisi dahilinde uygun hareket etmesi gerekiyor. Doktor, antibiyotik verilen çocuğun ailesine, ilacın dozu, verilme sıklığı, aç-tok olarak kullanılması ve görülebilecek yan etkiler açısından bilgi vermeli ki; antibiyotiklerin yan etki yapmasına engel olunsun. Antibiyotik kullanım süresi de hastalık ve antibiyotiğin çeşidine göre değişir. Antibiyotiğin kullanım süresi de doktorun önerdiği süreye göre ayarlanmalı” ifadelerini kullandı.
 
“EN DOĞAL ANTİBİYOTİK, ANNE SÜTÜDÜR”
 
Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılması gerektiğine dikkat çeken Yıldız, Çocuğun iyileşmesi halinde tedavi tamamlanmadan antibiyotiğin bırakılmaması gerektiğini aksi halde hastalığın tekrarlanacağını belirterek şunları kaydetti: “ tedavi tamamlanmadan, doktorun önerdiği antibiyotiğin bırakılması halinde hastalık tekrarlanır ve bakterilerin direnç kazanır. Doktor önerisi olmadan kesinlikle eczanelerden antibiyotik alıp kullanılmamalı. Bebekleri enfeksiyondan koruyan en doğal antibiyotik de şüphesiz anne sütü olduğu unutulmamalıdır."(Ali ÇETİNKAYA) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49