Öne Çıkanlar Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi sosyal medya ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı sanlıurfaspor

Bu haber kez okundu.

“Eti Senin Kemiği Benim”
Şanlıurfa’da unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan kürkçülük son demlerini yaşıyor.
Kürkçülük, hayvan kürklerinin işlenerek giysi haline getirilmesiyle insanlık tarihinin en eski sanatlarından biridir. Anadolu’da Urfa dışında başka bir yerde yapılmayan kürkler diğer illerde “Aba” olarak adlandırılıyor. 
Şanlıurfa’da son demlerini yaşayan 75 yaşındaki kürkçü Mehmet Ali Mızrakçı Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı Balıklıgöl’de küçük bir dükkanda mesleğinin son kürklerini işliyor. 
Küçüklüğünden buyana 63 yıldır kürkçülük yapan Mızrakçı 12 yaşında bu mesleğe çırak olarak başladığını söyledi.
“BELEDİYELER USTALARI BİR ARAYA GETİRSİN BİZ YAPALIM TURİSTLERE HEDİYE EDELİM”
 İnsanlık tarihinin en eski yıllarına dayanan mesleklerin unutulmamasını isteyen Mızrakçı; “Eskiye dayanan daha ne meslekler var ne yaşlılarımız var keşke mesleklerimiz unutulmasa şimdi bu çarşıda benden başka kürkçülük yapan yok. Eskisi gibi bir geliri de yok Belediyeler eski mesleklerin içinde olduğu bir han yapsa tüm eskiler gidip orda mesleğimizi sürdürsek. Turistlere hediye edilse kötümü olur hem tarihimiz ölmez hem unutulan bir meslek olmayız” dedi.
“ETİ SENİN KEMİĞİ BENİM”
Kürkçülüğe başlamadan önce çıraklık yaptığına değinen mızrakçı, “Bizim zamanımızda bir yere işe girdik mi babalarımız, ‘Eti senin kemiği benim’ dedi. Ustalarımıza ama artık öylemi çırak geliyor iş yaptıramıyorsun. Bende kürkçülüğe başlarken babam dedi usta , ‘Eti senin kemiği benim’ o gün bu yana 63 yıldır bu işin içindeyim” dedi.
Kürkleri yapmak için il dışından deri aldıklarını belirten Mızrakçı, “ Bu derileri Konya’dan Afyondan getiriyoruz sonrada elimle tek tek dikiyorum kürkleri yapıp pazara veriyorum onlarda alıp satıyor” dedi.
“MESLEK ÖLÜYOR, BİZDE ÖLÜYORUZ”
Mesleğin eskimesiyle ustalarında eskidiğini vurgulayan Mızrakçı, mesleklerle birlikte kendilerinin de öldüğünü belirterek şunları söyledi;
“Mesleğimiz eskiyor, ölüyor onla birlikte biz ustalarda eskiyip ölüyoruz. Eskinin değerinin kimse farkında değil bizler ne acılar ne dönemler geçirerek bu mesleklerimize sarıldık şimdi meslek unutuluyor bizde unutuluyoruz ölüyor bizde ölüyoruz.”

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48