Öne Çıkanlar 1 yaralı valı Karaköprüde sıkışmalı kaza Sancaktepespor 5-0 Şanlıurfaspor Çok Sayıda Zırhlı Askeri Araç Hataya Sevk Edildi

Bu haber kez okundu.

“Eskiden 5-6 Kişi Çalışırdı Şimdi Yalnızım”
Şanlıurfa’da Bir zamanlar 100 yakın dericin bulunduğu Keçeci pazarsında şuanda iki elin parmak sayısı kadar kaldığı belirtildi.
 
Şanlıurfa Keçeci Pazarı’nda tef yapımıyla uğraşıyor. Tef yapımında kullanılacak olan oğlak, koyun veya keçi derileri bir gün suda bekletiliyor. Sudan çıkarıldıktan sonra tivi dökülüyor. Etleme, çakma ve kurutma gibi işlemler sonrası deri, tekrar suda bırakılıyor. Kasnaklar hazırlanıyor ve halkaları takılıyor. Bu aşamadan sonra artık deri kasnağa geçiriliyor. Etrafı süsleniyor. Bendir kullanımının azalması nedeniyle kasnaktaki zilleriyle ağırlıklı olarak tef yapılıyor. İşlemlerin tamamlanmasıyla tef, derinin kuruması için bekletiliyor.
 
 
“Eskiden 5-6 Kişi Çalışırdı Şimdi Yalnızım”
 
Mehmet Ali Mızrakçı” ben 73 yaşındayım 12 yaşından beri bu dericilik mesleğini yapıyorum, Burada Ham deriyi düzetip işlenmiş haline getiriyoruz bizim iş modern değil el işi yaptığımız ürünle yelek, kürk  bunları mezat’a verip satıyoruz, deriyi aldığımızda insanın midesi bile almıyor ama bizi bunu a şekilde alıp insanların giyeceği şekle getiriyoruz. Ben oğlanlar hepsi memur oldu. Ben kahveye gideceğime bu mesleği devam ettiriyorum, artık yeni nesil yetişmiyor bu meslek ölüyor eskiden benim yanımda 5- 6 kişi çalışıyordu, şuanda tek ben çalışıyorum ben sanat lağ oluyor bitiyor. Bu işte biz karnımızı doyuramıyoruz ki çırak yetiştirelim bu mesleği sürdürmek için hükümetin bize destek çıkması lazım   ben babadan bu mesleği gördüm devam ettirdim benim çocuklar hepsi memur oldu ben ölürsem gelip bu dükkanı satarlar bu mesleği devam ettiremezler bu meslek bitiyor dedi”
 
“20 Yıl Önce 100 Yakın Derici Şimdi 7 işyeri var”
 
Şanlıurfalı derici ustası Sabri Yeşilkaya, mesleğinin bundan sonra torunu tarafından yaşatılacağını söyledi. Şanlıurfa'da 20 yıl öncesine kadar 100'e yakın dericinin bulunduğunu belirten Ahmet Yeşilkaya , bugün bu sayının 7'ye düştüğünü belirtti. Dericilik mesleğinin babasından kendisine miras kaldığını belirten Yeşilkaya, "Bu işi benden sonra torunlarım  yapacak. Bu meslek dededen toruna devam ettirilerek yaşatılacak. Dericilikten başka işimiz yok. Koyun ve kuzu derilerini işleyerek hem kürk yapıyoruz, hem de müzik aletlerinin yapımında kullanıyoruz. Bölgede davul, def ve dümbelek, işlenen koyun ve kuzu derisinden yapılıyor" dedi.
 
  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49