Öne Çıkanlar sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı baskan karakopru Şanlıurfada 11 bin 230 polis ve jandarma seçimde görev alacak

Bu haber kez okundu.

Eşitlik istediler!
Kendi günleri olmasına ve 2014 yılına gelinmesine rağmen gazetecilere fotoğraf vermekten çekinen Urfalı kadınlar, 8 Mart gününden en büyük beklentilerinin toplum yapısının değişmesi olduğunu söyledi.
 
Genellikle aile yapıları sorunundan kaynaklı, kadınlar gazete ve televizyonlara çıkmaktan çekindiklerini söyledi. İstedikleri birçok hakkın olduğunu dile getiren kadınlar, aile yapıları nedeniyle gazetelere çıkmak istemediklerini söyledi. Dünya çapında kutlanan Dünya Kadınlar Günü, Şanlıurfalı kadınların umudu olurken, kadınlar haklarının artırılmasını istedi.
 
“ERKEKLERLE EŞİT OLMAK İSTİYORUZ”
 
Şanlıurfa’da 8 Mart ile ilgili görüşleri ve beklentisini sorduğumuz kadınların büyük çoğunluğu, erkeklerle eşit haklara sahip olmadıklarını ve bu nedenle sürekli eziklik hissettiklerini söyledi. Her yıl 8 Mart günü umutlandıklarını ama beklentilerinin karşılanmadığını söyleyen bir vatandaş, “Dünya Kadınlar Günü her yıl kutlanıyor ama bu kutlama Şanlıurfalı kadınlar açısından çok şey değiştirmiyor. Toplumda kadınlar her zaman ikinci plana atılıyor, biz de erkeklerle eşit haklara sahip olmak istiyoruz. Erkekler istediği gibi gezip eğlenebiliyorken, bizim öyle bir hakkımız yok, şimdi gazete çıksak bile yarın çevremizdekiler bir sürü laf eder. Yani kadınların toplumdaki yeri her zaman ikinci plana atıldı” ifadelerini kullandı.
 
“HAKLARIMIZIN SAVUNULMASINI İSTİYORUZ”
 
8 Mart Dünya kadınlar gününde başka belediye başkanı ve milletvekilleri olmak üzere tüm yetkililerin kadınlara yönelik projeler geliştirmesini isteyen kadınlar, bu zamana kadar yapılan çalışmaların ailelerin içine girmediğini belirterek, yapılan çalışmaların sadece bazı kesimleri ilgilendirdiğini söyledi. Ekonomik özgürlüğün olmasıyla birlikte kadın erkek eşitliğinin sağlanabileceği kaydeden kadınlar, kadınlara yönelik iş imkanlarının artırılmasını isterken, yetkililerin kadın haklarını daha çok savunmasını istedi. Kent merkezindeki tüm kurum amirleri ve yetkililerin kadınlar gününü kutladığını hatırlatan kadınlar, bu kutlamaların projelere dökülmesini ve toplum yapısının değiştirilmesini istedi.
 
Her yıl 8 Mart’ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü, Amerika’da fabrika işçilerinin işkence sonucu öldürülmesinden sonra kutlanmaya başlandı.
 
İLK KEZ AMERİKADA KUTLANDI 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde kadın işçilerin işkenceyle öldürülmesinin ardından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak ilan edildi. 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlaması ve polisin işçilere saldırmasıyla işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. Dünya çapında başlayan kadınlar günü, Türkiye'de ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. Belli yıllarda kutlama yapılmazken, 1984 yılından bu yana Türkiye’de bu kutlama her yıl düzenli olarak yapılmaya başlandı.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49