Öne Çıkanlar Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı erik ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor sosyal medya

Bu haber kez okundu.

Ekinci, “Urfa’yı Orta doğunun başkentti yapacağım”
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye başkan aday adayı Prof. Dr. Abdullah Ekinci “Urfa girdaptan çıkmadı, Urfa’nın düşüşü bölgedeki bazı kentleri yıldızdı parlattı. Ben Urfa’yı orta doğunun merkezi yapacağım”
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye başkan aday adayı Prof. Dr. Abdullah Ekinci El Ruha Otel’de ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya gelerek neden aday olduğunu anlattı.
 
Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ekinci”Dünya yeni bir dönemece girdi. Ortadoğu yeniden şekilleniyor. Bu yeni süreçte Urfa’nın konumu ne olmalıdır. Bugün Urfa jeopolitik açıdan itibarsızlaşmış, bölgedeki kentlerin gölgesinde kalmış konumdadır. Dünün ve bugünün problemleriyle uğraşan bir, Urfa geleceği es geçmektedir. Geleceği inşa etmek için planlama ve strateji oluşturmayan Urfa, gelecek inşa edemez. Urfa oluşan yenidünya ya paralel olarak yeni bir strateji oluşturmalıdır. Bu yeni strateji; Urfa Büyükşehir sınırları, bölge ve Ortadoğu’daki jeopolitik konumunun ipuçlarını vermelidir. Dün ve bugünün problemiyle uğraşırken, geleceğimizi kaybetmeyelim. Geçmişte Urfa benzer bir hatayı yaptı. Coğrafi keşiflerle ticaret güzergâhı olmaktan çıktı ve Urfa’nın kolu kanadı kırıldı. Urfasız Halep, Şam, Musul, Bağdat düşünülemezken kendi kaderiyle baş başa kalmış bir Urfa, Ortadoğu’nun küçük bir kasabasına dönüştü. 1. Dünya harbi sonrasında çizilen sınırlarla Halep, Şam, Bağdat, Rakka ve Musul ile yaptığımız ticaret bıçak gibi kesildi. Urfa’yı besleyen en önemli saç ayağı olan ticaret becerisi köreldi. 1955’e kadar yapılmayan Birecik köprüsü Urfa’yı Fırat’ın batısından kopardı. Bir tarafta mayınlı sınırlar diğer taraftan Fırat; hapishaneye dönüşen bir Urfa. Urfa bu kördüğümleri çözemedi. Bu girdaplardan çıkamadı. Urfa’nın düşüşü, bölgedeki bazı kentlerin yıldızını parlatmıştır. Bugün Urfa yeniden köşe başına gelmiştir. Profesyonel bir anlayışla Urfa tekrar Ortadoğu’nun merkezi olabilir. Bölgesinde, Ortadoğu’da özne olan bir Urfa olabilir. Bu stratejiyle Urfa, jeopolitik konumunu itibarlaştırır.
 
Ortadoğu’nun merkezi olabilmesi için Urfa’nın öncelikli olarak kendi söküğünü dikmesi gerekmektedir. Kentleşmesini tamamlamak zorundadır. Sağlıklı kentleşmede hem beşeri, hem de fiziki boyut arasında denge gözetilmelidir. Bu dengeyi sağlayamayan kentler hastalıklar nüksetmeye başlar. İmar kavramı, toprağın ve fiziki çevrenin insan ihtiyaçlarını karşılama kapasitesinin artırılmasını ifade eder. Kentleşmenin iki boyutu bulunmaktadır. İmar fiziki çevrenin planlanmasıyla gerçekleştirilir. Planlamada kâr değil insan merkez kabul edilmelidir. İmar fiziki ve beşeri kaynakların, tahribi değildir. Urfa’nın gerileme nedenlerinden biri de irfandan uzaklaşmasıdır. İmarı önceleyip irfanı ötelemesidir. Geçmişte Harran’dan Bağdat’a göç eden bilim adamları da benzer bir kaygıyla Urfa’dan göç etmişlerdi. İrfan kavramı ile beşeri gelişme ifade edilmektedir. İnsanın kendine, yakınlarına, komşularına, ülkesine, insanlığa, canlılara ve doğal çevreye karşı görev ve sorumluluğunu idrak etme bilincine sahip olmasını "irfan" kavramıyla ifade edilir. İrfan sahibi olan insan, başkasını haklarını ihlal etmez.
 
Değişen Dünya’da hizmet kalitesi de değişti. Belediye hizmetleri sadece rutin belediye hizmetleriyle sınırlı tutulmamaya başlandı. Belediyecilik sadece kaldırım belediyecilikten ibaret değildir. Rutin belediyecilik zaten olması gerekendir. Onun kadar önemli olan sosyal ve kültürel belediyeciliktir.
 
Sağlık merkezleri, hastaneler, gezici sağlık üniteleri ile yetişkinler, yaşlılar, engelliler, kadınlar, gençler ve çocuklara yönelik her türlü sosyal ve kültürel hizmetleri yürütmek, geliştirmek ve bu amaçla sosyal tesisler kurmak, meslek ve beceri kazandırma kursları açmak, işletmek veya işlettirmek, bu hizmetleri yürütürken üniversite, yüksek okullar, meslek liseleri, kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği yapmak.
 
Urfa’nın görünen veya derinde gizlenen sosyal problemleri vardır. Bu problemlerin tespit edilip analizler ve çözümlemelerde bulunmak gerekir. Bu problemlerden biri birbirinden farklı Urfaların var olmasıdır. Öncelikli olarak hemşerilik duygusu ile aidiyet duygusunun pekiştirmek. Urfa ile ilçeleri arasında köprüler oluşturmak. Unutulmuş veya görmezden gelinen Halfeti, Birecik, Bozova, Hilvan, Siverek, Viranşehir, Ceylanpınar, Harran, Suruç ve Akçakale vardır. Gurbette hemşehri olduğumuzu fark ettiğimiz Urfalılar… Aidiyet duygusu ile hemşehrilik bilincini geliştirmek amacıyla merkez ile kırsal arasında köprüler oluşturmak amacıyla ilçelerde Halfeti günleri, Birecik günleri adı altında kaynaşma günleri tertip etmek.
 
Urfa yönetim anlayışında da problemler yaşamaktadır. Urfa sürekli kendisiyle uğraşmaktadır. Enerjisini sinerjiye dönüştürmek zorundadır. Şehri halkla birlikte yönetmek zorundadır. Kent hakkı adı verilen anlayışı hakim kılmak zorundadır. İhtisas komisyonları oluşturmak zorundadır. İlgili meslek ve oda başkanlıklarının temsilcilerinin de katkı sunduğu ihtisas komisyonları oluşturulmalıdır.
 
İmar ve bayındırlık komisyonu, çevre ve sağlık komisyonu, plân ve bütçe komisyonu, eğitim, kültür, gençlik ve spor komisyonu ile ulaşım komisyonu, Tarım ve Hayvancılık İhtisas Komisyonu gibi.
 
Şehir yönetiminde yasal zeminler olan Büyükşehir belediye meclisi, Büyükşehir belediye encümeni gibi kurulların yanında STK’ların temsilcilerinden oluşan bir STK Meclisi de oluşturmalıdır. Temel amaç halkın isteklerini özne kılmaktır. Urfa’da yaşayan her bireyin katkısı bir hazine değerinde olduğu bilinmelidir. Urfa’da bir ferdi dahi dışarıda bırakmamak adına, Urfa’da atan her kalbin sesine kulak asılmalıdır.
 
Bu amaçla biz “Urfa’nın hatırı için” elimizi değil bedenimizi taşın altına koyduk”dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48