Öne Çıkanlar urfa urfahaber Şanlıurfada Yağmur Bereketi ümgeneral Koç Şanlıurfada tesisi

Bu haber kez okundu.

“Düşen Yağmur 20 Günlük İhtiyacı Karşılar”
Şanlıurfa’da iki günde metrekare başına 71 kilogram yağış düştüğü belirtildi.
 
Meteoroloji Şanlıurfa Bölge Müdürü Demir: Mart ayı içerisinde metrekare başına 83. 4, son iki günde ise metrekare başına 71 kilogram yağış düştü. Bölgede artık kuraklık korkusu kalmadı.
 
Şanlıurfa Ziraat Odası Başkan Vekili Ataş: Bu yıl, en yağışsız geçen yıllar arasında yer aldı, bir kuraklık korkusu yaşandı ama son günlerde yağan yağmurlar ekinleri yaklaşık 20 gün idare edebilir.
 
Türkiye’nin önemli hububat merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’da kış aylarında beklenen yağışın düşmemesi nedeniyle oluşan kuraklık endişesi, yağan yağmurlar sayesinde son buldu. Şanlıurfa Ziraat Odası Başkan Vekili Halil Ataş, bu yılın en yağışsız geçen yıllar içerisinde yer aldığını ancak, yağan son yağmurlarla birlikte kuraklık korkusunun ortadan kalktığını söyledi. Çiftçilerin beklediği korkunun geçtiğine vurgu yapan Ataş, “bu sene bayağı bir yağışsız geçti fakat buna rağmen korkulan kuraklık yaşanmadı. Son günlerde yağan yağmurlar, çiftçilerin yüzünü güldürdü. Ekinler bu zamana kadar gereken gelişmeyi göstermedi ama bu saatten sonra ekinlerin toparlanacağını düşünüyoruz” dedi.
 
“GÜBRELEME DÖNEMİNDE GELEN YAĞIŞLAR İLAÇ OLDU”
 
Tarım işinin yoğun olarak yağıldığı bölgede bahar aylarının gelmesiyle birlikte gübreleme döneminin de başlandığını hatırlatan Ataş, gübre atan çiftçilerin yağış beklediğini ve tam da bu zamanda yağışın geldiğini kaydetti. Gübreleme dönemine denk gelen yağışın ekinler ve çiftçiler için ilaç gibi geldiğini belirten Ataş, şunları söyledi: “tabi bölgede nüfusun yarısından fazlası tarımla uğraşıyor ve tarım için de yağış olmazsa olmazdır. Şimdi tabi bahar dönemi olduğu için çiftçilerimiz gübre ve ilaçlama yapıyor. İlaçlama ve gübreleme yapılınca yağış alamadığı takdirde ekinler kurumaya yüz tutar. Tabi öyle olunca çiftçilerimiz bir endişe içerisine girmişti. Bu yağışlar tam vaktinde yağdı diyebiliriz çünkü, bu yağmurlar ilaçlama ve gübreleme döneminde geldi. Şimdi yağan yağmurlar ekinler ve çiftçiler için ilaç gibi geldi.”
 
“İLK YAĞIŞLARIN OLMAMASI EKİNLERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ”
 
Meteorolojiye göre kuraklığın olduğunu dile getiren Ataş, bölgede ciddi anlamda bir sıkıntının yaşanmadığını belirterek, ilk yağışların ekinler açısından çok önemli olduğunu söyledi. Bazı bölgelere ilk yağışların yağmamasının ekinleri olumsuz etkilediğini aktaran Ataş, “şimdi ekinlerde ilk yağışlar çok önemlidir, ilk yağışın düşmediği Suruç bölgesindeki ekinler biraz daha geri kaldı. Tarlasını tekrardan sürmek zorunda kalan çiftçiler oldu. Ekinlerin ilk ekildiği dönemlerde düşen yağışlar, tohumun filizlenmesini sağlıyor, eğer ilk yağışlar düşmezse ekinler biraz daha geri kalabilir. Bu anlamda Siverek ve Viranşehir bölgesine ilk yağışların düşmesi, bu bölgelerdeki ekinlerin gelişmesini sağlarken, Suruç ilçesinde ilk yağışların düşmemesi ekinlerin yetişememesine neden oldu.
 
“DÜŞEN YAĞMUR 20 GÜNLÜK İHTİYACI KARŞILAR”
 
Meteoroloji bölge müdüründen alınan bilgilere göre, metrekareye düşen yağış miktarının 71 kilogram olduğunu hatırlatan Ataş, düşen yağışın ekinleri 20 gün boyunca besleyebileceğini kaydetti. Ataş, “bölgede bu saatten sonra yağışlı bir dönem bekliyoruz ama son günlerde düşen yağışlar ekinleri 20 gün boyunca idare edebilir. Son günlerde yağan yağmurlar, ekinlerin ihtiyacını karşıladığı gibi, bundan sonraki 20 günü de
 
destekleyebilir nitelikte. İlk yağışı alan bölgeler, bu yağışla birlikte daha da gelişir, ilk yağışı alamayan yerler ise, gelişme kaydedecek. Yağmur hasreti çeken ekinler, ihtiyacı karşıladı” şeklinde konuştu.
 
SON YILLARIN EN YAĞIŞSIZ YILI YAŞANDI
 
Meteoroloji Şanlıurfa Bölge Müdürü Yunus Demir de son 30 yılda metrekare başına düşen yağışın 310 kilogram olduğunu belirterek, bu sene düşen yağışın metrekare başına 245 olduğunu söyleyerek, bu sezonun en yağışsız yıl olduğunu söyledi. 1 Ekim 2013 tarihinden bu yana metrekare başına 245 kilogram yağışın düştüğünü belirten Demir, “son iki günde yağan yağışta metrekare başına 71 kilogram yağış düştü, tabi bu önemli bir miktar. Mart ayının içerisinde ise metrekare başına 83. 4 kilogram yağış düştü. Son 30 yıllık yağış miktarına bakacak olursak, bu yıl en az yağış alan yıldır. Bu yağmurlardan önce bir kuraklık korkusu vardı ancak, kuraklık korkusu ortadan kalktı. Bölgeye düşen yağış ekinlere yetti, ihtiyacı karşıladı” ifadelerini kullandı.
 
Ziraat odası Başkan Vekili Ataş, rekoltenin ilerleyen zamanlarda belli olacağını söylerken, Meteoroloji Bölge Müdürü Demir ise, meteoroloji bilgilerine göre, yağışların bundan sonra sürekli olacağını sözlerine ekledi.(Ali ÇETİNKAYA) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49