Öne Çıkanlar Şanlıurfada Yağmur Bereketi ümgeneral Koç Şanlıurfada tesisi İlçe Genelinde Yol Yapım Atağını Sürdürüyor Urfada çalıntı 170 motosiklet ele geçirildi

Bu haber kez okundu.

Doktorlar, Urfa'dan  Kaçıyor

Türkiye'nin en kalabalık ve genç nüfusun yoğun olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa'da, her yıl ortalama 60 bini aşkın çocuk dünyaya geliyor. Buna karşın yaklaşık 500 Bin Suriyeli vatandaş buna dahil değil. Şanlıurfa son yıllarda hastane yatırımına karşın doktor kadrosunun yetersizliği nedeniyle dikkat çekiyor. Özellikle çocuk branşlarında ciddi eksikliğin olduğu Şanlıurfa'da, vatandaşlar başka illerin sağlık kuruluşlarında tedavi arıyor.

Sürekli sağlık sorunlarıyla gündeme gelen Şanlıurfa, her geçen gün bu sorunu daha da hissetmeye başlıyor. Kentteki özel hastanelerin kapatılmasıyla devlet hastanelerinde yoğunluk üst seviyeye çıkarken, mevcut sağlık çalışanlarının da iş yükü ağırlaşıyor. Başta Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mehmet Akif İnan eğitim ve araştırma hastane polikliniklerde her gün büyük yoğunluk yaşanıyor.

Vatandaş Saatlerce Ayakta Sıra Bekliyor

Şanlıurfa’da tüm hastanelerde büyük yoğunluk yaşanırken, Eyyübiye’deki hastanede bu yoğunluk daha fazla oluyor. Doktor ve diğer sağlık personellerinin yetersiz olduğu hastanede, ayrıca birçok bölümün servisi de bulunmuyor. İlçe nüfusuna kırsal kesim nüfus eklenince mevcut personeller hizmette yetersiz kalıyor. Sıra bulabilmek için sabahın erken saatlerinden itibaren hastaneye giden vatandaşlar, en az iki saat sıranın kendilerine gelmesini bekliyor. Özellikle yaşlılar ve çocuklu kadınlar bu anlamda çok büyük zorluklar yaşarken, Çocuk Gastroenteroloji, Doktor'un bir kişi olduğu Kentte Sadece 1 Bin 500 Çölyaklı hasta var. Doktor günde 20 hastayı muayene edebiliyor. daha önce olan çocuk Gastroenteroloji doktoru günde 150 hastaya bakıyordu. Vatandaşlar yetkililerden bu yoğunluğun azalması ve Doktor sıkıntısının giderilmesi için çözüm bekliyor.

Her Doktora 120-150 Hasta Düşüyor

Hastanede görev yapan doktorların şu an itibari ile iş yükleri had safhaya ulaşmış durumda. Yapılan muayenelerin sağlıklı olabilmesi için Dünya Sağlık Örgütü'nün kriterlerine göre her hasta için 20 dakika ayrılması öngörülüyor. Sekiz saat mesai göz önüne alındığında bir doktorun günlük muayene edeceği hasta sayısı da 24’e denk geliyor. Ancak, 800 yataklı Şanlıurfa Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde doktor başına günlük 120 ila 150 arasında hasta muayenesi düşerken kalan çocuk Gastroenteroloji doktoru günde 20 hastaya bakıyor. Sabah saat 05:00'te gelen ilk 20 hasta şanslı kalan hastalar başka günlerde sabah nöbetini devam ediyor.

Anahtar Kelimeler:
DoktorlarUrfadan Kaçıyor
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49