Öne Çıkanlar urfa urfahaber Şanlıurfada Yağmur Bereketi ümgeneral Koç Şanlıurfada tesisi

Bu haber kez okundu.

Doğan, Çölyak Hastalarına Yardımlar Ulaşıyor

Mustafa Bayar

Kente genelinde nadir bulunan ekmek için hastalar dışarıdan getirmek zorunda kalıyor, Çölyak dernek girişimi ile Büyükşehir belediyesi her hastaya aylık 5 kilo un verirken ilçelerde Haliliye Belediyesi 306, Eyyübiye 274 ve Karaköprü ilçesinde 36 hastasına ekmek ve glütensiz gıda paketi dağıtımı yapıyor. Çölyak dernek başkanı Hasan Doğan'ın girişimiyle Ceylanpınar'da 22, Viranşehir 65, Harran 22 ve Hilvan'da 20 Çölyak hastasına glütensiz gıda paketi yardımı önümüzdeki günlerde belirli periyotlarla dağıtımı yapılacağı belirtildi.

Glütensiz gıdaların ulaşılması zor ve maddi açıdan da herkesin ulaşabileceği ürünler olmadığına dikkati çeken, Şanlıurfa Çölyak dernek başkanı Hasan Doğan " Çölyaklıların, özellikle bizim bir sözümüz var; ekmek olmasa insan olmaz yaşamda olmaz. Ama elhamdülillah paketlerimizi Büyükşehir ile Haliliye, Eyyübiye ve Karaköprü ilçelerinde dağıtılıyor. Diğer İlçelerle yaptığımız görüşmeler sonrası Bunda sonra Ceylanpınar'da 22, Viranşehir 65, Harran 22 ve Hilvan'da 20 Çölyak hastasına glütensiz gıda paketi yardımı önümüzdeki günlerde belirli periyotlarla dağıtımı yapılacaktır. Bizde burada devreye girip bu ürünleri üretilen ne varsa bir nebze hastalarımızın ayağına kadar getirmeyi planladık.” dedi.

Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak hastalığı, glüten isimli proteine vücut savunma sisteminin göstermiş olduğu hassasiyet olarak özetlenebilir. Günlük hayat içerisinde kullandığımız havlunun girinti ve çıkıntılarına benzer bir iç yapıya sahip olan ince bağırsak yüzeyinde düzleşme gelişir. Hastalıkla ilgili şikâyetlerin bir kısmı, bu düzleşme sonrasında gerekli besin maddelerinin emilimindeki azalmaya bağlı olurken diğer kısmı da aktif hale geçen savunma sistemimizin ince bağırsak dışı organlarda yaptığı zarardır. Buğday içerisinde bulunan glüten proteinine karşı oluşan bir reaksiyon sonrası gelişen Çölyak bulgularını, basitçe buğday alerjisi gibi düşünmemek gerekir.

Hastalığın belirtileri nelerdir?

En belirgin özellikleri bulantı, kusma, kansızlık, kabızlık, karın ağrısı, saç dökülmesi, ağız içi yaralar, çocuklarda gelişim geriliği, boy kısalığı olmasına rağmen hastalık kendisini her kişide farklı gösteriyor. Kişinin bünyesine göre hastalığın kendisini gösterme şekli değişiyor. Bu hastalıktan mustarip bazı insanlar hiç tuvalete gitmezken, bazı hastalar da sürekli olarak tuvalete gitme ihtiyacı duyuyor. Çölyak hastalığına yakalanmış bir kişinin yapabileceği tek şey diyet yapmak. Diyet yapılmadığı zaman tehlikeli sonuçları olabiliyor. Hastalık ilk başta kalp olmak üzere vücudun her fonksiyonunu etkiliyor. Dikkat etmediğiniz zaman günden güne kilo veriyorsun. Ölüme gitmek gibi, eriyorsun.

Programından Bahseder Misiniz?

Arpa buğday çavdar yulaf gibi tahıl ürünlerinden uzak durmak gerekir. Bunların kesinlikle tüketilmemesi lazım. Çölyak hastası için buğday tanesi tüketmek 1 bardak çamaşır suyu içmek demektir. Yani glütensiz gıdalar tüketilmeli. Çölyak hastalarının dışarıda yemek yemeleri de çok zordur. Dışarıdan alına bir çikolata bile glüten içerebiliyor. Bu yüzden tavsiyemiz dışarıda bir şey tüketmemeleri. Sebzeler, meyveler, baklagiller, sossuz olmak şartı ile et çeşitleri yemelerinde bir sakınca yoktur.

Çölyak hastalarının yaşadığı sıkıntılar nelerdir?

Bizim yaşadığımız en büyük sıkıntı dışarıdan aldığımız herhangi bir üründe glüten olup olmadığını bilmememiz. Ürünlerin üzerine glütensiz olup olmadığını yazmalı ki Çölyak hastalarının marketlerde yaşadığı bir sıkıntıdır. Bir başka sıkıntı ise ürünlerin çok pahalı olması. Bizim yiyebildiğimiz ürünler yurt dışından getiriliyor. Türkiye'de glüten içermeyen ürün yapan firma yok. Hepsi yurt dışından özel olarak getiriliyor. Bu yüzden ürünler çok pahalı oluyor. 1 kilo un 10 TL,500 gram makarna 12TL. Normal insanlar bir çubuk krakere 50 kuruş verirken biz bir paket çubuk krakere 10TL veriyoruz. Ama şunda gerek büyükşehir gerekse ilçe belediyeleriyle yaptığımız görüşeler sonrası glütensiz gıda paketi yardımı yapılıyor. Ayrıca mecliste kurulan komisyon sonrası 32 maddelik Çölyak hastaların iyileştirilmesi için önümdeki günlerde meclis komisyonunda görüşülüp karara bağlanacaktır.

Şanlıurfa'da kaç çölyak hastası var?

Yapılan çalışmalara göre Şanlıurfa'da 1 Bin'in üzerinde çölyak hastası var. Tabi kendisinin Çölyak hastası olduğunu bilmeyen bi çok hasta da var. Daha sonra hastalarımız ve aileleri ile bir araya gelerek hastalığın tanıtımını ve alınması gereken tedbirleri mümkün mertebe anlattık ve anlatmaya devam ediyoruz. Bunun yanı sıra hastalarımıza en başta glutenrsiz un tedariki konusunda çok güzel adımlar attık..

Bu hastalığın tedavisi var mı?

Maalesef şu an bu hastalığın tedavisi yok. Hastaların yapabileceği tek şey doktorun kendisine verdiği diyet programına uyması ve glütensiz ürünler tüketmesi. Hastalığınız hakkında bilgi sahibi olun. Yediğiniz şeylere çok dikkat edin. Herhangi bir aile üyeniz makarna yaptığında siz ayrı tencerede ayrı kaşıkla yapmaya özen gösterin. Çünkü tahta kaşıklar suyu çekiyor ve bir Çölyak hastası aynı tencerede makarna yaparken kaşık suyunu salabiliyor. Bu da kişiyi hasta etmek için yeterli. Elinizi ekmeğe değdirmişseniz mutlaka yıkayın. Aslında korkulacak bir hastalık değil. Sadece biraz yediklerinize dikkat etmeniz lazım. Halk arasında sanki ölümcül bir hastalıkmış gibi yanlış bir algı var. Diyet yaptığınız şekilde hiçbir sıkıntı yaşamıyorsunuz. Ayrıca bu hastalık utanılacak ya da saklanacak bir hastalık değil. Lütfen Çölyak hastalarına normal davranın ki biz de normal hissedebilelim. Rahatça topluma karışabilmemiz için bize yardımcı olun"diye konuştu

Anahtar Kelimeler:
UrfaDoganColyakHasan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49