Öne Çıkanlar Vali Erin trafık kazası memurlara ve işçilere toplu para iadesi müjdesi geldi. abıt demır oto alım satım

Bu haber kez okundu.

Doğan, Çölyak Hastalarına 300 ile 450 TL Ödeme Bekliyoruz

Mustafa Bayar

İnce bağırsaklarda ortaya çıkan bir emilim sorunu olan ve ömür boyu süren alerji durumundan ötürü hastaların gluten adı verilen protein grubunu da alamayıp Gultensiz ürünleri tüketmesi gereken Çölyak hastları için 2017 yılı anlamlı bir sene oldu. Zira bu konudaki farkındalık çalışmaları gecen senelere göre artış gösterdi ve 4 Mayıs 2017’de TBMM de grubu bulunan dört partinin ortak imzası ile verilen teklifle ve 17 Haziran 2017 tarih 30099 sayılı 12.06.2017/1143 karar numarası ile kurulan Çölyak Araştırma Komisyonu önemli çalışmalar yürüttü.

Çölyak Araştırma Komisyonu Çalışmalarını Tamamladı

Türkiye Genelinde faaliyet gösteren Çölyak Dernek Başkanları Meclis’te bir araya gelerek TBMM Çölyak Araştırma Komisyonu kurumasını sağladı Araştırma komisyonu çeşitli illere giderek sorunu birinci ağızdan dinledi ardından hazırlanan raporu meclise sundu.

TBMM çölyak hastalığının araştırılması ve bu hastalığa maruz kalanlara yönelik sağlanabilecek yardımların belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, hazırladığı raporu TBMM kabul edildi. Çölyak hastaların hazırlanan raporun yansımalarını bekliyor.

TBMM Komisyon sözcüsü Şanlıurfa çölyak dernek başkanı Hasan Doğan yapılan çalışmaları anlattı;

'Şanlıurfa'da Bin 216 Çölyaklı Hasta Var'

Doğan, "Urfa'da Bin 216 çölyaklı hasta var. Bin 216 Çölyaklı Kardeşlerimize nasıl yardımcı oluyoruz 2014'te itibaren Derneğimizi kurduktan sonra çalışmalarımıza başladık, Urfa'nın içinde Belediyelerle,Valilikle, Kaymakamlarla bunlarla çalışmamız oldu, ziyaretlerimiz oldu bunlar da bize destek verdiler, onlara teşekkür ederiz. Bin 216 kişiye ne yapıyoruz, Bin 216 kişiye Büyükşehir belediyesi tarafından her ay 5 kilogram Glütensiz un veriyoruz Türkiye'de ilk hiçbir belediye bunu yapmıyor. Gıda Bankası olarak Bin 216 kişiyi bölüştürmüşüz Haliliye belediyesi, Karaköprü Belediyesi, Eyyübiye belediyesi ve diğer ilçeler dahil herkesten kim hangi belediye ilçesinde ikamet ediyorsa o Belediyelerde liste şeklinde vermişim Sosyal Yardımlaşma Müdürlüğü'ne onlar Glütensiz paket yapıp dağıtıyor ücretsiz . Urfa'da çölyakla ilgili hiçbir zaman para geçmez her zaman ücretsizdir . Paketlerimiz içinde makarnası var, çikolatası var, bulguru, makarnası bunlar hepsi glütensizdir. Ayrıca Haliliye Belediyesi ilkini yaptı, paketlerin için kadayıf konuldu. Çölyaklı hasta yiyemediği kadayıfı da yemiş oldu"dedi.

TBMM Çölyak Komisyonu Kuruldu

Türkiye'de 40 dernek olarak 1 buçuk yıl önce normal olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi ile irtibata geçtik. Çölyak meclis Komisyonu kuruldu. 15 milletvekili bulunuyor İsmail Tamer başkanımız Kayseri milletvekili ve başımızda Fakıbaba bakanımız var, Mehmet Ali Cevheri milletvekilimiz var, mecliste 4 parti bize destek verdi. 1 buçuk sene her hafta meclisin çalışmasına katıldık, mecliste Çölyak sözcüsü olarak beni seçtiler biz 44 madde ile Urfa'dan çıktık 47 madde ile sonuçlandı.

Çölyak Hastalarına 300-450 TL Ödeme Bekliyoruz

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden 4 Parti ile onay aldı kabul edildi dosyamız ve 3-4 madde kanuna gerek kalmadan kendi bakanlık arasında bunlar kamulaştırıldı. Örneği diyelim ki bir çölyaklı her yıl raporları yenilenirken 3 yıla çıktı. Ondan sonra SGK ödemeleri 80 ile 120 TL arasındaki ödemeler yapılıyordu, biz de bir fikir alışveriş yaptılar dediler ki kişiler ne kadar olması gerek 4 ile 8 yaş arası en az 300 TL olması lazım tabii ki bu arada damdan düşenler biriside benim, Benimde çocuğum çölyaklı 8 ile yetişkinler arasında 450 TL En azından bir glütensiz malzemesini alabilir diye belirtik, bir kilo makarna 18 TL Bunlar Tabii ki fiyatları düştü. SGK ödemleri yeni düzenleme ile İnşallah 350 ile 450 arasında olmasını bekliyoruz.

Türkiye'de 14 Firma Glütensiz Üretim Yapıyor

%8 Glütensiz malzemenin KDV'si İnşallah yüzde 1'e düşer bakanlıktaki bir çalışmalar devam ediyor. Tarım Bakanlığı'ndan bir komisyon kuruldu. Şuan Türkiye'de Glütensiz 14 firma üretim yapıyor. Eti firması, ülke firması, Torku Ondan sonra Ada, Ege gibi firmalar bunları Tabii ki vergi dışı olması bunları da sevindirdi. İthal gelen öğretim yapan ve hammaddeleri ithal gelen Türkiye'deki geçiş yaptığı zaman gümrükleme ile ilgili Gümrük Bakanlığı'na görüştük Gümrük Bakanlığı olumlu cevap aldık.

Okul Kantinlerinde Glütensiz Ürünler Satılacak

Türkiye'deki şu an AVM'lerde glütensi ürünlerden alınan raf bedeli kira bedeli tarım bakanlığımızın tarafından o ücretsiz olarak verilecek, Milli Eğitim Bakanlığı gerçekten elini taşın altına koydu hemen bir genelge yayınlandı. Tüm illerdeki Milli Eğitim Müdürlüğü'ne okulda çölyaklı varsa o okulda kantinlerinde gulitensiz malzeme bulundurulması zorunlu oldu. Artı eğitimde eğitim kitaplarına çölyak eğitime girecek o bir ders sisteminden okutulacak,

Çölyak Hastalarını Ulaşım Ücretsiz Olacak

PTT ile beraber çalışıyoruz, ben Urfa'da İstanbul'dan glütensi bir malzeme siparişi verdim, O malzeme çölyaklıya bedava gelecek kargo parası alınmayacak , Ayrıca Ulaştırmada diğer illerle yolculukta yüzde %40 indirim istiyoruz. İl içindeki ulaştırmalarda bedava olması için çalışmalar başladı .

Türkiye'deki 40 dernek olarak federasyona başvurduk Derneklerin Federasyonu başvurusu kabul edildi. Federasyonumuzun merkezi Şanlıurfa olacak"dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Suzan 1 yıl önce

Kızım 10 yaşında çölyak hastası gelirim yok kiracıyım diyetini uyguluyamiyorum lütfen yardımcı olun

Avatar
Hülya 1 yıl önce

Ben 30yaşındayim ve çocukluğumdan beri bu hastalık bende inşAllah bize cikan yardım parasına zam getirirler

Avatar
Hediye ugurlu 2 yıl önce

Çölyak parası en Azından 500 tl olsun devletimizden yardım istiyoruz

Avatar
Esra 3 yıl önce

Yüzde 25 zamla 135 tl oldu resmen dalga geciyorsunuz 6 yıl zam yoktu yapa yapa 25 tlmi yaptinz

Avatar
Sibel Baltacı 3 yıl önce

Ben 6 yıldır çölyak hastasıyım kimi zaman erzağımı alamıyom herşeye zam var ama bizim içinhiç zam görmedim vijdanlı olun

Avatar
Sibel 3 yıl önce

Ben çölyak hastasıyım yetişmiyor 108tl yardım edin kimi zaman alamıyor yardım edin bursa

Avatar
Ketringurelli 3 yıl önce

Ben Hakkari şemdinlideyim çölyak hastasıyım pirinç yiyeyiye diyabet hastası olmaktan korkuyorum burda gulutensiz ekmek yok çok zor durumdayım

Avatar
Sibelyenidoğan 3 yıl önce

EŞirin sürekli bir iniyor çocuklarım çölyak hastası yediği şeyler çok pahalı alamıyorum hiçbiyerden gelirim yok devletten yardım istiyorum

banner24

banner49

banner48