Öne Çıkanlar Şanlıurfada Yağmur Bereketi tesisi ümgeneral Koç Şanlıurfada İlçe Genelinde Yol Yapım Atağını Sürdürüyor Urfada çalıntı 170 motosiklet ele geçirildi

Bu haber kez okundu.

Doğal antioksidan Sarımsak ve Soğan
Uzman Diyetisyen Yasemin Billurcu, Soğuk hava ile birlikte nezle, halsizlik, yorgunluk gibi belirtiler hemen hemen herkeste görülüyor. Çevresel etkiler; stres, mevsimsel değişiklikler, düzensiz ve yetersiz beslenme gibi etkenlerle bağışıklık sistemi zayıflıyor, vücut hastalıklara açık hale geliyor. Bu dönemde doğru gıdaları uygun miktarlarda tüketmek hastalık riskini en aza indirdiğini "belirti.
Uzman Diyetisyen Yasemin Billurcu, kış aylarında beslenme ile ilgili bilgi verdi.
Kış döneminde mevsimsel değişikliklerden dolayı bağışıklık sistemi etkilenir. Bu aylarda vücut metabolizma hızı da değişir. Bireylerde bağışıklık sistemi zayıflamaya devam ederse hastalık seyri başlar. Hastalık seyrinin başlamaması için bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gerekir. Bu soğuk havalarda bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için antioksidanlardan zengin besinler tercih edilmelidir. Bunlar;
Her gün düzenli 3-5 porsiyon sebze-meyve
Sebze-meyve olarak mevsim sebze-meyveleri tercih edilmelidir. Sebze ve meyvelerin içerisinde birçok vitamin ve mineral bulunur. Meyveler C vitamini açısından zengindir ve C vitamini suda çözünen bir vitamin olduğundan dolayı vücut tarafından depolanmaz. Fazla alınan C vitamini depolanmadığı için idrar veya ter yoluyla vücuttan atılır. C vitamini önerilen miktarın üstünde alındığında diyare, kanser ve böbrek taşı oluşumuna sebep olabilir. C vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu sebeple C vitamini her gün düzenli ve ölçülü alınmalıdır.
C vitamini kaynakları: Portakal, mandalina, limon, greyfurt, karnabahar, karalahana, kuşburnu, ekinazya, çilek, domates, ıspanak, pazı, roka, fesleğen, yeşil sivri biber, maydanoz, asma yaprak gibi yeşil yapraklı ve koyu renkli sebzelerde C vitamini bulunur.
Besinlerden Gelen selenyum
Selenyum minerali vücutta az miktarda bulunur. Selenyum, E vitamini ile birleştiğinde antioksidan olarak çalışır. Güçlü bir bağışıklık sistemi için selenyuma ihtiyaç vardır. Sağlıklı bireyler gün içerisinde yeterli miktarda selenyum tüketmelidir.
Selenyum kaynakları:
Balık, hindi eti, göğüs tavuk eti, kırmızı et, deniz ürünleri, tahıllar, ayçekirdeği, brokoli, lahana, kereviz, soğan, sarımsak, turp, mantar ve yumurta gibi besinler selenyum içerir.
Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı ‘Zencefil’
Zencefilin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yönelik birçok yararı vardır. Bu özelliğinin yanı sıra vücuttan zararlı madde olan toksinlerin atımını da sağlar. Kış aylarında toz zencefil veya çay olarak tüketilebilir. İlaç kullanan bireyler zencefil tüketimine dikkat etmelidir, çünkü ilaç ile etkileşimi olabilir.
Bağırsak Dostu Kurubaklagiller
Kış dönemde metabolizmanın yavaşlamasıyla konstipasyon (kabızlık) gibi problemler ortaya çıkar. Kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut ,mercimek vb) lif içeriği yönünden zengin besinlerdir. Kurubaklagiller bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Sağlıklı bir bireyin haftada 2-3 defa kurubaklagilleri tercih etmesi gerekir.
Doğal antioksidan Sarımsak ve Soğan
Sarımsak ve soğan tüketiminin bağışıklık sitemi için önemi büyüktür. Sarımsak ve Soğanın yapısında kükürtlü bileşikler bulunur. Bu bileşikler bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere sahiptir. Kış döneminde yemeklerin yanında soğan ve sarımsak tüketilmesinde yarar vardır. Bu besinleri, Warfarin veya antiplatelet etkili ilaç kullanan hastaların dikkatli tüketmesi gerekir. Bu tarz ilaçlar bu tür besinlerle farklı etkileşimlere girebilir.
Su İçimini Azaltmayın
Kış döneminde birçok kişi su içmeyi ihmal eder. Bu durum metabolizmayı olumsuz etkiler. Sağlıklı bireyin günde ortamla 8-10 su bardağı su tüketmesi gerekir"dedi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49