Öne Çıkanlar Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor sanlıurafspor Arap Dünyası İşadamları Heyetini Kabul Etti 1 yaralı

Bu haber kez okundu.

Diyet tuzaklarını tanımak için Uzman Diyetisyen Billurcu'nun önerilerine dikkat

Ayrıca, metabolizma hızınız normal olsa da, kilo vermek için çabalarken bazı şeyleri yanlış yapıyor olabilirsiniz. Diyet tuzaklarını tanımak için Uzman Diyetisyen Yasemin Billurcu'nun önerilerine dikkat!

‘Ne yesem yarıyor, su içsem bile yarıyor’ kalıp kelimeyi birçok kişi ya duymuştur ya da ifade etmiştir. Peki bu efsaneli sözcüğün gerçek bir anlamlılığı var mıdır?

Kilo problemi sonucunda birçok kişi uzman kişiden yardım almayıp yanlış diyet uygulamaya başlamaktadır. Bunun sonucunda sağlıklı bir kilo vermesi söz konusu değildir. Besin içerik dengesi (karbonhidrat, protein, yağ yüzdesi) ayarlanmamış bir programı uygulamak metabolizmayı bozmaktadır. Metabolizma bozulduğunda kişinin Bazal Metabolizma Hızı (BMI) düşer. Bazal metabolizma kişinin günlük harcamış olduğu enerjisinin % 65-75 ‘ini oluşturur. Sonuç olarak Bazal metabolizma hızının vücut metabolizma üzerindeki etkisi yüksektir.

Bazal metabolizmayı etkileyen durumlar nelerdir?

Metabolizma, yaşı genç bireylerde (15-30 yaş arası) daha hızlı çalışır

Adolesan dönemden sonraki her 10 yılda bir bazal metabolizma hızı % 3 oranında azalmaktadır.

Fiziksel aktivite azlığı metabolizmayı olumsuz etkilemektedir.

Cinsiyet durumunda ise erkeklerin metabolizma hızı bayanlara göre daha hızlı çalışır.

Bireyin vücut yağ oranı yüksek ise metabolizma hızı düşüktür.

Bazal metabolizma hızı mevsimsel değişikler gösterebilir. Kış döneminde metabolizma hızı düşer ve kilo alma oranı artar. Yaz döneminde ise metabolizma daha fazla çalışır

Yanlış diyet yapılması sonucunda bazal metabolizma hızı düşer.

Yanlış yapılan diyetlerin besin çeşitliliği yeterli olmayıp vücudu uzun süre aç bırakmaya zorlayan programlardır. Metabolizmayı bozan bu diyetlerde özellikle karbonhidrat miktarı düşük tutulmakta ve protein içeriği yüksek verilmektedir. Ama sağlıklı beslenmede hedef ‘kilo verme’ programı ise kesinlikle diyetten karbonhidratları tamamen çıkartılması doğru değildir. Her bireyin metabolizma hızı için belli bir oranda karbonhidrata ihtiyacı vardır. Eğer vücuda yeteri miktarda karbonhidrat alınmazsa, keton cisimcikleri oluşur ve daha sonra keton cisimcikleri parçalanarak asetona dönüşür. Bunun sonucunda bireyin ağzında kötü bir koku olmasına sebep olur. Bu durum devam ettikçe aminoasitler enerji metabolizmasına girer ve kas yıkımı gerçekleşir.

Kısacası kilo vermek veya hızlı vermek için vücut metabolizmanızı bozmayınız. Diyet Kişiye özeldir. Yanlış diyet programları uygulandığında kişide kilo problemlerine, halsizlik, saç dökülmesine, görme problemlerine, hipoglisemiye, kansere ve böbrek hastalıklarına zemin hazırlamaktadır. Bazen yanlış diyetlerde kilo verilebilir ama daha sonraki yaşam tarzınıza döndüğünüzde verilenden daha fazla alım olmaktadır.

Sonuç olarak ‘su içsem bile yarıyor’ kalıbı doğru değildir. Kişi yanlış beslenme programı uygularsa, kendini aç bırakırsa, yeterli ve ölçülü (karbonhidrat, protein, yağ) besin öğelerini vücuduna alamazsa sağlıklı kilo verimi Başarılı olmaz. Uygulanabilir tıbbi beslenme tedavisi için uzman diyetisyenlerden yardım alınız"şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
UrfaDıyetısyenBıllurcu
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49