Öne Çıkanlar Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor Arap Dünyası İşadamları Heyetini Kabul Etti 1 yaralı sergı

Bu haber kez okundu.

Diş Kirası Geleneğini Hayata Geçirmek
Sıcaklığın 45 dereceleri geçtiği bu sıcak mevsimde oruç tutan insanlara iftar vermekten daha güzel ne olabilir?
 
Kimse yok mu derneğinin başlattığı Kardeş Aile Projesine destek veren Çağlayan Okulları, Kardeş ailelerine iftar verdi. 33 ailenin davet edildiği iftar programına Kimse yok mu derneği de ailelere birer gıda paketi kolisi ile katkıda bulundu.
 
İftar programı ile ilgili Kimse Yok mu Derneği Şanlıurfa Şube başkanı Fevzi ŞAHİN: ‘‘Günümüzde unutulan geleneklerden birine Ramazan ayı olması nedeni ile değinmek istiyorum. Diş kirası. Osmanlı döneminde Ramazan aylarında dikkat edilen, uygulanan geleneklerden biri, bu gelenekte amaç, eve gelen misafiri iyi bir şekilde ağırlamak ve misafirin evden memnun ayrılmasını sağlamaktır.
 
Osmanlı döneminde köşk veya konaklarda iftara davet edilen misafirlerin yanında fakir halk içinde sofralar hazırlanır, çat kapı gelen Allah misafiri geri çevrilmez, içeriye alınırdı. İftarın verildiği köşk veya konak ziyafet evi halini alırdı, misafirler iftarını yapıp teraviye gitmek üzereyken hane sahibi tarafından misafirlere çeşitli hediyeler verilirdi. Misafirlere verilen hediyelere diş kirası denirdi. “Diş kirası” denilen bu hediyenin zarif gerekçesi, davetlilerin o gece zahmet edip gelerek hane sahibinin sevap kazanmasına vesile olması olarak tanımlanabilir. Tabii işin aslı, bu vesile ile muhtaçlara yardımda bulunmak onları sevindirmektir.
 
Biz de KİMSE YOK MU olarak uğurladığımız ailelere bu gıda kolilerimizi DİŞ KİRASI olarak kabul buyurun diyerek, geçmişimizde var olan bir geleneğimizi de yaşatmış olduk. ’’ Dedi
 
Servislerle evlerinden alınan aileler, iftardan sonra gıda paketleriyle tekrar evlerine götürüldü. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49