Öne Çıkanlar Şanlıurfada Yağmur Bereketi tesisi ümgeneral Koç Şanlıurfada İlçe Genelinde Yol Yapım Atağını Sürdürüyor Urfada çalıntı 170 motosiklet ele geçirildi

Bu haber kez okundu.

Dedaş Sorunları Konuşuldu
Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, DSİ konferans salonunda DEDAŞ ve DSİ yetkilileri ile çiftçilerin de katılımıyla elektrik tüketimi hakkında bir toplantı gerçekleştirdi.
Toplantı öncesi Kız Çocuklarının Okullulaşma Oranının Artırılması Operasyonu’nun Hibe Programı I (KEP) Ulusal Konferansı’nda sergilenen kız çocuklarının okumak yerine başka işlerde çalışmalarını konu alan tiyatro gösterisini katılımcıların izlemeleri için toplantıya getirten Vali Güvenç, sabah izlediği gösterinin elektrikle ilgili toplantıya konu olmasını ise şöyle açıkladı; “ eğitimin önemi hakkında düzenlenen toplantımızda gösteriyi sergileyenler hepsi Urfa’mızın çocuğu. Dedim ki bunu öğleden sonraki toplantımızda gösterelim. Belki yüreklerimizi biraz yumuşatır. Belki bizi biraz izana davet eder. Biz yaşlıların hırslarını törpüler, belki dedim bu zor toplantıyı farklı bir boyuta, farklı bir alana götürür” dedi.
Çocukların okul yerine tarlaya götürülmesi, bilinçsiz sulamanın yapılması, kaçak elektrik kullanılması, toprağın bilinçsiz sulama nedeniyle tuzlanması bunların hepsinin birbiriyle bağlantılı olduğunu kaydeden Vali Güvenç; bu bilinçsizliğin önüne geçilmesi gerektiğini ve vicdan değerlendirmesi yapılması gerektiğini vurguladı. Vali Güvenç sözlerini sürdürerek, “Herkesin elini başının arasına alıp düşünmesi lazım. Mart ayında yağmur yağarken dinamoyu açıp bedava diye eve gitmemek lazım, çeltik sular gibi pamuk sulamamak lazım, evinizin elektrik borcunu vermek lazım” dedi.
Elektrik tüketiminin fazlalığına değinen Vali Güvenç, Şanlıurfa’da 6 senede olması gereken elektrik tüketim artışının 1 senede gerçekleştiğini söyledi. Sulamadan kaynaklanan elektrik sorunu araştırmak için Avrupa Ülkelerini ziyaret ettiğini belirten Vali Güvenç, buradaki sıkıntının bilinçsiz sulamadan kaynaklandığını ifade etti. Vali Güvenç, Elektrik faturasının yüksekliğinden yakınan çiftçilere ise bu bilinçsiz davranışlara devam edilmesi durumunda faturaların yüksek gelmesinin normal olacağını söyledi. Bu durumun devam etmesinin mümkün olmadığını belirten Vali Güvenç, kesintilerin gerçekleşmemesi için öncelikle kayıt altına alınması gerektiği dile getirerek, “ borcunuzu harcınızı bileceğiniz rasyonel, vicdani bir sistem kurulsun ki sizde hakkınızı savunabilesiniz. Burada istihdam oluşsun diye fabrika açan iş adamları enerji kesintisinden mağdur oluyorlar. Fabrikada enerji kesintisi olduğu zaman üretim duruyor yapılan ürünler yarım kalıyor ve zarar ediyorlar. Bunlara neden olan durum kayıt dışı elektrik kullanımıdır. DSİ ve DEDAŞ sizlere yardımcı olacak, sizlerden isteğim kayda geçmeniz” dedi.
Vali Güvenç, “Yarın sabah geleceğiz, köyleri ayıracağız. Meskenler önemli, meskenlerin elektriği dursun. Tarım dışını da kayıt yaptırın. Kayıt için sağlanan kolaylıkları da arkadaşlarımız anlatsınlar. Birer büro kuruyoruz TEDAŞ da artık eskisi gibi değil. Abone olsun abone olanların parasını mahsul sonu tahsil edelim. Okumayı haziranda yapalım. Sizin istekleriniz bizim aklımızda. Artık bıçak kemiğe dayanmış, bu kayıt yapılacak. Abone olunursa, dikkatli kullanılırsa, ürünün istediği kadar suyu verirsek elektrik faturalarınız üçte bir iner. Siz bunları uyguladıktan sonra faturanız yüksek gelirse ben kendim kalkıp giderim yöneticilerle konuşurum. Yeter ki istenileni uygulayın, bizim elimiz de güçlü olsun” dedi.
DEDAŞ’ın özelleştiğine değinen Vali Güvenç, “İhale yapıldı. Bugünden buna da hazırlık yapmamız lazım. Bu ihaleyi alan şirket vakıf değil, Allah rızası için şirket kurmuyor.  Sonuçta para kazanmak için bunun ihalesini aldı. Yani yüzde 70-80 kaçakla o adam bu şirketi yürütebilir mi? Bu güne kadar devlet destek oldu” dedi.
DSİ bölge müdürü ise çiftçilere teknik konularda bilgi vererek, açılmış olan kuyuların hepsinin belgelendirilmesi gerektiğini söyledi. Belgelendirilmemiş kuyulara abonelik verme imkanlarının olmadığını söyleyen DSİ Bölge Müdürü, bu belgelendirme işini kolaylaştırdıklarını belirterek, bu yönde çeşitli broşürler bastırdıklarını söyledi. DSİ Bölge Müdürü, belgelendirme hususunu kısaca anlatarak, birçok konunun DSİ mühendisleri tarafından yapılacağını söyledi.
DEDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Fatih Gökkaya ise “DSİ’den temin ettiğiniz belgelerle bize müracaat etmeniz halinde bizler de belirli periyot içerisinde işlemlerimizi yürüteceğiz. Hiç kimse sizlere sorun çıkarmayacak. Bundan sonrası için temiz bir hale, kayıtlı hale getirelim ve size daha düzgün hizmet verelim” dedi.
Toplantıya Vali Celalettin Güvenç’in yanı sıra; Akçakale Kaymakamı Eyüp Fırat, DEDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Fatih Gökkaya, DSİ 15. Bölge Müdürü…, İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun, kurum yöneticileri, birlik başkanları ve çiftçi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49