Öne Çıkanlar Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor Arap Dünyası İşadamları Heyetini Kabul Etti 1 yaralı sergı

Bu haber kez okundu.

“Çocuk Gelinler”
Şanlıurfa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü küçük yaşta evlendirilen çocukların önemine değinmek amacıyla “Çocuk Gelinler” adlı konferans verdi.
Şanlıurfa’da Dünya Çocuk Hakları günü yapılan program ile kutlandı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün Belediye konferans salonunda düzenlediği programda çocuk gelinler konusu alındı.
Yapılan programa Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol, İl Müftü Yardımcısı Şadiye Yılmaz, Harran üniversitesi öğretim görevlisi Prof.Dr. Zeynep Şimşek, Erzurum Üniversitesi Öğretim Görevlisi Şükran Aydoğan ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Programda çocuk hakları ve çocuk gelinler hakkında vatandaşlar bilgilendirildi. Programın açılış konuşmasını Şanlıurfa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde Sosyal Çalışmacı Tülay Aslan yaptı. Aslan,20 Kasım Çocuk Hakları Günü olduğundan dolayı böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirtti.
Aslan, “20 Kasım Çocuk Hakları gününde “Çocuk Gelinler” konusunu işleyeceğiz. Çocuk gelinlere ve çocuk annelere çocuk hakları boyutunda baktığımızda, çocuğun yaşama ve gelişme, sağlık hizmetlerine erişim, eğitime erişim, insana yakışır bir yaşam standardına erişim, istismar ve ihmalden korunma, ekonomik sömürüden korunma, ifade özgürlüğü, düşünce özgürlüğü, çocukların kendileriyle ilgili konularda görüşlerini dile getirme haklarından yoksun bırakıldığını görmekteyiz” dedi.
Aslan, Çocuk gelin, çocuk anne olgusunu beraberinde getirmekte erken yaşta evlilikler kız çocuklarının cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarını ihlal etmekte ve anne bebek ölümlerine yol açtığını belirterek ailelerin ne sebeple olursa olsun erken yaşta çocuklarını evlendirmesi gerektiğini belirtti.
Çocuk gelin sorunu her yönüyle ele alınması gerektiğini belirten Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol, kız çocukların eğitimi, okula devamları, istihdama katılımları desteklenmeli, ülkemizde sürdürülebilir kalkınmanın etkin bireyler haline gelmeleri gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti;
“Çocuk ve gelin bir arada anılmaması gereken bu iki sözcük ve çoğu zorla gerçekleşen erken evlilikler, önemli bir sorun odağı. Sebepler kadar sonuçlarda karmaşık ve çok yönlü olan bu sorun, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her yıl mağdurlar üretiyor. Çocuk yaşta evlilik, çocukların eğitim, sağlık, çalışma gibi temel, insan haklarına sahip olamamasına, ayrımcılığa uğramasına yol açmaktadır. Erken yaşta evlilik anne-bebek ölümlerine de yol açmaktadır. Çocuk hakları ihlali, çocuğun cinsel istismarı olayları toplum tarafından kınanan ve cezalandırılan olaylardır. Ancak, küçük yaşta çocuğun evlendirilmesi de bir cinsel istismar sayılması gerekirken, çocuk gelinler sorununa toplum karşı çıkmamakta, çocuklar çocuk yaşta evlendirilmekte ve hatta davullu zurnalı düğüler yapılarak bu konu meşrulaştırılmaktadır.
 
Hangi nedenle yapılmış olursa olsun çocuk yaşta evlilik demek, eğitimden, çalışma yaşamından, evliliğe ce sahip olmak istediği çocuk sayısı konusunda özgürce karar vermekten, insan haklarını kullanmaktan yoksun kalmak demektir.
Erken yaşta evlenen ailelerde çocuklarını yine erken yaşta evlendirilmekte ve kararlı bir çözüm getirilmedikçe bu kısır döngünün devam edeceğini söyledi”
Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman ise, çocuk gelinlere izin verilmemesi konusunda katılanlara uyarılarda bulundu. Duman; “ Ben kaymakam olduğum dönemde bu tarz olaylar oldukça fazla yaşandı. Bende bu durumlarda kesinlikle karşı çıkarak engel oldum. Küçük kızlarımız eğitim hayatlarına devam etmedir. Bu nedenle ailelere büyük işler düşüyor kesinlikle çocuklarınızı küçük yaşta evlendirmemeliyiz” dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49