Öne Çıkanlar Yine Halkın İçinde getirildi boks mıllı bırlık ve kardeslık restore

Bu haber kez okundu.

“Çobanların Yaşam Koşulları Zor”
Nüfusunun yarısından çoğunun tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Şanlıurfa’da, 3 bin lira maaşla çoban bulunamamasının en büyük nedeni evlilik olarak belirtiliyor. Çobanlara kız verilmemesi nedeniyle çobanlık mesleği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
 
Nüfusunun yarısından fazlasının tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Şanlıurfa’da, maaşları 3 bin liraya kadar yükselen çobanlara kız verilmemesi nedeniyle çobanlık mesleği yok olma tehlikesi yaşıyor. Maaşı yüksek olmasına rağmen, çobanlığa ilginin az olmasının nedeni ise, evlilik olarak belirtiliyorlar.
 
ÇOBANA KIZ VERMİYORLAR
 
Çobanlara kız verilmemesi nedeniyle çobanlık mesleğine ilginin az olduğu belirtilirken, insanların evlilik dolayosoyla 3 bin lira maaştan vazgeçtikleri belirtildi. Deden kalma meslek olan besiciliği yıllardan beri devam ettirdiğini söyleyen Mesut Şimşek, “bugün en çok para veren meslek çobanlık olmasına rağmen, kimse yanaşmıyor bu mesleğe. Maaşı yüksek olsa kimse yanaşmıyor bu işe, neden çünkü sigortası yok, zahmetli bir iş ve en önemli nedeni ise, çobanlara kız verilmediği iddiasıyla kimse çobanlığa yanaşmıyor. Rahat bir sektörde çalışan birinin bir çobanla evlenmesini elbetteki beklemiyoruz ama herkesin bir dengi var” şeklinde konuştu.
 
Evliliğin yanında çobanlığın sigortasının olmamasının da bu anlamda bir dezavantaj olduğunu söyleyen Şimşek, “köyde yaşayan, hayvancılıkla uğraşan birisi, kız istemeye gittiğinde, çobanın sigortası yok diye kız vermiyorlar. Kendi kızlarının hayvanlara bakacak durumda olmadığını söyleyenlerin sayısı çok. Sigortası olsun da asgari ücretle çalışsın diyorşar ama 3 bin liraya çalışanlara kız vermiyorlar. Kızının aç kalacağını bilse bile asgari ücretli çalışana kız veriyor ama çobanlara kız vermeye yanaşmıyolar. Bugün gelinen noktada işsizlik had safhada, millet iş bulamazken, 3 bin liraya çalışanlara kız vermiyorlar” ifadelerini kullandı. 15 yaşından beri çobanlık yaptığını söyleyen Bekir Dolaş, birçok kesim tarafından çobanlığın küçümsendiğini söyleyerek, “Çobanlığın her ne kadar parası fazla olsa da meslek zor olunca kimse paraya bakmıyor. İlk zamanlarda durum böyle değildi ama değişen dünya bu düzeni de etkiledi. Eskiden herkes hayvancılıkla uğraştığı için bu tür durumlar yaşanmazdı. Şimdi modern hayata geçildiği için, zorlu yaşam mücadelesine kimse yanaşmıyor” şeklinde konuştu.
 
Bölgede çobanlık yapan vatandaşlar, yaz kış demeden zorlu bir yaşam sürdürdüklerini ve bu nedenle kimsenin kendilerine kız vermediğini söyledi.
 
“ÇOBANLARIN YAŞAM KOŞULLARI ZOR”
 
Çobanları sürekli aynı yerde yaşamadığını belirten Nusret Tuna ismindeki vatandaş, mera alanları ve mevsim şartlarına göre, çobanların yer değiştirdiğini söyleyerek, çobanlığın zor bir meslek olduğunu ve vatandaşların kızlarının iyi bir geleceğe sahip olması için çobanlara kız vermediğini söyledi. Şanlıurfa bölgesindeki çobanların ilkbahar aylarıyla birlikte yaylalara çıktığını ve sürekli olarak yayla değiştirdiğini belirten Tuna, “Çobanın
 
belli bir yeri olmaz, ilkbaharı ayrı yerde, sonbaharı ayrı yerde geçirir. Sürekli ya da çadırda ya da benzeri barınakta yaşar, tabi bütün çobanların durumu aynı değil ancak, gerçek anlamda çobanlık yapanların durumu böyle. Zaten 3 bin lira veren besici de çobanın bu şekilde koyunlarına iyi bakmasını ister. Durum böyle olunca insanlar, kızlarının iyi bir geleceğinin olması için çobanlara kız vermemeyi tercih ediyor” dedi.
 
“ÇOBANLIK TEŞVİK EDİLMELİ”
 
Şanlıurfa ve Güneydoğu Anadolu blgesinin en büyük geçim kaynağı olan hayvancılığın devam ettirilebilmesi için çobanlığın teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen Resul Kaynak ise, çeşitli teşvik yöntemleriyle insanların çobanlığa yönlendirilmesi gerektiğini belirterek, “sonuç itibariyle bölgemizin en büyük geçim kaynaklarından birisi de besiciliktir. Boban bulunamayınca insanlar ne yapacak? Mecburen hayvancılığı bırakmak zorunda kalacak, bu durumun engellenmesi için çobanlığın teşvik edilmesi lazım. Olanaklarının artırılması, hatta bu işin bir eğitimden geçirilmesi lazım. Çobanlara da sigorta yaptırılabilir, fabrikada çalışan birinin sigortası oluyor da çobanın sigortası neden olmasın?” şeklinde konuştu.(Ali ÇETİNKAYA)  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49