Öne Çıkanlar Şanlıurfada Yağmur Bereketi ümgeneral Koç Şanlıurfada tesisi İlçe Genelinde Yol Yapım Atağını Sürdürüyor Urfada çalıntı 170 motosiklet ele geçirildi

Bu haber kez okundu.

Çiftçilere darbe!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarımsal üretime ve çiftçiler için darbe niteliğinde bir karar aldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın aldığı yeni karara göre, elektrik borcu bulunan çiftçilere tarımsal destekleme ödemeleri yapılmayacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarımsal desteklemelerle ilgili aldığı kararla, elektrik borcu bulunan çiftçilere bu borçları ödeninceye kadar tarımsal destekleme ödemesi yapmayacağı belirtildi. Resmi Gazetede yayımlanan karar, çiftçileri üzerken karar şimdiden tepki çekmeye başladı.

Tarımsal sulama nedeniyle elektrik borcu bulunan çiftçiler, bu karara tepki gösterirken, kararın değiştirilmesi istendi. Bölgede nüfusun yarısından fazlasının çiftçilik yapması üzerine bütün çiftçilerin elektrik borcu bulunduğunu söyleyen vatandaşlar, Bakanlığın bu kararı geri alarak, farklı bir yöntem uygulamasını istedi. Tarımsal sulama nedeniyle elektrik borcunun aşırı geldiğini belirten çiftçiler, diğer tarım malzemelerinin pahalı olduğunu, hububatların ise ucuz olduğuna vurgu yaparak, çiftçilerin bitirilmeye çalışıldığı kaydedildi. Konuyla ilgili konuşan Nazmi Özçelik, “çiftçinin zaten tek geliri tarımsal desteklemedir. Eğer bu destekleme de ödenmeyecekse hiç kimse çiftçilik yapmaz. Bu kararı niye aldılar, çiftçileri bitirmeye mi çalışıyorlar. Zaten gübre ve mazot fiyatları uçmuş, bir destekleme parası da verilmeyecek. Eğer bu karar değiştirilmezse, çoğu çiftçi zor durumda kalır, çoğu da çiftçilikten vazgeçecek” şeklinde konuştu.

Alınan bu kararlar, çiftçilerin yanı sıra bazı siyasetçilerin de tepkisini çekti. Hükümetin aldığı bu karara tepki gösteren muhalefet parti il başkanları, bölgenin en büyük geçim kaynağının çiftçilik olduğunu söyleyerek, bu kararın çiftçiler için darbe niteliğinde olduğunu savundu. Elektrik borcu bulunmayan çiftçinin olmadığını belirten Özçelik, “sadece Şanlıurfa değil, Türkiye’de çiftçilik yapan herkese sorun elektrik borcu bulunmayan kimse var mı? Çiftçinin geliri ancak sezondan sezona oluyor, borcunu sezonda ödeyebilir. Bu şekilde giderse çiftçilik de biter, hububat üretimi de olmaz, bunu yapacaklarına daha olurunda bir karar alınabilirdi. Çiftçiler zaten zor anlar yaşıyor, bir de böyle olunca tamamen krize girecek. Bu kararın alınmasıyla birlikte sadece çiftçiler değil, tarım kooperatifleri de zor durumda kalır” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın aldığı bu karar, tarım bölgesi olan Şanlıurfa’da bu kadar büyük tepki çekerken, diğer tarım bölgelerinden de tepkilerin büyümesi bekleniyor. 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49