Öne Çıkanlar Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi sosyal medya ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı sanlıurfaspor

Bu haber kez okundu.

Çiftçiler Bu Yıl Destek Bekliyor
Yağışlar mevsim normallerine göre % 50’nin üzerinde bir azalma gösterdi. Şanlıurfa son yılların en kurak mevsimlerinin birini yaşarken kuraklıktan dolayı çiftçi ciddi anlamda rekolte düşüklüğü yaşadı.
Özellikle İlkbahar aylarında yağmayan yağmur, yüksek tarımsal maliyetlerle tohumunu eken çiftçi için ürünü tarladan alamadan tarlayı sürmüş olacak, ürün alamayan zaten borçlu olan çiftçi bu faturayı çok ağır bir şekilde ödeyecek.

ÇİFTÇİYİ KURAKLIK VE YÜKSEK ENERJİ ZOR DURUMDA BIRAKTI

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası TSO Yönetim Kurulu Başkanı Halil Peltek,” Şanlıurfa’da kuru tarım yapılan alanlar, maalesef kuraklıktan büyük ölçüde etkilenmiş olup, üreticilerimiz kayda değer miktarda zarara maruz kalmıştır. Türkiye’nin hububat ambarı olan Şanlıurfa’da, bu yılki kuraklığın ciddi üretim kaybına yol açacağı tahmin edilmektedir.
Ayrıca enerjiye dayalı sulu tarım yapılan bölgelerimizde gerek yüksek enerji maliyetleri, gerekse Dicle EDAŞ’ın elektrik kesintisi, haciz gibi uygulamaları buradaki çiftçimizi zor durumda bırakmaktadır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın açıklamış olduğu hububat alım fiyatları ve desteklemeler üreticimize büyük moral olmuştur. Ancak artan girdi maliyetleri karşısında, üreticilerimiz daha çok destek beklenmektedir” diye konuştu

BAŞKAN EYYÜPOĞLU 2 MİLYON DÖNÜM DE %90 ZARAR GÖRMÜŞTÜR

Kuraklık nedeniyle açıklama yapan Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu,” Çiftçiler bu yıl kuraklık tehlikesi yaşıyor. Şanlıurfa genelinde 2 milyon dönüm %90 zarar görmüştür. Bir an önce AFAD kapsamına alınması gerekir dönüm başı 200 TL nakit yardımı yapılması gerekir. Mazot gübre desteği bir hafta içerisinde Çiftçilerimizin hesaplarına yatacak inşallah pamuk desteklemesi bir ay içerisinde hesaplara yatar 2 milyon dönümün 1 milyonu arpa 200 bini buğday 800 bini mercimek yüzde doksanı kuralık nedeniyle kesinlikle hasat yapılmayacak” dedi.

ÇİFTÇİ BİR İYİ BİR KÖTÜ

Harran İlçesine bağlı Ulucanlar Mahallesinde çiftçilik yapan Vehbi Çetindağ ise,” Bu yıl kuraklık bizi çok etkiledi bizim ektiğimiz sulu arazimiz olan buğdaylar çok güzel ama susuz arazilerimize ekilen alanlarına kuraklıktan dolayı bu yıl biçer bile girmeyecek, bu yıl kuraklık tüm Çiftçileri etkiledi destekleme konusunda pamuğa verilen destekleme bizleri son derece tatmin etmiştir. Buğday ve Mısıra verilen destekleme çiftinin isteği gibi değil bize göre yetersiz sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı hububat fiyatları çok iyi çiftçiler olarak bizi memnun etti. Çiftçilerin borçları ertelenmesi çiftçilere ilaç gibi gelir. Biz Harran çiftçileri olarak Cumhurbaşkanımız vereceği destek için şimdi den teşekkür ediyoruz” dedi.
ÇİFTÇİLER BU YIL DESTEK BEKLİYOR
Şanlıurfalı Çiftçi Abdurrahman Beyaz," Şanlıurfa Tarım ve hayvancılık ile geçinen, en büyük geliri tarımsal faaliyetler olan bir ilimizdir. Türkiye son 6 ayı kurak geçirdi. Bazı bölgelerde neredeyse hiç yağış olmazken bazılarında çok az yağışla geçti. Özellikle Şanlıurfa'da sonbahar kuraklığı çok etkili oldu.2021 yılı hububat hasat dönemi başladı ancak kış mevsimi ve sonbaharın yetersiz yağış almasından dolayı kuru tarım yapılan alanlarda hasat yapılamayacak derecede rekolte verim düşüklüğü görülmektedir.
Şanlıurfa da %75 lik kısmında kuru tarım %25 lik kısmı ise GAP sulama projesi ile sulanmaktadır. Kuru tarım yapılan alanlarda hemen hemen hasat hiç yapılamayacak derecede ekinler bulunmaktadır. Sulu tarım yapılan alanlarda ise kış mevsiminde yeterli derecede yağış ve don olayı olmamasından dolayı normal şartlardan düşük rekolte beklenmektedir. Sayın cumhurbaşkanımızın açıkladığı hububat fiyatları iyi biz çiftçiler olarak özelikle bu yıl daha iyi bir destekleme bekliyoruz "dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48