Öne Çıkanlar sosyal medya Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor sergı Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi 1 yaralı

Bu haber kez okundu.

Çiftçi, ‘5 Milyon İsot Fidesini Çiftçilere Dağıtacağız’

5-6 ve 7 Ekim tarihleri arasında Şanlıurfa’da yapılacak olan 2. İsot Festivali heyecanı şehri sarmış durumda. Önümüzdeki hafta sonu boyunca ünlü sanatçıların konserleri ve gün boyu farklı etkinliklerle vatandaşlar festivalin tadını çıkaracaklar. Yaklaşan İsot Festivali ile ilgili basın mensupları ile bir araya gelen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, İsotun yüzyıllardan beridir Urfa’nın kültürü ve simgesi haline geldiğini en büyük değerlerden bir tanesi olan isotun tanıtımı için ellerinden gelen her türlü hayreti gösterdiklerini söyledi.

Önümüzdeki yıllarda isotu daha da ön plana çıkaracaklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Çiftçi, isot çiftçileri için gübre ve tohum desteğinde bulunup isot işletmecilerinin de daha hijyenle ve sağlıklı ortamda isotu sofralara taşımaları için 970 dönümlük arazi tahsis edip bunlar için tesisler açacaklarını söyledi. Hamarat Eller Çarşısında yapılan toplantıya İsot Festivalinde bulunacak paydaşlarda yer aldı.

İsotun desteklenmesi konusunda ellerinden gelen çalışmanın içinde yer alacaklarını ifade eden Çiftçi, Akçakale yolu üzerinde Büyükşehir Belediyesinin işlettiği arazide bu yıl 5 bin isot fidesini ekeceklerini ve bu fideleri de nisan mart ayı gibi çiftçilere dağıtacaklarını söyledi.

‘İsot bir yaşam biçimi olarak sürecek’

“Şanlıurfa için yıllardır bir kültür bir yaşam şekli olan isot bu aylarda her yerde bir bayram havası başlatmış durumda.” Diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, “Tarlada başlayan hasat bir yerlerde bir yaşan biçim olarak sürer. Ve her evde kadınlarımız, annelerimiz, ablalarımız isotu işletmek sureti ile yoğun bir çalışma başlatmış durumdalar. Yıllık gerek bugünlerde gerek salçasını, gerekse kurutmalığını, gerekse turşucusunu bu ekim ayı içeresinde hazırlamış olurlar. Artık son bahardayız, isotların tarlada olgunlaşması kızarması ve acılığı tam istenen kıvamda olması bu vesile ile sağlanmış oluyor.” Dedi.

‘Mutfak sanatımızdaki yerini alıyor’

Bu baharat türünün tarihi çarşıları da süslediğini söyleyen Nihat Çiftçi, “önemli olan bu baharat türü çarşılarımızda süslüyor. Mutfak sanatımızda da yerini alıyor, Türk mutfağına tatlı lezzeti veren bu baharatımızdır. Bunu düşünerek hem gündem de tutmak hem Şanlıurfa’mızın tanıtımını sağlayabilmek hem de bu vesile ile özellikle süreci başlamış olduğu bu ekim ayında çeşitli etkinliklerle kültürü, sanatı canlı tutmak gayemizdir. Geçen sene birincisini düzenledik Şanlıurfalı kardeşlerimiz ve dışardan gelen misafirlerimizin ilgili fevkaladeydi. Bu yıl ikincisini düzenliyoruz bu yıl hem ulusal medyamızın hem de yerel anlamda herkesin dikkatini şimdiden görüyoruz. İnanıyoruz ki artık önümüzdeki hafta sonu artık konserlerle programların yoğun olan özellikle 5-6 ve 7 Ekim tarihleri ile Şanlıurfa’da katılım ilginin doruğa çıkacağına inanıyorum.” Diye konuştu.

İsot İşletmecileri için 970 dönüm tahsis edildi

“Kurum olarak tüm paydaş kurumlar hepsinin kalkınmanın yerelden yapılabileceğini inanıyoruz. Hayli de bizi diğer illerden farklı kılan bu ürünümüzü de her şekli ile biz gündem de tutmak istiyoruz. Bir kere bunu artık sektör olarak geliştirme niyetindeyiz aramızda yapmış olduğumuz istişare neticesinde geçen ay büyükşehir belediyemize nihai olarak 970 dönüm alanı planlayıp ve kooperatifleşirmiş olduğu isot işletmecilerinden bu yerin tahsisini gerçekleştirdik. Amaç isotun işlendiği alanı daha geniş tutmak hijyenle ve sağlıklı bir ortamda tezgâhların kurtulmasını sağlamak ve bunu gelişmesini sağlamaktır.” İfadelerini kullandı.

‘5 milyon isot fidesini çiftçilere dağıtacağız’

“Çiftçimiz ister istemez tohuma bakacaktır, verimli olduğu tohumu seçecektir veyahut ürünün desteklenmesi lazım, bizler yerel yöneticileriz, bunları görmemiz için kendi özellikle hazırlamış olduğumuz bir fidanlık alanımız var Akçakale bölgesinde Büyükşehir belediyesi tarafından işletiliyor. Bu alanda isotun fidelerini yetiştireceğiz, 5 milyon fideyi biz ilave edilmiş bir şekilde isot işletmecilere dağıtmış olacağız. Bununla yetinmeyeceğiz iyi bir şekilde hasat döneminde iyi tohumların alınıp muhafaza altına alınması ve Mart Nisan ayı tohumun toprakla buluştuğu dönemde çiftçimize tohum desteğinde bulunacağız. Gübre desteğinde bulunalım dedik, bu şekilde daha da geniş bir alana isotun yetiştirme potansiyelini daha güçlü hale getireceğiz.” Şeklinde konuştu.

‘5-6 ve 7 Ekimde farklı etkinliklere ev sahipliği yapacak’

Başkan Çiftçi son olarak ise, “İsot festivali hakkında biraz açıklamalarda bulunacağım, 23 Eylülde tarlada hasat ile başladı, isot festivalimiz, 29 Eylül yani bugün bu defa istoun tarlada sofraya geniş serüveni, var. Bu sanat kadınlarımız tarafından saat 14:00’da yapılacaktır. Cuma günü çeşitli etkinliklerle sabah kahvaltısı ile başlayacağız programa saat 10:00’da da kortej yürüyüşümüz var. Haşimiye meydanında gösterilerimiz olacak, 5 Ekimde İsot yeme yarışması hamarat eller çarşısında yapılacak. Sonra Şanlıurfa müzemizin önünde konserler başlayacak. Şanlıurfa büyükşehir belediyemizin sıra gecesi ekibi ile başlayacak olan konserler Sevcan Orhan ile devam edecek. Diğer günleri de aynı şekilde konser ve farklı etkinliklerle halkımıza güzel bir hafta sonu geçirteceğiz.” Dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49