Öne Çıkanlar Yine Halkın İçinde mıllı bırlık ve kardeslık eyyübiye getirildi boks

Bu haber kez okundu.

“Çarşımızı, turistlerin gözünde kötülediler”
Şanlıurfa’nın tarihi bir şehir olmasından sürekli gelen turistler, kentte korsan rehberlerin türemesine neden oldu.

Kente gelen turistlere tarihi yerleri anlatmak için devreye giren rehberler, Şurkav çarşısı esnafının iddiasına göre korsan rehberler oluyor. Belediye ve valilik tarafından görevlendirilmeyen, kendilerine rehber sıfatı kayan kişiler, iddialara göre, kentte gelen yabancı turistleri kandırmanın yanı sıra, Şurkav çarşısında bulunan esnafların iş yapmasına da engel oluyor. İddialara göre bu kişiler, herhangi bir rehber kartı taşımadan, turistleri anlaştıkları yerlerde alışveriş yapmaya zorluyor.

Şanlıurfa kent merkezindeki tarihi yerleri gezmeye gelen yabancı turistler, gezmenin yanı sıra Şanlıurfa yöresine özgü giyim, takı ve gıda ürünlerini almayı ihmal etmiyor. Alışveriş yapmak isteyen yabancı turistler, nerelerden alışveriş yapacaklarını bilmediğinden, “rehber”lerin dediği yerlere gitmek zorunda kalıyor. Valilik tarafından görevlendirilmediği belirtilen rehberler, Şurkav Çarşısı esnafının dediğine göre, başka çarşılardaki mağaza ve yöreye has ürünlerin satıldığı dükkânlarla anlaşma yaparak, turistlerin Şurkav çarşısına uğramasını engelliyor.

“Turistler, Şurkav çarşısını tanıyamadılar”

Kente gelen turistlerin, Balıklıgöl’ü gezdikten sonra hemen başka yerlerdeki alışveriş merkezlerine götürüldüğünü iddia eden Şurkav çarşı esnaflarından Osman Uygur, kentte 20 gün kalan ve her gün balıklıgöl’e gelen turistlerin Şurkav çarşısını görmediklerini söylediğini iddia etti. Rehberlerin, sürekli turistleri başka bölgelere götürdüğünü iddia eden Uygur, “Turistlerin en çok uğradığı şehirlerden biri olan Şanlıurfa’da turistler üzerinden de para kazanmaya çalışanlar var. Kentte artık korsan rehberler türedi. Bu rehberler, buralara gelen turistleri alıp, anlaştıkları yerlere götürüp, alışveriş yaptırıyor. Geçen gün bir turist grubu, bizim buralara gelip, burayı hiç görmediklerini söylediler ve bu turistler, 20 günden beri Şanlıurfa’da olduklarını söylediler. Böyle bir şey nasıl olabilir? Balıklıgöl’ün hemen yanı başında olan bir çarşı, turistler tarafından tanınmıyor. Burada kimin suçu var? Tabii ki korsan rehberlerin suçu var. Onlar, başka yerlerle anlaşma yapmışlar, bir ürünün fiyatının iki katını turistlere sunuyor, bu paranın yarısını kendilerine ayırıyorlar. Bu rehberlerin üzerinde herhangi bir kimlik kartı yok, yani valilik ve belediye tarafından görevli kişiler değil” ifadelerini kullandı.

“Çarşımızı, turistlerin gözünde kötülediler”

Yanlarında rehber olmadan gelen turistlerin Şurkav çarşısını çok beğendiğini söyleyen Uygur, sattıkları ürünlerin ucuz olmasından kaynaklı, rehberlerin, Şurkav Çarşısını turistlerin gözünde kötülediğini iddia ederek, “Geçen gün yanlarında rehber olmadan gelen bir grup turist, alışveriş yapmaya başladıkları sırada, bu rehberler geldi ve turistlere ucuz ürünlerin kalitesiz olduğunu söyleyerek, turistleri buran alıp götürdüler. Polise, zabıtaya şikayet ettik ama fayda etmedi. Onlar, turistleri götürüp, ürünleri pahalı fiyatlara satıyorlar, buradan artan parayı da kendilerine ayırıyorlar ama biz öyle yapmadığımız için, çarşımızı turistlerin gözünde kötülediler” şeklinde konuştu.

“İş yapamaz duruma geldik”

Korsan rehber dedikleri kişiler yüzünden artık Şurkav çarşısında alışveriş yapılmadığını öne süren bir başka esnaf, Erhan Karageçi ise, “Bu çarşıda gümüşten tutun da, isotuna kadar her şey satılıyor ve şehrimize gelen turistlere elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorduk ama son zamanlarda artık iş yapamaz olduk. Bu korsan rehberler, işimizi iyice aksattı, emniyetin sürekli bunları gözetleyip, denetlemesini istiyoruz. Geçen senelerde böyle bir durum yoktu ancak, son iki yıldan beri bu korsan rehberlerle başımızı dertte. Bunlar, gelen turistleri sürekli başka yerlere götürüp alışveriş yaptırıyor, böyle olunca da biz iş yapamaz hale geliyoruz” dedi.

“Korsan rehberlerle kavga ettik”

Sürekli aynı durumla karşılaştıklarını iddia eden bir başka esnaf Hasan Uygur ise, korsan rehberlerin bu durumuna daha fazla katlanamadıklarını ve geçtiğimiz günlerde kavga ettiklerini öne sürerek, bu durumun sona ermesini istedi. Kavganın çözüm olmadığını ama yetkililerden ses çıkmadığı için ekmek davası için bunu yapmaya mecbur olduklarını aktaran Uygur, “Bunlar, sürekli aynı şeyi yapıyorlar, defalarca gördük, uyardık, polise ihbar ettik ama çözüm olmadı. Geçtiğimiz günlerde yine uyardık ama bize saldırdılar. Çarşı esnafı ve korsan rehberler birbirlerine girdi, polis zor müdahale etti. Bu durumun yaşanmasını biz de istemeyiz ama yetkililerin bir an önce önlem alması lazım. Sonuçta hepimiz burada ekmeğimizin derdine düşmüşüz” şeklinde konuştu.

“Yetkililerden yardım istiyoruz”

Korsan rehber dedikleri kişilerden kurtulmak için her yola başvurduklarını belirten çarşı esnafları, valilik ve belediyenin kendilerine bu konuda yardım etmesini istedi. Tarihi bir kente ruhsatlı rehberlerin getirilmesi gerektiğini söyleyen Uygur, “Valiliğimiz, belediyemiz bu konuda bize yardım etmesini istiyoruz. Defalarca dilekçe verdik ama sesimizi duyan olmadı, bu korsan rehberlerden kurtulmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49