Öne Çıkanlar Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı erik sosyal medya sanlıurfaspor

Bu haber kez okundu.

Bugün bile güncelliğin koruyor
12 Eylül darbesini 33. yıl dönümü dolayısıyla basın açıklama yapan Eğitim Bir Sen Şanlıurfa Şubesi başkanı İbrahim Coşkun, 12 Eylül darbesi etkisinin devam ettiğini ve darbeci zihniyetle yönetilmeye devam ettiklerini söyledi.

12 Eylül sıradan bir tarih değil, Türkiye'yi karanlığa boğan, baskı ve zulümle ülkenin geleceğinin ipotek altına alındığı zor zamanların tarihidir.

1980 yılında yaşanan 12 Eylül askeri darbesinin üzerinden 33 yıl geçti ve bundan 33 yıl önce, tank sesleri ve marşlarla uyandırılmalarla başlayan süreç, Türkiye’yi sosyal, siyasal, ekonomik, hukuksal, kültürel ve bilimsel alanlarda büyük zarara uğrattı. Hukuk, adalet, bilim, emek ve çalışma hayatı yok edilirken, emekçilerin kazanılmış bütün hakları zorla ellerinden alındı.

12 Eylül hâlâ bugün bile güncelliğini koruyor. 12 Eylül askeri yönetimi tarafından hazırlanan Anayasa temel hükümleriyle hâlâ yürürlüktedir. Bu Anayasa, geçici 15. maddesiyle, 12 Eylül sürecinin yargılanmasını engellemektedir. Dünyada benzer süreçlerden geçmiş pek çok ülkede bu yargılama yapıldı ama Türkiye’de bu olmadı.

12 Eylül darbesinin ideolojik sonuçları hâlâ etkisini devam ettiriyor. 12 Eylül, toplumsal dayanışma, sorumluluk, özveri, emek ve alın teri ile bir yerlere gelmek gibi değerleri zedelemiş; apolitiklik, bireycilik, köşe dönücülük, kısa sürede zenginleşmek, kişisel çıkarlar için her yolun mübah görülmesi gibi “yeni değerleri” teşvik edip yüceltiyor.

Dün 12 Eylül olduğundan ve 12 Eylül darbesini 33. yılı olduğu için Eğitim Bir Sen Şanlıurfa Şubesi basın açıklaması yaparak, darbeyi bir kez daha kınadı. Darbenin Ülkeye hiçbir şey kazandırmadığını, aksine ülkeyi zarara uğrattığı belirtildi. Eğitim Bir Sen adına basın açıklamasını Şube başkanı İbrahim Coşkun okudu. Coşkun, açıklamasında, “ Ülkemizin demokrasi yolculuğunu sekteye uğratan, tarihine kara bir leke olarak geçen 12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden 33 yıl geçti. 12 Eylül ihtilali, gözaltına alınan, işkenceye maruz kalan, sürgün edilen, mesleğinden atılan, idam edilen yüz binlerce insanın, hukuk hiçe sayılarak kan ve göz yaşının akıtıldığı karanlık bir dönem olarak tarih sayfalarındaki yerini aldı” dedi.

Üç insanın bile sokakta beraber yürümesinin yasaklandığı o günlerde binlerce insan işkenceden geçirildi, yüzlercesi sakat kaldı, sürek avlarında kurşuna dizildi, işkencede öldürüldü, 50 kişi idam edildi, binlerce insan yıllarca cezaevlerinde tutuldu, gazeteler dergiler toplatıldı, yasaklandı, binlerce kitap yakıldı. Dernekler, Sendikalar ve partiler kapatıldı, mallarına el konuldu. Ülkesinin mutluluğu ve huzurundan başka bir şey istemeyen sendikacılar, yazarlar, aydın ve sanatçılar cezaevlerine dolduruldu, haklarında idam cezaları istendi.

“Darbeci zihniyetle yönetilmeye devam ediyoruz”

12 Eylül toplumsal muhalefeti ve başta emekçilerin örgütlenme özgürlüğünü olmak üzere temel hak ve özgürlükleri yok ettiğini öne süren Coşkun, Türkiye’nin yaşadığı bu etkilerin sonuçlarını günümüzde de yaşandığını söyledi. Coşun konuşmasının devamında şunları kaydetti; “Halk iradesine rağmen silah zoruyla yönetimi ele geçiren, kendi insanına silah doğrultan, hatta silah sıkan, demokrasiyi insan haklarını ve özgürlükleri çok görenlerin ‘Cumhuriyeti korumak ve kollamak’ adına yönetime el koyduğu kara gününün yıl dönümünde, o gün yaşanılan acılar, hala tazeliğini koruyor. Ne yazık ki darbeci zihniyetin oluşturduğu anayasa ile yönetilmeye devam ediyoruz. Demokrasi düşmanlarının icat ettiği bazı kurumlar varlığını hala sürdürüyor”

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48