Öne Çıkanlar Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor 1 yaralı sergı sanlıurafspor

Bu haber kez okundu.

“Bir Yevmiyemiz İle 3 Suriyeli Çalışıyor”
 İstihdam alanlarının kısıtlı ve işsizliğin en fazla olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa’da, genciyle, yaşlısıyla bütün işsizler kahvehanede toplanıp akşama kadar iş yolu gözlüyor.

Suriyelilerin ucuza çalışması nedeniyle yerli halk arasında işsizliğin arttığı belirtildi

İşsiz Müslüm Ateş: “Eve ekmek götürdüğümüz gün bayramımızdır. 3 ayda sadece 2 gün çalışabildim” dedi.

İŞ-Kur’un aldığı personelleri de 2 ay sonra işten çıkardığı iddia edildi. Bazı işsizler, İŞ-Kur’a başvurduklarını ancak, 2 ay sonra işten atıldıklarını öne sürdü.

Şanlıurfa’da işsizlik oranları her geçen gün biraz daha artarken, işsiz kalan kişilerin adresi ise kahvehaneler oluyor. Sabahtan akşama kadar kahvehanede zaman geçiren vatandaşlar, iş bulamadan evlerinin yolunu tutuyor.

Kimisi ailesini geçindirmek zorunda, kimisi evlilik hazırlığı yapmak için birikim yapmak zorunda, kimisi de hastalarına bakabilmek için çalışmak zorunda ama hepsinin kaderi aynı işsizlik.

Çoğunluğu inşaat işçileri olan işsizler grubu, Suriyelilerin kente yerleşmesinin ardından işsiz kaldıklarını söyledi.

“BİR YEVMİYEMİZ İLE 3 SURİYELİ ÇALIŞIYOR”

Suriye’de iç savaş çıkmadan önce inşaat ustası olarak çalıştığını söyleyen Müslüm Ateş, Suriyelilerin gelmesiyle birlikte işsiz kaldıklarını kaydetti. Günlük 60 liraya çalıştıklarını belirten Ateş, Suriyelilerin 20 liraya çalıştığını belirterek, bu durumun yerli halk arasında işsizliği artmasına neden olduğunu aktardı.

İşverenlerin de ucuz işçilere yöneldiğini dile getiren Ateş, “ben yıllardır inşaat ustasıyım. Günlük 60 liraya çalışıyoruz, Suriyeliler 20 liraya çalışıyor. Böyle olunca işverenler de bize vereceği parayla 3 tane Suriyeli işçi çalıştırıyor. İşverenler bu şekilde ucuz işçilere yönelip iş kalitesine çok da önem vermemeye devam ettiği için de bizler böyle işsiz kalıyoruz. 3 ayda sadece 2 gün çalışabildim. Kirada oturuyorum, nasıl geçineceğim” dedi.

“İŞ-KUR İŞE ALIP, GERİ ÇIKARTIYOR”

İŞ-Kur defalarca açıklama yaparak, iş var işçi yok diyerek, işsizleri istihdam edeceklerini belirtmişti. İŞ-Kur’un bu çalışmasını hatırlatan Bedir Tekdemir, İŞ-Kur’da kaydının bulunduğunu ancak, 2 sonra işten çıkartıldığını söyledi.

Kentteki işsizliğin giderilmesi için kimsenin çaba sarf etmediğini kaydeden Tekdemir, “Şanlıurfa’da ne yazık ki işsizlik her geçen gün artıyor ve maalesef ilgilenen olmuyor. İŞ-Kur’a başvurduk, orada 2 ay çalıştıktan sonra işten çıkartıldık.

Zaten aylık 800 lira alıyorduk. 2 ayda bin 600 lira aldık. Bu parayla hangi ihtiyacımızı giderebiliriz ki? En çok iş bulanların inşaat işçisi olması gerekirken, en çok işsiz kalan inşaat işçileridir. Sabahtan akşama kadar burada bekleyip duruyoruz.

Bu süreç daha ne kadar devam eder bilemiyoruz ama işçiler oldukça mağdur oluyor. Bu işsizliğin bir an önce engellenmesi gerekiyor. Evlisi var, evini geçindiremiyor. Bekarı var evlenemiyor. Bu işsizlik devam ettiği sürece bu insanların perişanlığı da devam edecek” diye konuştu.

“SÜREKLİ BİR İŞ BULSAK, UCUZ DA OLSA ÇALIŞIRIZ”

İşsiz kalmaktan evine ekmek götüremediğini belirten Esat Özaras, sürekli bir iş bulması halinde rahata kavuşacağını söyledi. Aylık belli bir ücretle sürekli bir işte çalışmak istediğini söyleyen Özaras, şöyle konuştu:

“Asgari ücret de olsa bir iş bulsam çalışacağım. Yeter ki sürekli olsun. Artık bu durumdan çok sıkıldık. Akşam olunca evimize gitmekten çekiniyoruz. Çocuklar ekmek bekliyor ama evimize ekmek götüremiyoruz. Herhangi bir fabrikada ucuz da olsa sürekli bir iş bulsam gidip çalışacağım. Şimdi ayda bir ya çalışıyoruz ya da çalışmıyoruz. Suriyeliler olduğu sürece de bu şekilde devam edeceğiz. İşverenler daha az para vermek için Suriyelileri çalıştırıyor. Suriyeliler buradan gitmediği sürece bu mağduriyetimiz devam edecek.”

“BU ŞEKİLDE EVİMİZİ NASIL GEÇİNDİRECEĞİZ”

Yaklaşık 50 kişilik bir işsiz grubu kahvehanede iş beklerken, işsizlerin tek ağızdan söylediği, “kahvehanede oturularak eve ekmek götürülmez” sözü, olayı özetliyor. Kahvenin dışında oturanların yanı sıra içeride de çok sayıda işsiz oturuyor.

İşsizler, bu şartlarla aile geçindirmenin mümkün olmadığını söyleyerek, yerel yönetimler, valilik ve diğer kuruluşların bu sorunu çözmesini istedi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49