Öne Çıkanlar sosyal medya Şanlıurfaspor Nazili Belediyespor polis Suriyelilerin Girişimciliğe Teşviki İçin Düğmeye Basıyor 1 Ölü

Bu haber kez okundu.

Bir taraftan iş, bir taraftan işçi sıkıntısı
Temel geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğu Şanlıurfa’da işsizlik giderek artarken, fabrikalar ise kalifiyeli eleman bulmakta zorluk yaşıyor.
Türkiye genelinde işsizlik sorunu giderek büyürken, Şanlıurfa da bu anlamda en büyük payı alıyor. İşsizliğin en fazla olduğu iller sıralamasında yer alan kentte, organize sanayi bölgesindeki fabrikalar da tecrübeli ve sürekli eleman bulmakta zorlanıyor. Ücret, ulaşım, çalışma koşulları ve daha birçok sorun göz önünde bulundurulurken, vatandaşlar koşullar nedeniyle girdikleri işyerinden kısa bir süre sonra çıkıyor.
İŞÇİLERİN EN BÜYÜK SORUNU: ÜCRET
Fabrikaların çalıştıracak kişi bulamamasının en büyük sıkıntısı ücret olarak görülüyor. Fabrikalarda çoğu işçiye asgari ücret üzerinden maaş ödenmesi nedeniyle çoğu kişi çalışmak istemiyor.
İşçiler, ücreti sorun ederek çalışmazken, fabrikalar da kalifiyeli eleman bulamadığı gerekçesiyle il dışından işçi alıyor. Türkiye’nin pamuk ihtiyacının büyük oranda karşılandığı Şanlıurfa’daki az sayıdaki tekstil fabrikaları ve diğer fabrikalarda sürekli eleman sorunu yaşanıyor.
FABRİKALAR KALİFİYELİ ELEMAN BULMAKTA ZORLANIYOR
Fabrikalar, işçi alımında ilk başta tecrübeye bakıyor. Tecrübesi olmayan kişilere asgari ücretle işe başlamasına yardımcı olurken, iddialara göre, çoğu işçi aldığı ücreti beğenmeyerek, kısa sürede işten ayrılıyor.
İşçilerin kısa sürede işten ayrılması nedeniyle işçiler tecrübe kazanamıyor. Tecrübe edinilmediği için de kalifiyeli elemanlar için Şanlıurfa farklı illere muhtaç kalıyor. İşçilerin il dışından getirilmesi nedeniyle Şanlıurfa’da işsizlik oranı giderek yükseliyor. Şanlıurfa’daki birçok fabrikada tecrübe sahibi ve koşullara uyan eleman konusunda sıkıntı yaşanırken, bu durum da mevsimlik tarım işçiliğini ortaya çıkartıyor.
BU NEDENLE MEVSİMLİK İŞÇİLİK ENGELLENEMİYOR
Mevsimlik tarım işçilerinin büyük oranda Şanlıurfa’dan giden kişilerden olması bu anlamda dikkat çekerken, işçi ile işveren arasında bu tür sorunların yaşanması, mevsimlik tarım işçiliğini ön plana çıkarıyor.
Fabrikalarda verilen ücreti beğenmeyerek, işten ayrılan kişilerin büyük bir kısmı, mevsimlik tarım işçisi olarak il dışına çıkıyor. İl dışına tarım işçisi olarak giden kişiler, bu durumdan kurtulmak için işçi ile işveren arasındaki bu sıkıntıların giderilmesini istiyor.
Fabrikalarda verilen ücretin artırılması yönünde çalışmaların başlatılması gerektiğini belirten işçiler, tecrübe sahibi olana kadar verilen ücretin bütçeyi karşılaması gerektiğini söyledi.
Fabrikalarda da bu sorun yaşanırken, işverenler tecrübe sahibi olmayan kişilere fazla para ödeyemiyor. Bu anlamda belediye ve ilgili bakanlığın bir çözüm üretip üretmeyeceği ise merak konusu oluyor.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49