Öne Çıkanlar Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi Arap Dünyası İşadamları Heyetini Kabul Etti sergı sanlıurafspor

Bu haber kez okundu.

Bir Tarafta Horon, Bir Tarafta Türkü

Güneydoğu Anadolu İllerinden bölgenin gazeteciler cemiyeti başkanları ve basın mensupları 9-12 Şubat tarihlerinde Trabzon ve Rize’deki gazetecilerle buluşmuş, şehirlerin kültürel, tarihi ve turistik yerlerini gezmişti. Projenin ikinci ayağında ise Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Gümüşhane Gazeteciler Cemiyet Başkanı, Artvin Gazeteciler Cemiyet Başkanı, Giresun Gazeteciler Cemiyet Başkanı, Rize Gazeteciler Cemiyet Başkanı, ve gazeteciler Güneydoğu Anadolu Bölgesine gezi düzenledi. Gazetecilerin Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki ilk durağı Şanlıurfa oldu. Karadenizli gazeteciler sıra gecesinde halay çekip horon oynadı.

Sıra gecesine Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Özçınar, Büyükşehir Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı. Mithat Nebi Şengöz, Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Tahir Gülebak, Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Federasyonu Başkanı Mehmet Çelik, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Gümüşhane Gazeteciler Cemiyet Başkanı, Artvin Gazeteciler Cemiyet Başkanı, Giresun Gazeteciler Cemiyet Başkanı, Rize Gazeteciler Cemiyet Başkanı, ve proje koordinatörü Ahmet Külekçi ile Şanlıurfa'daki gazeteciler katıldı.

Kara denizden gelen gazeteciler gündüz Şanlıurfa'nın Saklı Cenneti Halfeti ve Göbeklitepe'yi gezdi. Gazeteciler günün yorgunluğunu, konukevinde attı. Sıra gecesinde türkülere eşlik eden, halay çekip horon tepen gazetecilere Sıra gecelerinin vazgeçilmezi olan çiğ köfte ise damaklarda unutulmaz tat bıraktı.

Şanlıurfa Bu Mozaiğin Bu Ebrunun Başkenti

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Özçınar," Makarnamızın, bulgurumuzun tamamı Karacadağ eteklerinde yani bilinen ilk buğdayın Karacadağ da yetiştiğin biliniyor. Hayvanın ilk evcilleştiği yer yani koyundur, keçidir Şanlıurfa olarak tanınıyor, dolasıyla insanın ilk yerleşim yeri olduğu için birçok peygambere de ev sahipliği yapmıştır.

Şanlıurfa 42 medeniyetin uğrak şehridir bu çok önemli 42 medeniyete kimisine başkentlik yapmış ve en sonda başkentliği bizimde paylaştık. En önemli kısmı ise Haranın Abesiler döneminde 1256 yılına kadar başkentlik yaptığı bilinmektedir.

Şanlıurfa 19.353 bin metre kareye sahiptir 2 milyona yakın nüfusu vardır 13 ilçesi var bunlardan da en önemlisi insanın havası gibi sıcak kanlısı candan olması ve gelen her misafire yüreğini ve gönlünü açmasıdır.

Bu anlamda da bize en yakın olan Karadeniz’den gelen kardeşlerimiz hemşerilerimizin diyorum tekrar hoş geldiniz şeref verdiniz.

Umarım bu bir başlangıç olur Tahir Bey’in başladığı ve sizlerin de birlikte devam eden ve tekrar biz misafirlerimizi gönderiz. Geçen yıl biz Ordu Belediyesiyle ortak projeler yaptık birçok Karadeniz’den misafirleri ağırladık Trabzon Büyükşehir Belediyesi Tahir Bey de gümrükçü yoluyla da görüşmelerimiz oldu bir kısım misafirler ağırladık gönderdik.

Türkiye büyük bir coğrafya ve bu coğrafya içerisinde Kürtün, Türkün, Arap'ın bir ebru gibi birbirine geçmiş kültürlerin oluşturdukları bir medeniyetin bir coğrafyanın insanlarıyız ve bu anlamda da Şanlıurfa bu mozaiğin bu ebrunun başkentleriyiz yüz yılardan belli kürtün, türkün, arpının efendim farklı etiklerde var bunun yanı sıra Alevi ve Sünnikardeşlerimizin iç içe yaşadığı hiçbir dönem birbirine sıkıtındı yaşatmadı el ele gönül gönülle yaşattığı bir şehir. Bu anlamda da hazreti İbrahim’e de ve hazreti Eyüp’e de yakışır bir şekilde dik duruşları olan bir şehir her zaman devletinin yanında olan bir şehirdir"şeklinde konuştu.

Ülkemizin İçinde Bulunduğu Durum Biz Gazetecilere Ağır Sorumluluklar Yüklüyor

Projenin ikinci ayağı olan Güneydoğu Turu ilk durağı Şanlıurfa Gezisi için açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Tahir Gülebak,“Ülkemizin içinde bulunduğu durum biz gazetecilere ağır sorumluluklar yüklüyor. Bir şeyi bilmemiz gerekir, inançlar da etnik köken de ayrıştırıcı bir işleve sahip olamaz. Anadolu toprakları bin yıldır her etnik kökene, inanca, mezhep ve meşrebe kucak açmış, onları beslemiş, nesilden nesile aktarmıştır. Milli mücadelede birlikte hareket ettik, kader birliği yaptık. Kısa zaman içinde ne kadar acı yaşamış olsak da sonuç olarak bir fotoğraf ortaya çıktı ve o fotoğrafta görünen şu idi; Bölgesinde güçlü olmak isteyen, iddialı, tüm etnik ve mezhep çeşitliliği sosyal kültürel noktada büyük bir zenginlik ve kardeşliğin esası sayan ülkemize dış güçler kendilerine hizmet edecek şekilde rol biçmeye çalışıyordu. Şükretmek gerekir ki Türkiye’miz bu oyunun ve algı hareketinin kökünü kazımıştır. Bin yıldır dost olan, aynı tastan çorba içen, kız alıp veren, kültür elçiliği yapan insanlarımızın birbirlerine küs olması gibi bir şey nasıl düşünülebilir?...Bu toplantılar bize şunu hatırlatıyor, safları sıklaştırmalı ve daha sık bir araya gelmeliyiz. Bu bütünlük hiç şüphesiz, istikbale ve sonsuza uzanan dostluğun anahtarı olacaktır" dedi.

En Güzel Köprü Basınla Kurulan Köprüdür

Proje Koordinatörü Ahmet Külekçi,"Değerli büyükşehir başkanım, başkan vekilim, basın dairesi müdürüm, Güneydoğu gazeteciler federasyon Başkanım Mehmet başkanım, ben hem büyükşehir başkanım hem Tahir başkanıma teşekkür ediyorum. Urfa’nın nasıl kadim bir şehir olduğu, peygamberler şehri olduğu ve misafirperver bir kez daha gördük ve buna canlı tanık olacağız. Buraya gelen gazeteci arkadaşlarımız, şehirlerine gittiği zaman, bunları elbette en güzel şekilde işleyecektir. Aslında en güzel köprü basınla kurulan köprüdür. Çünkü onların yüreği, kalemi çok daha fazla geniş kitlerle ulaşıyor. Ulusal basından da, yerel basından arkadaşlarımız burada Rize’den Artvin’de,Trabzon’dan arkadaşlarımız burada bir tarafta halay var ,bir tarafta horon var ,bir tarafta türkü var ,bir tarafta ağıt var .

Anadolu’nun her tarafında her türlü güzellik var, çok güzel bir mozaik var. işte biz buradan halay ve horonu birleştirebiliyorsak ve birlikte halaya durabiliyorsak ve bu poşuları takabiliyorsak , bu bizim kardeşliğimizin ne kadar değerli olduğunu kanıtıdır. Bütün mesajlarımız ,bütün yaptığımız işlerin temininde bu var. Biz bu projeye çıkarken mekanı cennet olsun rahmetli değeli Kaymakamımız Muhammet Fatih Safitürk'ün bir anısıydı bu proje Allah bize nasip etti. Bu projenin hayata geçirilmesi bu projenin yürümesi için çok sıkıntılar çekiyoruz, anlayan oluyor, anlamayan oluyor ,destekleyen oluyor, desteklemeyen oluyor, eleştiren oluyor, eleştirmeyen oluyor. Buradayken bile bizden rahatsız olan var. Bunların hepsini kalbimize, gölümüze şey yapıyoruz ama hukukumuz şehit kaymakamımızın emanetidir. Şehit olmadan önce görev süresinde kayyum atılmıştı, Mardin de Trabzonspor’un derneğini ziyaret ediyor ve ziyaretinde son derece memnuiyetini şöyle ifade ediyor: Ben Trabzonluyum , Mardin Kızıltepe'de bir Trabzonspor derneğinin olmasına inanılmaz sevindim . Mardin’de Trabzonspor derneğinin olduğunu bilmiyordum, ama sizin sayenizde burada Trabzonspor sevgisini hem de Trabzon şehrinin sevgisini gördüm bende Allah nasip ederse Mardin’den çocuklarımızı alıp Trabzonspor yeni stadından götürüp onalar bir maç izleteceğim hem de size Trabzon şehrini gezdireceğim demişti ve bunu aynen kaleme dökmüştü. Kaymakamımıza nasip olmamdı bu hayalini gerçekleştiremedi, oradan çocukları alıp Trabzon getiremedi, ama o anızı bize ulaştığı zaman bunu yerine getirmek boynumuzun borcuydu , bir namus borcuydu Allaha çok şükür ki önce Mardin’e çocuklarımızı aldık ve çocuklarımızı Trabzon‘a getirerek burada Trabzonspor maçını izlettirdik. Trabzon stadında herkes Mardin diye bağırdı, ilk kez bir doğu ilimiz bu kadar bağrına basıldı . İşte bu şunun göstergesidir kaymakamımızın emaneti gerçekten Türkiye’nin birliği ve kardeşliğidir hayata geçme noktasında bize nasip oldu ama arkasını bırakmayacağız Urfa, Mardin, Şırnak, Tunceli , Bitlis, Diyarbakır hep burada olacağız , ben üç senedir buradayım çok büyük mutluluk duyuyorum bu bölgede olmaktan inşallah bunun devamı da gelecektir bizde gideceğiz onlarda gelecektir"dedi.

Bu İşin Bir Kahramanı Var

Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Federasyonu Başkanı Mehmet Çelik,"Öncelikle Şanlıurfa belediyesine, belediye başkanına çok teşekkür ediyorum, ev sahipliği noktasında değerli katkılar sunana Sayın Tahir Gülebak çok teşekkür ediyorum ama bu işin bir kahramanı var , bunu her yerde söylemekten çekinmiyorum sayına Ahmet Kürekçi asıl kahraman burada belki büyük eksiğimiz olacak , bizim güneydoğudaki gazetecilerin yapamadığını Ahmet Kürekçi sağ olsun yaptı bizim adımıza, kardeşimiz, dostumuzdur, canımızdır kendisine ben sizin huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum. Bu etkinliği düzenleyen destek veren büyükşehir belediyesi başkanına ve genel sekreterine ve Sayın Tahir Gülebak’ın bu eksik ve sıcak ev sahipliğine çok teşekkür ediyorum" ifade etti.

Gece plaket takdimin ardından çekilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi.

Gazetecileri hüzünlü bir şeklide Şanlıurfa'dan ayrıldı. Karadenizli gazeteciler sırasıyla Mardin, Diyarbakır ve Tunceli illerini gezecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49