Öne Çıkanlar Başkan Kuş: Geleceğe bırakacağımız en büyük miras Türkiye Cumhuriyetidir ibrahim ont Akabede araç takla attı Urfada Parmağına Cıvata Sıkışan Çocuk Kurtarıldı Şanlıurfalı Kadınlar Kudüse Sahip Çıktı

Bu haber kez okundu.

“Bir Ay Sonra Tarım İşine Gideceğiz”
İşsizliğin arttığı ve istihdam alanlarının daralmasıyla ön plana çıkan Şanlıurfa’da, çocuk işçiliği de had safhaya çıkıyor.

Şanlıurfa’da yeterli istihdam alanlarının oluşturulamaması sonucu, okul çağındaki çocuklar çeşitli işlerde çalışarak, ailelerinin bütçesine katkıda bulunmak istiyor. İş imkanlarının kısıtlı olması ve maddi sıkıntı içerisinde olan ailelerin çocuklar, sebze pazarlarında ellerinde el arabasıyla bekleyerek, yük taşıtacak müşteri bekliyor. Kent merkezinde çöp toplayan çocuk sayısında ciddi artış görülürken, el arabasıyla yük taşımaya çalışan çocukların da artması, Şanlıurfa’da çocuk işçiliğini artırdı.

VELİLERİ İŞ BULAMAYINCA ONLAR ÇALIŞIYOR

Kent merkezinde yaşayan vatandaşların büyük kısmının iş bulamaması üzerine, çocuklar ailelerine bakmak zorunda kalıyor. Okula gitmesi gereken çocuklar, okul yerine çalışmaya gidiyor. Geçimlerini sağlamak amacıyla çeşitli zorluklar altında yaşayan çocuklar, çalışmaktan şikayetçi olurken, velileri için istihdam alanı oluşturulmasını istedi. Babası diploma sahibi olmadığı için çalışamadığını söyleyen Zeki Zencirci adındaki çocuk, babası çalışmadığı için kendisinin çalışmak zorunda olduğunu söyleyerek, “iki yıl önce köyden kente taşındık, babam okul okumadığı için fabrikalara almıyorlar. Fabrikalara alınmayınca gündelik işlerde çalışmaya başladı. Çoğu zaman iş bulamıyor, ailemiz zor durumda, bu yüzden ben de okul yerine işe gidiyorum” dedi.

“OKUMAK İSTİYORUZ”

Çöp toplamaya ya da Pazar yerlerinde yük taşıtacak müşteri bekleyen okul çağındaki çocuklar, maddi durumları elverişli olduğu takdirde okullarına devam etmek istediklerini söyleyerek, işçi olmaktan kurtulmak istediklerini söyledi. Temel sorunun ekonomik sıkıntı olduğunu söyleyen Hakan Aktaş ise, babasının işten çıkartıldığını ve bu durum karşısında kendisinin alışıp ailesine bakmak zorunda kaldığını dile getirerek, “babam çalıştığı iş yerinden çıkarıldı, babam çalışmayınca ben okulumu bırakıp, aileme bakmak zorunda kaldım. Fazla bir para kazanamıyorum ama yine aileme fayda sağlayabiliyorum. Maddi durumumuz düzelirse sadece okuluma devam etmek istiyorum. Biz de arkadaşlarımız gibi okul okumak istiyoruz ama çalışmaya mecburuz” ifadelerini kullandı.

ÇÖPTE BULDUKLARI OYUNCAKLARLA OYNUYORLAR

Pazar yerlerinde çalışan çocuklar gibi, çöp toplayarak, geçimlerini sağlamaya çalışan çocuklar da var. Çöpleri karıştırarak, kağıt ve pet şişe gibi maddeleri hurdacılara satarak, para kazanmaya çalışan çocuklar, çöplerde buldukları oyuncakları da kardeşlerine götürüyor. Maddi imkansızlıklar yüzünden kardeşlerine oyuncak alamadıklarını söyleyen çocuklar, çöplerde buldukları oyuncakları kardeşlerine götürdüklerini ve bu sayede kardeşlerini mutlu etmeye çalıştığını söyledi.

“BİR AY SONRA TARIM İŞİNE GİDECEĞİZ”

Ailesi mağdur durumda olduğu için çalışıp ailesine bakmak zorunda olduğunu dile getiren Yusuf Özçelik de, kent merkezinde babasının çalışmadığını, diğer illerde tarım işinde kazandıkları parayla geçimlerini sağladıklarını söyleyerek, “burada yarım gün okula gittikten sonra çalışmaya gidiyorum. Yarım gün içerisinde kazandığım parayla aileme bakıyorum ama bu yeterli olmuyor. Tek çaremiz var; o da tarım işinde çalışmak. Bir ay sonra ailece il dışına çalışmaya gideceğiz. Ailemizle birlikte tarlada çalışıp, geçimimizi

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49