Öne Çıkanlar sosyal medya Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor sergı Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi 1 yaralı

Bu haber kez okundu.

Bilinçsiz Sulama
Harran Ovası, yanlış sulama ve yetersiz drenaj kanalları nedeniyle yavaş yavaş kuraklığa teslim oluyor.
Şanlıurfa’da madalyonun iki yüzünde ayrı ayrı sorunlar yaşanıyor. Bir tarafta vatandaş susuzluktan şikayet ederken, bir tarafta da fazla sudan dolayı topraklar elden çıkıyor.
Bilinçsiz sulamanın toprakta çoraklaşmayı ve taban suyunu yükselmesine neden olduğunu tarım yetkililerinin bildirmesine rağmen, vahşi ve bilinçsiz sulamadan dolayı araziler yok olma ile karşı karşıya.
Öte yandan, aşırı sulama ile birlikte taban suyu seviyeleri, ovanın güneyi başta olmak üzere toprak yüzeyinde görülmeye başlandı. Akçakale ilçesinde 3 bin 400 hektar tuzlu, 6 bin 700 hektar da aşırı sulak alan bulunurken ayrıca 20 bin hektar alan da ikinci ve üçüncü sınıf tuzlama tehdidiyle karşı karşıya. Bilinçsiz sulama ve yetersiz tesviye nedeniyle günde 450 ton toprak erozyon yoluyla kaybediliyor
Bilinçsiz yapılan sulamanın, suyun israf edilmesinin yanı sıra toprağı da olumsuz yönde etkileyebileceğine işaret eden yetkililer, "Eğer gereğinden fazla sulama yapılırsa, su israf edileceğinden, üretici maddi olarak kayba uğrar, ürün de zarar görür. Gereğinden az sulama da aynı şekilde, toprağa zarar verme nedeni olur. Gereğinden fazla sulama, toprakta tuzlanmaya neden olduğu için zararı çok daha büyük olur. Özellikle Akçakale ve Harran ilçelerindeki çiftçiler, sulama konusunda bilinçli davranmaları gerekir. Uzun yıllar, iklime bağımlı üretim yapan çiftçilerin, sulu tarıma geçerken, sulama konusunda her türlü bilgiye sahip olması gerekir. Eğer bilinçsiz sulamanın önüne geçilmese önümüzdeki yıllarda Harran Ovası çölleşecektir” 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49