Öne Çıkanlar urfa sanlıurfa sosyal medya sırnek sırrın

Bu haber kez okundu.

Bilinçli  İlaç Kullanımı
Şanlıurfa Birecik Devlet Hastanesinin Düzenlemiş olduğu Akılcı ilaç Kullanımı Sempozyumu’na Katılan Şanlıurfa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Turhan SULHAN Hasta ve hasta yakınlarını, sağlık çalışanlarını ilaçların doğru ve etkin kullanımı konusunda bilinçlendirmek için hazırlanan sempozyumda; Şunları söyledi;
 
Dünya Sağlık Örgütü, bir insanlık hakkı olarak sağlık ve sağlığa erişmede eşitlik ilkesinden hareketle, ilaca erişebilirliğin uzun vadeli ilaç politikalarının ayrılmaz bir parçası olarak görülmesi gerektiği sonucuna varmıştır.
 
Daha geniş bir çerçeveden bakıldığında konunun, tüm sağlık politikasının bir parçası, daha da genişletildiğinde bir ülkenin ekonomik ve sosyal politikalarının bir bileşeni olduğu görülmektedir.
 
Dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır.
 
Bunlardan biri gereksiz ve yanlış tüketime bağlı sorunlardır ki, bu sorunların başında antibiyotiklere direnç gelişimi gelmektedir.
 
Bir diğer boyutu ekonomik sorunlardır; yüksek ilaç harcamaları sosyal güvenlik kurumlarına ağır bir yük getirmekte, geri ödemede ciddi ödeme sıkıntılarına yol açmaktadır.
 
Bu sebeplerden dolayı dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılmıştır.
 
Alınan doğrudan önlemler yanında, dolaylı önlemlerden biri olarak “Akılcı İlaç Kullanımı” uygulamaları devreye sokulmuştur.
 
Uygunsuz ilaç kullanımında antibiyotikler başı çekmektedir.
 
Antibiyotikler ilk keşfedildikleri günden beri birçok hayat kurtarmıştır.
 
Ama bu da bir gerçek insanlar antibiyotikleri rasgele kullanmamalıdır.
 
Bu ilaçlar uygunsuz kullanıldığı takdirde direnç gelişimine yol açar.
 
Üstelik uygunsuz antibiyotik kullanımı sonucu ortaya çıkan dirençli mikroorganizmalar sadece o antibiyotiği kullanan hastayı değil tüm toplumu etkilemektedir.
 
Antibiyotikler bilinçli kullanılırsa enfeksiyonla mücadelede olağanüstü bir katkı sağlar, aksi durumda ağır yan etkilere ve bazen de ölüme yol açabilirler.
 
Antibiyotik ehliyetli ellerde mükemmel bir şifa aracı iken ehliyetsiz ellerde öldüren bir silaha dönüşmektedir’ dedi.
 
Böyle bir sempozyuma öncülük eden ve Halkı bilinçlendirmek adına yapılan çalışmaların devamını dileyen Genel Sekreter SULHAN Birecik Devlet Hastanesi Yetkililerine teşekkür 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49