Öne Çıkanlar Şanlıurfada Yağmur Bereketi tesisi ümgeneral Koç Şanlıurfada İlçe Genelinde Yol Yapım Atağını Sürdürüyor Urfada çalıntı 170 motosiklet ele geçirildi

Bu haber kez okundu.

‘Bidonlarla Su Taşıyan 17 köy suya kavuştu’
Siverek İlçesi’ne 15 kilometre uzaklıkta bulunan ve 780 kişinin yaşadığı Çağa Köyü’nde gerçekleştirilen törene Vali Celalettin Güvenç, Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gürpınar, Siverek Kaymakamı Hamza Erkal, Siverek Belediye Başkanı Ali Murat Bucak, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlu ve daire amirleri eşlik etti.
 
‘50 yıldır memlekette ilk defa huzur rüzgarları esiyor’
 
Köylü vatandaşların da hazır bulunduğu açılış töreninde bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, uzun yıllardır süren kavga gürültü, terör ve şiddet olayları artık kardeşlikle barışla huzurla sonuçlanacağını söyleyerek, “Sizlerin sağduyusu herkesi barışa kardeşliğe zorladı. Çok şükür belki 50 yıldır memlekette ilk defa huzur, umut rüzgarları esiyor. Anaların kalpleri kıpır kıpır. Doğulusu güneylisi, kuzeylisi batılısı hep beraber Türkiye'nin ayağına bağ olan,  önüne engel olan; analarımızı ağlatan, babalarımızın yüreğini burkan; herkesin ‘bugün acaba ne oldu’ dediği olayların yerine barışın kardeşliğin; çalışmanın, hizmetin, yolun, suyun, fabrikanın, ekonominin ve demokrasinin konuşulduğu bir Türkiye geliyor. Çok şükür o umutla, o huzurla milletvekillerimizle, müdürlerimizle sizin huzurunda ve bunun mutluluğu içerisindeyiz” dedi.
 
‘Siz varsanız biz varız’
 
“Eskiden olduğu gibi bugün git yarın gel felsefesini yok ettik” diyerek konuşmasını sürdüren Vali Celalettin Güvenç, “Eskisi gibi ‘sen köylüsün daireye giremezsin git kapıda bekle’ anlayışını yok ettik. Devletin tüm memurları millet için var olduğunu biliyor. Millet var olursa, milletin çocuğunun yüzü gülerse, devletin itibarının o kadar yüksek olacağını biliyor. Bu anlayışı getirdik, milletin diline, yaşayışına, anlayışına hürmet eden devlet anlayışına geçtik. Millete hizmet eden devlet anlayışına geçtik. Bugün ben vali olarak biliyorum ki siz varsanız biz varız” diye konuştu.
 
2012 Yılında Siverek’e 173 km Yol Yapıldı
 
Türkiye’nin yeni yönetim anlayışında Viranşehir'in, Siverek'in, Birecik’in köylerinde artık kadınların derelerden su içmesinin ve atların sırtında su taşımasının önüne geçmek için çalıştıklarını anlatan Vali Güvenç, “Başbakanımız 2005 yılında KÖYDES projesi başlattı. Hedef yolsuz ve susuz köy bırakmamaktı. Bu anlamda 6 katrilyon geçen parayı köylerimize harcadık. Şanlıurfa ilinde bu kapsamda harcanan para 230 milyon TL’yi geçti. Şimdi diyebilirsiniz bu paralar harcandı ama hala Karacadağ'da, Siverek'te onlarca köyümüzün suyu yok, yolu bozuk, yolu stabilize diyebilirsiniz. Bunda da siz haklısınız bunun da iki sebebi var. Bunu da açık yüreklilikle halkımızla, kamuoyuyla paylaşıyoruz. Birincisi Şanlurfa'da gelen paraların çok rasyonel kullanılmadığını düşünüyoruz. İkincisi de Şanlıurfa çok büyük bir il 18 bin km. kareden büyük Türkiye'nin 7. İli. 3 binin üzerinde köy ve mezramız var. 2011 yılında Siverek’te 50 km. yol yapmışız. 2012 yılında yaptığımız yol 173 km, 257 km de stabilize yol yapmışız bu köylerde. Geçen yıl Filandiya dan 1 buçuk trilyona konkasör getirttik. Bu taşları öğütelim de sizlere yol yapalım. Havalar izin verdiği müddetçe 12 ay buralarda arkadaşlarımız çalışıyorlar” diyerek konuşmasına devam etti.
   
‘Bidonlarla Su Taşıyan 17 köy suya kavuştu’
Açılışı yapılan içme suyu şebekesi ile ilgili yapılan çalışmalara da değinen Vali Güvenç, “Daha önce bu köylerde 41 köyde sondaj yaptık. Su yok demişler biz geldik, planladık. Şu ana kadar önümdeki liste sizin köyünüz de dahil olmak üzere 17 köyde suyu bulduk. Bize inanın Allah'ın izniyle geriye kalanın tamamının suyunu bulacağız. Çünkü Başbakanımızın bize emri ve politikası ‘ayrım yapmadan köylerin su ve yol problemini çözün’ gücümüzün oranına göre nüfusa göre yakınlığa uzaklığa göre planlama yapıyoruz. İnşallah bu köyün de yolunu yapacağız. İçme suyu bu ve diğer 16 köye hayırlı olsun.
 
“2013 yılı hizmet bakımından altın yıl olacak”
 
İl Özel İdaresi’nde kurulan parke taşı üretim tesisi ile birlikte köylerde parke taşı döşemeye başladıklarını anımsatan Vali Celalettin Güvenç, “Köylerde de parke taşı yapmaya başladık. Köylerimize parke taşı veriyoruz. Vatandaşlarımız bu taşlarla ana hatları yapıyor. Köyün meydanını, camisini, okulun önünü kurtaralım diyoruz. İnşallah kanalizasyonunu, futbol sahasını yaparız. Fakat bilmenizi isterim ki geçen yıla kadar bırakın köylerde futbol sahasını 6 tane ilçemizde futbol sahası yoktu. Çok şükür onları da hallettik ihalesini bitirdik. Elbette köylerde de yapmamız lazım, okul sorunlarımızı  n da farkındayız. Bunun için 260 tane okul ihalesi için Milli Eğitim Bakanlığımızdan onay aldık. 15-20 gün içerisinde İlçe Kaymakamlarımız vasıtasıyla 30 okulun ihalesine çıkıyoruz. 2013 yılı hizmet bakımından altın yıl olacak. Eğitim, sağlık, köy altyapısı için gereken neyse final yılı olacak. Hükümetimizin, bakanımızın, Milletvekillerimiz ve çalışma arkadaşlarımızın desteğiyle başaracağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
 
Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar, çok iyi bir hizmet için burada bulunduklarını ifade ederek, “Bizler için yaptığımız işin en güzel semeresi, bu gün yaşadığımız tablodur. Bir insan için hayata en elzem olan sudur, bu suya vesile olmak bizler için yaptığımız işten, hizmetten alınacak en büyük zevktir” dedi.
 
Siverek Kaymakamı Hamza Erkal da ‘Çağa köyünün ilk kez çeşme suyuna kavuştuğunu, döşenen şebekelerle her eve su girdiğini, hem kendileri için hem de köy halkı için bugünün tarihi bir gün olduğunu anlattı.
 
Çağa Köyü Muhtarı Ferit Güldiken ise, daha önce içecek sularını kilometrelerce uzaklardan evlerine getirdiklerine dikkat çekerek, “Bir bardak su için kilometrelerce uzaktan evimize su getiriyorduk. Babalarımız, dedelerimiz köyün kurulduğu günden bu yana susuzlukla mücadele ettiler. Su bizim için onurdur, hasrettir, servettir. Bugün bu köye suyun gelişi bizim için yeniden doğuş, bayram günüdür. Evimizde musluğu açtığımızda su sesini duymak, bizim için büyük bir mutluluk” dedi.
 
Geçtiğimiz aylarda Vali Güvenç'in ziyaret ettiği köyde içme suyu konusunda yaşadıkları sorunları ifade eden vatandaşların talebi üzerine, Vali Güvenç’in talimatıyla köyde yeniden daha derinden sondaj yapılmasına karar verildi. İl Özel İdaresine bağlı ekiplerin çalışmasının ardından 350 metrede içilebilir kalitede su kaynağına ulaşıldı. Çalışmaların tamamlandığı köyde şebekenin açılışını ise Vali Celalettin Güvenç ve Kasım Gülpınar ile birlikte yıllardır sırtında su taşıdığı bidonunu bıçak ile kesen 80 yaşındaki Zeynep Güldiken yaptı. Açılışın ardından Çağa İlköğretim Okulunu Ziyaret eden Vali Güvenç, burada öğretmenlerle ve öğrecilerle sohbet etti. Öğrencilere diş macunu ve diş fırçası dağıtan Vali Güvenç, daha sonra öğretmenlerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
 
Yapılan açılışın ardından ilçe Kaymakamlığına gelen Vali Güvenç ve Beraberindekiler kaymakamlık makamına geçerek burada sivil toplum kuruluşlarının taleplerini dinledi.

  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49