Öne Çıkanlar sosyal medya Şanlıurfaspor Nazili Belediyespor polis 1 Ölü harran

Bu haber kez okundu.

Beslenmeye dikkat edilmeli
Ortadoğu Sağlık Merkezi (OSM) Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Diyetisyeni Gözde Çankaya, "Gün içerisinde sürekli hava değişikliğinin olduğu bir mevsimdeyiz, giyimin yanı sıra yiyeceklerimize dikkat etmemiz lazım" dedi.

Yaz aylarından kalan başta kilo olmak üzere, tüm alışkanlıkların terk edilmesi ve hastalıklara karşı tedbirli olması gerektiğini söyleyen Çankaya, sürekli değişen hava sıcaklıklarının bağışıklık sistemini etkilediğini ve dolayısıyla hastalıkların görülmesine neden olduğunu söyledi.

Beslenmeye dikkat edilmeli

Mevsim değişikliklerinde hastalıkların önüne geçmenin en etkili yönteminin beslenme olduğunu aktaran Çankaya, “Mevsim geçişini yaşadığımız bu günlerde hava sıcaklıkları sürekli değişkenlik gösteriyor. Gün içinde bile değişken hava sıcaklıklarıyla karşılaşabiliyoruz. Sürekli değişen hava sıcaklıkları bağışıklık sistemimizin etkilenmesine, dolayısıyla hastalıklarının sıkça görülmesine neden oluyor. Özellikle çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, gebe ve emziren kadınların mevsim değişimlerinde beslenmeye daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.

Aktif ve güçlü bir savunma mekanizmasının temelinde yeterli ve dengeli beslenme yatıyor” şeklinde konuştu.

Besinler, düzenli kontrollerle tüketilmemeli

Mevsim değişikliğinden etkilenmemek ve hastalanmamak için, vücudu zararlı maddelere karşı koruyan A,C ve E vitaminlerinin tüketilmesi gerektiğini söyledi. Omega 3’ün bulunduğu ceviz, fındık ve koyu yeşil yapraklı sebzelerin düzenli ve kontrollü tüketilmesinin bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini söyleyen Çankaya, “Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için beslenmeniz çok önemli. Özellikle bakterilere karşı savaşan savunma hücreleri destekleyen ve vücudu zararlı maddelere karşı koruyan A, C, E vitaminleri ile çinko, selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana, karnabahar, ıspanak, pazı, havuç, marul, maydanoz, tere, roka, sarımsak, soğan ile meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elma tüketiminin artırılmasında fayda var.

Balık mevsimi başladı. Balık yağında bulunan omega-3 yağ asidinin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Balık haricinde ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişlerde ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde de Qmega -3 bulunuyor. Bu besinlerin günlük düzenli, porsiyon kontrolü yapılarak, tüketimi bağışıklı sistemini kuvvetlendirerek bizi hastalıklara karşı koruyacaktır.

Bunların yanı sıra zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlamak amacıyla günde 2-2.5 litre (8-10 bardak) su içmek gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49