Öne Çıkanlar getirildi Yine Halkın İçinde boks restore mıllı bırlık ve kardeslık

Bu haber kez okundu.

BDP Başörtü Sorununa Destek Vermiştir
Şanlıurfa BDP il yönetimi tarafından organize edilen dayanışma yemeğine BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Milletvekilleri Altan Tan, Nursel Aydın, İbrahim Binici, CHP il Başkanı Ferhat Karataş, Halfeti Belediye Başkanı Mahmut Özdemir, parti yöneticileri ve partililer katıldı.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş dayanışma yemeğinde yaptığı konuşmada “Kürt Sorununun çözümünde model arayanların Şanlıurfa ve Mardin’e bakmaları gerektiğini söyleyen Demirtaş, “Şanlıurfa, medeniyetlere, kimliklere ve inançlara ev sahipliği yapmıştır. Kimliklere beşiklik etmiş hepsini bir arada tutarak hepsini kardeşçe yaşatmış ve bugüne bu farklılarla gelmiş kardeşliğin simgesi olan bir kenttir.Türkiye’de Kürt sorunu Urfa modeli ile Mardin ile çözülecek, en güzel örnekler bunlardır. Sadece Urfa’da inanca, dile, kültüre saygı uyarak eşit halklar ve eşit haklar olarak nasıl yaşanır diye soruyorlar buraya ve Mardin’e bakacaklar Kürt sorununa çözüm modeli arayanlar Şanlıurfa ve Mardin’in örnek alsınlar. Sorun  bu topraklarda değil Ankara zihniyetindedir” diye konuştu. 
“DÜŞMANA KARŞI BERABER SAVAŞTIK”
Kürtlerle Türklerin Kurtuluş savaşında beraber savaştığını belirten Demirtaş, “hiç kimse bu topraklar ve halklar arasında sorun var demesin sorun Ankara zihniyetindedir.  Cumhuriyetin kurulduğu günden bugüne devlet zihniyetinde sorun vardır. Devleti halktan üstün göre, toplumdan insan onurundan üstün gören hiçbir anlayış bu topraklara barışı getiremez. Bu cumhuriyet kurulduğu zaman Türklerle el ele verip düşmana karşı Çanakkale’de, Şanlıurfa’da, Gaziantep’te savaştı.  Bu ülkeyi birlikte kurduk Kürtler bu ülkede can verirken Çanakkale’de, birileri çıkıp da siz Türk’sünüz, diliniz yok, ölmedi Kürtler diye . Aradan geçen 90 yıla rağmen Ankara’da bu zihniyet değişmiş mi değişmemiş mi bunu ölçen günlerden geçiyoruz.
İnkar bitmiş mi, asimilasyon bitmiş mi bitmemiş bunun cevabını Ankara’da görmek istiyoruz.
Benim Kürt kardeşim demek kolay, ama kimse çocuğuna kürtçe isim koyamıyor, ana dilini öğrenemiyor, resmi yazışmada kürtçe kullanamıyor. Türkçe olimpiyatları bile yapılıyor ama Kürtler cezaevinde .çocuklarıyla Kürtçe konuşabiliyor buna izin verildi. Kürtler ana dilinde eğitim yaparlar bu ülkeyi bölerler diyorlar. Hani kardeştik ne oldu? Bu nasıl kardeşlik biz bunu pratikte somut görmek istiyoruz. Hani bu ülkeyi beraber kurduk, Çanakkale’de beraber savaştık ya onun hatırına görmek istiyoruz.  Bütün bunları sözde lafta güzel şeyler ama biz pratikte görmek istiyoruz.
Sen Rize’de doğmuş bir çocuk olarak sen okula gittiğinde öğretmen sana zorla kürtçe öğretseydi sen ne yapardın? Bunu içine sindirimiydin bunu kabul eder miydin? Yoksa ben ana dilim Türkçedir diyip bu zulüm politikasına karşı çıkarmaydın bunun cevabını samimiyetle ver dediğin her şeye eyvallah deriz? Deki kendim ve çocuklarına zorla kürtçe eğitim verilmesini kabul edeceğiz de biz de zorla Türkçe öğrenmeyi kabul ederiz. Ama buna yok diyorsa Kürtlerin duygularını da anlaman lazım.
BAŞÖRTÜSÜ TARTIŞMASI
Başörtüsünün kamusal alanda takılmasının yasaklamamasına hepimiz karşı çıktık. Sende devletleşerek  buna sınır koyamazsın Ak Parti başörtüsünü serbest bırakma zihniyeti için oy istedi.
Kürtçe her yerde konuluyor ama kamusal alanda yasak. 80 yıldır Müslüman halka yağılan zulüm şimdi Kürtlere yapılıyor böyle bir zulüm anlayışı olur mu ya da bu değişmez barış olur mu? Sokakta insanlar Türkçede , Arapça da Kürtçede konuşur. Komşusu kürttür araptır diye ayrılık gayrilik yoktur. Devlete düşen şey bütün halkları eşit görmektir. Vergi alırken Türksün Kürtsün, arapsın diye seçmeden eşit davranıyorsa dilde bu yapılamalı. Hizmeti dağıtırken de eşit olacaksın. Eşitlik budur? Kürtler okula gitmiyor diyorlar gidiyorlar ama zorla Türkçe öğretiyorsun.
Ben kürdüm diyip de Genel kurmay başkanı olan varmı, kim ne kadar kürtlüğe biat ettiyse sen o kadar çok yerleştiriyorsun devlet kademelerinde.
Kürt dili öz varlığınızdır, ana vatanınız öz varlığınızdır buna el konulduğunda sesinizi çıkarmazsanız onurunuzu yitirirsiniz. Kürdün, diline kültürüne el konulduğunda mücadele eder. Biz kürdüz diye dolaşabiliyorsak bu mücadele sayesindedir.
Urfa’da son seçimde Ak Parti’ ye 453 bin oy verdiler. 2 milletvekilliğini arkadaşımız aldı gerisini Akp aldı. Peki o günden bugüne ne değüişti Urfa’da?
Başbakan 3 çocuk diyip her yerde değişiyor ya burada ortalama 6 çocuk var?  Ama burada bütün Urfa merkezin çocuk hastanesinin çocuk hastanesinde 230 yatak kapasiteli. 400 yataklı hastane sözü 2004te verilmiş halen temeli yapılmamış. Havaalanı yapılmış ama uçak inmiyor. Rant ilişkileri nedeniyle yanlış yere yapmışlar uçak kardan sisten etkileniyor. Tabelasını değiştirin tır garajı yapın?
Başbakan Mardin’de elektrik
Başbakan Mardin halkını elektrik hırsızlığıyla suçladı. Orada oysa elektrik yok ki hırsızlık yapılsın. Elektrik yanı başımızda üretiliyor ama Kocaeli’ne gidiyor. Kendisi burada Mardin halkına hakarette bulunuyor. Bir halkı tümden hırsızlıkla suçlarken bin defa düşün bir kere konuş. Etrafımdakilerin yaptığı rant hırsızlığı hiç kimsede yok. Mardin belediyesi bizim herhangi ilçe belediyemizin 6 ayda bitireceği bir yolu 3 yıldır halen bitiremedi. Ve UNESCO Mardin’e özel para göndermiş sit bölgesi ve tarihi yer olarak ilan etmiş. Ama 3 yıldır bir cadde bitirilemiyor. Mesele paranın gelmesi değil mesele paranın nasıl harcandığıdır. Ha bire BDP li belediyelerini suçluyorlar.
Urfa’da 5 çocuğun aynı sırada okuduğu okullar var ama nerede milli eğitime gönderdiğin paralar bize attığın para biber gazına gidiyor.
Bu yıl Urfa’da sıkılan gaz milli eğitime harcanan gaz ile eşit derecede iddiasında.
TARIM KENTİ
Burası bir tarım kentidir. Urfa milletvekilimiz parlamentoda her yerin sorunlarını oraya taşıyor.
İbrahim Ayhan’ın tahliye olmasını diledi. İki İbrahim el ele verip İbrahim’in kentini aydınlığa çıkaracak. Çünkü BDP dışında Urfa’yı aydınlığa çıkaracak bir başka alternatif yok. Harran ovasıyla övünen kent her mevsim işçisi çıkarıyor başka kente. Bu kent bütün bölgeyi tek başına besleyebilecek bir kent.
 
İŞSİZLİK
Mardin’de, Diyarbakır’da Urfa’da işsizliğin olması sebebiyle BDP’ye gösteriyor. sen buraya hangi yatırımı yaptın da biz engelledik. Göster ben de eş başkanlığından vazgeçeceğim. 27 milyar doları gap’a ayırdık diye sen değilmiydin 3 yıl önce. Arada 3 yıl geçti Urfa halen aynı, sen hangi fabrikayı kurdun da bdp engel oldu? ‘bana destek vermezseniz gelişemezsiniz diyor’ şantaja bak BDP’ye destek olanları teröre destek olarak görüyor.
SÜRECE İLİŞKİN CÜMLELER
Bizler özgürlüğüne düşkün halk olarak köleliği ikinci sınıf yurttaşlığı kabul etmeyeceğiz. müzakere olur ama diyalog olur. Biz zaten parti olarak bundan yanayız. Biz BDP olarak bundan kaçan bir parti değiliz. Onlarda oyun çok biz de de direniş ruhu ve kararlığı çok. Kendimize ve birbirimize güveneceğiz. Akp’ye değil. Barış süreci diyorsak Öcalan’ın arkasında olacağız. Akan kanın da böylece son bulacağına inanacağız. Biz bunu el birliği ile birbirimize güvenerek yaparsak bunun kürt diğer halklar kadar eşit ve onurdur kimseden üstün veya aşağı değildir.”
  


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49