Öne Çıkanlar sosyal medya Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor sergı Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi 1 yaralı

Bu haber kez okundu.

“Bayılanlar Oluyor”
Şanlıurfa’nın yeni ihracat ürünleri arasına giren domatesleri toplayarak, kesip kurutan işçiler, hava sıcaklığına aldırış etmeden akşama kadar çalışıyor.
 
Hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı Şanlıurfa’da ihracat ürünleri arasına yeni katılan domatesleri toplayan işçiler, sabah saat 6 ila akşam saat 5’e kadar çalışıyor.
 
Şanlıurfa’nın Bozova ilçesinde Yetiştirilen domatesler, kurutulmak ve Amerika’ya ihraç edilmek üzere sergilerde kurutuluyor. Kurutmalık domateslerin işçiliğini yapan işçiler, öğle yemeklerini de hava sıcaklığı altında yemek zorunda kalıyor.
 
Hava sıcaklığının en üst seviyeye çıktığı öğle saatlerinde öğle molası veren işçiler, bir saatlik dinlenme sırasında buldukları en ufak bir gölgede serinlemeye çalışıyor. Hava sıcaklığı ve aşırı nem nedeniyle çoğu zaman krize girdiklerini düşündüklerini belirten Yasin Elden, “bilindiği gibi Şanlıurfa’da aşırı sıcak bir hava var. Havalar bu kadar sıcak olmasına rağmen şapka haricinde hiçbir koruma olmadan akşama kadar çalışıyoruz. Öğle zamanı sadece bir saatlik mola veriyoruz. Öğle molasında bile gölge bulmakta zorlanıyoruz” dedi.
 
ELBİSELERİNDEN GÖLGELİK YAPIYORLAR
 
Öğle molasına giren işçiler, gömleklerini bir çıta üzerine geçirerek, kendilerine gölgelik oluşturmaya çalışıyor. Sergi alanında bulunan kamyonet ve diğer araçların da gölgesine sığınan işçiler, burada yer kalmayınca kendi imkanlarınca gölge yapmaya çalışıyor.
 
Gömlek ve başka bir üst giyimi çıkarıp, çıtanın üzerine sererek kendilerine gölge oluşturan işçiler, bu şekilde dinlenmeye çalışıyor. Hava sıcaklığına bağlı olarak toprağın da aşırı sıcak olduğunu belirten İbrahim Kaçmaz, şöyle konuştu:
 
“sabahtan akşama kadar bir saatlik molanın haricinde hiç dinlenmeden çalışıyoruz. Bir saatlik öğle molasında da gölge bulmakta zorlanıyoruz. Araçlar var ama işçiler fazla olunca orada da gölge kalmıyor. Mecburen göleğimizi çıkarıp, gölge oluşturuyoruz. Bu şekilde dinlenmeye ve serinlemeye çalışıyoruz.”
 
“BAYILANLAR OLUYOR”
 
Hava sıcaklığının aşırı olması nedeniyle yoğun tempoda çalışan işçiler, zaman zaman baygınlık geçiriyor.
 
Beyaz brandaların üzerinde domates dizen işçiler, güneşin beyaz brandaya çarpması nedeniyle yayılan ışınların sıcaklık etkisini daha da artırdığını belirten Kaçmaz, “hava sıcaklığının yanı sıra burası, bir ova yani rüzgar esmiyor.
 
Ayrıca beyaz brandaların üzerinde çalıştığımız için güneş direk olarak gözümüze vuruyor. Hava sıcaklığına dayanamayan bazı işçileri baygınlık geçiriyor. Gerçekten insanlar burada büyük bir emek sarf ediyor. Büyük bir işçilik var ama ne yazık ki karşılığı çok az oluyor. Bu kadar zorlukları göğüsleyerek çalışıyoruz ama günlüklerimiz çok ucuz” dedi.
 
İşçiler tarafından tarladan toplanarak, fabrikada kesilen ve daha sonra kurutulmak üzere sergilenen domatesler, Amerika’ya ihraç ediliyor. Amerikalıların işbirliğinde kurulan serginin bölge istihdamına büyük katkı sağlıyor.
 
Yaklaşık 100 işçinin çalıştığı serginin ilerleyen yıllarda daha da genişletilmesi bekleniyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49