Öne Çıkanlar Yine Halkın İçinde mıllı bırlık ve kardeslık getirildi boks restore

Bu haber kez okundu.

Barış sürecinde Şanlıurfa yankıları
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır'daki buluşmada Kuzey Irak Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani, Kürt sanatçı Şivan Perver’le bir araya gelmesi, Şanlıurfa’da halkın büyük bir kesimi tarafından olumlu tepki alırken, MHP Şanlıurfa il başkanı İbrahim Özyavuz, “Mesud Barzani ve Tayyip Erdoğan bu şekilde davranarak, Türkiye’nin birlik ve bütünlüğünü ayaklar altına aldı” dedi.
Diyarbakırdaki buluşmayı Türkiye tarihi ve barış sürecine katkı sağladığını düşünen Şanlıurfalıların büyük kesimi, buluşmada Şıvan Perver’in de bulunması dolayısıyla buluşmaya oldukça olumlu gözle baktıklarını aktardı. Olumlu karşılayanlar olduğu gibi olumsuz da karşılayanlar da yoğunlukta.
Halk arasında bu şekilde genel itibariyle olumlu tepki alan buluşma, Demokrat Parti Belediye Başkan adayı Kenan Karataş da, bu buluşmaya, çok önemli bir buluşma olduğunu ve bütün ön yargıların kırılarak, barış odaklı düşünülmesi gerektiğini savundu. 21 yıldan sonra Türkiye’ye gelen Barzani ve 38 yılın ardından kendi toprağına dönen Perveri’in bu anlamda çok önemli bir güne imza attığını belirten Karataş, “Bu buluşma Türkiye tarihinde bir ilk ve herkesin ön yargısını kırarak, barış odaklı bakmalarını rica ediyorum. Türkiye’de son 10 aydır kan dökülmüyor, bundan güzel daha ne olabilir? Bu duruma tepki gösterenlerin kendilerine göre elbette gerekli gerekçeleri vardır ama bu tarihi günde, bütün ön yargıların bir tarafa bırakılıp, barış odaklı bakılması lazım. Geçmişimizde arabalarımızda Kürtçe kaset bulunduramıyorduk, Kürtçe konuşamıyorduk ama bugün devletin bir bakanı kalkmış, halka Kürtçe sesleniyor, bu da şu anlama geliyor ki Türkiye artık özgürlüklerin olduğu, eşitliğin olduğu bir ülke haline geldi. Bu anlamda bu tarihi süreci sağlayan ve destek veren herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Başbakan Erdoğan, Kantar Köprülü Kavşağında düzenlenen toplu açılış törenine katıldı ve halka hitap etti.
"Kardeşlik şehri Diyarbakır, sizi yürekten selamlıyorum, sizleri hasretle selamlıyorum" diye sözlerine başlayan Erdoğan, Diyarbakır'ın tüm ilçelerini, Türkiye'yi ve Diyarbakır'ın kardeş şehirleri olduğunu söylediği Mekke, Medine, Kudüs, Şam, İstanbul ve Erbil'i selamladı. Erdoğan’ın bu şekilde tüm kesimlere hitaben konuşması da Şanlıurfa ve Diyarbakırlıları sevindirirken, bir vatandaş, “yanı başımızda bulunan yani komşumuz olan Diyarbakır’da Şanlıuralı iki sanatçının bu şekilde sahne alması kesinlikle tarihi bir gündür ve orada devrim niteliğinde bir an yaşanıyor. Tüm herkesin buna sevinmesi lazım” ifadelerini kullandı.
Hakkâri Şemdinli'den, sınırdan 81 yıl önce 21 Haziran 1932'de çok önemli misafirler geldiğini anlatan Erdoğan’ın, "Toprakları uçaklarla bombalanmıştı, köyleri yakılmış, yıkılmıştı. Eşleri, dostları, akrabaları katledilmişti. Yerlerinden, yurtlarından, yuvalarından kopmuş, sürgüne hüküm giymişlerdi.
 Şemdinli'den kardeşlerinin yurduna, kardeşlerinin yuvasına, hanesine Türkiye'ye geldiler. Buradaki kardeşleri onları muhabbetle kucakladılar. 'Hoş geldiniz, burası sizin evinizdir' dediler. Tarih boyunca yaptıkları gibi sofradaki ekmeklerini onlarla paylaştılar. Gelenlerden bir tanesi şunu söylüyordu: 'Biz Türkiye'de asılmayı bekliyorduk, idam edilmeyi bekliyorduk zira Türkiye üzerinde bizi tutuklamak ve asmak için ağır baskı vardı ama biz Türkiye'ye seve seve geldik. Çünkü ölsek de Türkiye'de ölmek istiyorduk. Türkiye'de beklediğimiz akıbet bizi karşılamadı, çok iyi muamele gördük.' Evet, bunu söyleyen Molla Mustafa Barzani'ydi. Merhum Kadı Muhammet'in dediği gibi Allah'a, dine, İslam dininin önderine inanmış Müslüman milletinde nasıl ki doğruluk dürüstlük ve sadakat varsa bütün bu özellikler Molla Mustafa Barzani'de de vardı. İşte o Barzani 81 yıl önce kardeşlerinin ülkesi Türkiye'ye misafir oldu. Bugün de Molla Mustafa Barzani'nin oğlunu, değerli dostum Mesud Barzani'yi Diyarbakır'da misafir ediyoruz. Ankara'da İstanbul'da defalarca ağırladığımız Sayın Mesud Barzani'yi bugün bir kez de Diyarbakır'da ağırlıyoruz. Tıpkı babanız, amcalarınız gibi kardeşlerinizin toprağına ve onların ülkesi Türkiye Cumhuriyeti'ni Diyarbakır şehrimize hoş geldiniz. Sizi, sizin şahsınızda Kuzey Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki değerli kardeşlerimizi muhabbetle selamlıyorum" ifadelerine kızan MHP’li Özyavuz, “Bugün Türkiye için kara bir leke olarak tarihe geçecek, Erdoğan Barzani’ye değerli dostum, kardeşim diye hitap ediyor, bu Türkiye açısından oldukça ayıp bir harekettir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin Başbakanının Diyarbakır’a, Barzani’nin ayağına gitmesi, büyük bir talihsizliktir. Erdoğan ve Barzani bundan sonra kanka da olurlar. Yıllardır, Türkiye’ye düşmanlık yapmış kişiye, Türkiye’nin Başbakanının ‘kardeşim’ diye hitap etmesi Türkiye açısından oldukça büyük bir ayıptır” şeklinde konuştu.
“Bu çalışmalar, seçime yöneliktir”
Başbakan Erdoğan’nın Dyarbakır’da gerçekleştirdiği buluşmayı seçim öncesi bir hazırlık olarak değerlendiren Özyavuz, “Erdoğan, süreç, barış gibi tezleri ortaya koyarak bir rant oluşturmaya çalışıyor ama halkımız buna inanmayacak. AKP, gittikçe bu tavır ve hareketlerinden dolayı gittikçe batıyor” dedi.
“Keşke bugün Ahmet Kaya da aramızda olsaydı”
Başbaka Erdoğan, konuşması sırasında "Keşke bugün biri daha aramızda olsaydı. Bu toprakların bir başka sesi, bir başka nefesi daha aramızda olaydı" diyerek, "Diyordu ki: 'Üzülme sen üzülme, başını öne eğme, gün olur kavuşuruz dert etme Diyarbakır. Ağlama sen ağlama, kanlı bezler bağlama, bu yangın söner bir gün ağlama Diyarbakır. Ey fırtınalı bayır, ey mazlum Diyarbakır, dağlarında kızıl ateş, alnımda kızıl bakır, çiğdemler solar gibi anneler yanar gibi dizlerine döküldüm ağlama Diyarbakır', 'Ben yandım siz yanmayın Allah aşkına' diyordu. 'Şimdilik hoşça kalın çözüm' diyordu. 'Hoşça kal ey sevgilim Türkiye' diyordu. Ne var ki vatana hasret, dosta hasret, kardeşe hasret şekilde tam 13 yıl önce bugün, bir 16 Kasım'da gurbette hayata veda etti. Ahmet Kaya'yı Diyarbakır'ın, Malatya'nın evladını, Türkiye'nin sesini, nefesini sevgili dostum Ahmet Kaya'yı vefatının 13. seneyi devriyesinde rahmetle yâd ediyorum. Ah diyorum ah, o da burada olaydı. Ben Pınarhisar'a giderken o da uğurlamaya gelmişti. O gün yapılan o merasimde o da şarkıları türküleriyle bu kardeşinizi uğurlamaya gelmişti öyle bir dostluk vardı. Sevgili İbrahim Tatlıses ile Şivan Perver'i Diyarbakır'da keşke yan yana göreydi. Onları bizimle dinleyeydi, bizimle onlara eşlik edeydi. Mukadderat, Allah'ın takdiri karşısında boynumuz kıldan ince ama ben şuna yürekten inanıyorum, bugün Diyarbakır'daki bu buluşma, bu muhabbet, bu hasret giderme var ya bugün Diyarbakır'da aynı gökyüzünün altına kurduğumuz şu muhabbet ortamı var ya inanıyorum ki Yunus Emre'nin,
Mevlana'nın, Hacı Bektaş Veli'nin ruhunu muazzez etmiştir. İnanıyorum ki bu muhabbet Ahmedi Hani'nin, Faki Teyran'ın, Melaye Ciziri'nin ruhunu muazzez etmiştir" ifadelerini kullanması da Şanlıurfalı Ahmet Kaya hayranları tarafından oldukça sevinç ve mutlulukla karşılandı. Bir ülke başbakanının, sürgün edilmiş bir sanatçıyı bu şekilde özlemle anmasını Türkiye açısından büyük bir gelişme olarak değerlendiren vatandaşlar, bu buluşmayı gerçekleştirdiği için Başbakan Erdoğan teşekkür etti.
 
  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49