Öne Çıkanlar sanlıurfa urfa Vali Erin urfahaber buyuksehır

Bu haber kez okundu.

Bağlı, ‘Mevsimlik tarım işçileri haklarını bilmiyorlar’

Kayıtlı İstihdamın Desteklenmesi KİDEP Projesi Mevsimlik Tarım İsçileri Sosyal Güvenliği toplantısı Şanlıurfa SGK il Binası Toplantı Salonunda yapıldı.

Burada Mevsimlik Tarım İsçileri çektiği zorluklar, eğitiminden olan çocuklar ve sigortasız çalışma konuları ele alındı.Yapılan toplantıya SGK Genel Müdürü Selim Bağlı, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya, il tarım mûdûrü, SGK Şanlıurfa İl Mûdûrü, Kamu Kurumların Amirleri ve Mevsimlik Tarım İsçileri katildi.

Kayıt dışı istihdamda mevsimlik tarım işçilerin rolü ve sorun sıkıntılarını konuşmak üzere gelen Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Başkanı Selim Bağlı burada bu konu ile paydaş içinde olan kamu kurum ve kuruluş amirleri ile bir araya geldi. Şanlıurfa Sosyal Güvenlik Kurumu binası Konferans salonun da yapılan toplantıya, Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Başkanı Selim Bağlı, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya, İl Tarım Müdürü, SGK İl Müdürü, Kamu Kurum amirleri ve mevsimlik tarım işçileri katıldı.
Yapılan programda konuşan SGK Genel Başkanı Selim Bağlı, kayıt dışı istihdamın en fazla olduğu sektörün tarım sektörü olduğunu belirtti. Bundan dolayı Şanlıurfa’da tarım şehri olduğun için en fazla kayıt dışı istihdamın yapıldığı iller arasında Şanlıurfa’nın da bulunduğunu belirtti. Kayıt dışı istihdam da en büyük payın çocukla olduğuna da vurgu yapan Selim Bağlı, özellikle mevsimlik tarım işçileri olarak şehir dışına giden vatandaşların çocuklarının bundan dolayı eğitimine devam edemediğini ve kayıt dışı olarak çalıştırılmaktadır dedi.
Bu bağlamda mevsimlik tarım işçilerinin kendi yasal haklarını bilmediğini kendilerine verilen haklardan habersiz olduklarını belirtti.
‘Hedefimiz 2023’te kayıt dışı istihdamın yüzde 15’e çekilmesidir’
“Kayıt dışı istihdamın hem Sosyal Güvenlik Bakanlığının hem de Maliye Bakanlığını üzerinde önemle durmaktadır.” Diyen sgk Genel Başkanı Selim Bağlı, “Aynı zamanda insan haklarını ilgilendiren bir konudur. Kayıt dışı istihdam demek bir kişinin hakkına hukukuna müdahale etme demek, onun hakkını ihlal etmek demektir. Ve kayıt dışı istihdamda 1 puanlık iyileşme demek, sosyal güvenlik sistemine 2 milyonluk ek bir kaynak demektir. Kayıt dışı istihdamın en yaygın olduğu sektörlerin başında tabii ki tarım sektörü geliyor. Kayıt dışı istihdam 2000 yıllarda yüzde 60’lardayken, şimdilerde bizim yaptığımız çalışmalarla birlikte şuanda yüzde 35’ın altına düşmüştür. Fakat önümüze konulan bir plan var 2023’te kayıt dışı istihdamın yüzde 15’e çekilmesidir. Kayıt dışı istihdam yüzde 15’e çekildiği an sosyal güvenlik kurumunun hiçbir açığı olmadığı gibi daha fazla verecek, fazla verdiği zaman emekliye biraz daha fazla maaş ödeyebilecek, sağlık hizmetlerinden daha fazla yararlanma imkânı elde etmiş olacaktır. Tarım sektöründeki kayıt dışına baktığımızda asıl sorun alanlarımızdan birinin tarım işçilerinin olduğunu görüyoruz. Şanlıurfa’nın mevsimlik tarım işçileri ile ilgili özel bir durumu var. Şanlıurfa hem mevsimlik tarım işçisi alan hem de veren bir ildir. Yıllarca mevsimlik tarım işçisi veren bir yer iken GAP’ın tam anlamı ile birlikte bu sefer kendi içinde bile tam anlamı ile mevsimlik tarım işçisi alan komşu illerden de mevsimlik tarım işçileri çeken bir il oldu.” dedi.
 
‘Tarım işçileri ile ilgili Sayın Başbakanımızın çıkardığı bir genelge var’
“Mevsimlik tarım işçisi malumunuz 3 ay ve 6 ay arasında değişen geçici süreli aile ile gidilen, bir iştir.” Cümlesini kuran Selim bağlı, “Mevsimlik tarım işçileri ile ilgili Sayın Başbakanımızın çıkardığı bir genelge var. Tabi bu genelge valiliklerimiz koordinasyonunda onların rehberliğinde sosyal sigortalar il müdürlükleri, tarım il müdürlükleri, milli eğitim il müdürlükleri ile birlikte kamu kurum ve kuruluşlara belli görevler vermiş bulunmaktadır. Bunların gittikleri yerlerin güvenliğini sağlanması, kaldıkları yerlerin konaklaması ve kaldıkları yerlerin hijyenliği temiz suya erişimi ve en önemlisi de beraberlerinde götürdükleri çocukların eğitiminin aksamamasıdır.” diye konuştu.
‘Mevsimlik tarım işçileri haklarını bilmiyorlar’
“İlk tespit ettiğimiz sorun maalesef mevsimlik tarım işçileri haklarını bilmiyorlar.” Diyen Bağlı, “Aslında bulundukları yerlerde mülki amirlerde ciddi haklarının olduğunu bunu bulundukları ilçenin kaymakamına veya valisine bildirdiklerinde bu haklarında yararlanma imkânlarının oldukları kendileri de bilmiyor. Sosyal güvenlik kurumunu ilgilendiren tarafı ise kayıt dışıdır. Edindiğim bilgiye göre tarlada çalışan vatandaşlarımızın yeşil kartın kalktığını düşünüyorlar, yeşil kart diye bir şey yok zaten. İlk çıktığında böyle rengi yeşil olduğu için yeşil kart olarak biliniyor. Bundan dolayı benim ödeme gücün yok, devlet benim yerime primimi ödesin bende sağlık hizmetinden öyle faydalanayım. Yeşil kartın en genel anlamı bu ama genel sağlık sigortası Türkiye’de yürürlüğe girdikten sonra statülere ayrıldı. Çalışsan problem yok, emekliysen de problem yok, maddi durumu iyi değil ve bunu tespit edebiliyorsan, sen yine genel sağlık sigortası kapsamındasın.” Şeklinde konuştu.
‘Bu sorun ile ilgili 3 çocuğumuzu kaybettik’
Yapılan toplantıda konuşan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ise bu bağlamda kendilerinin eksikliklerinin olduğunu ifade etti. Vali Erin, “Ben bütün kamu kurum ve kuruluşlarına bu anlamda yapması gerekenleri tek tek anlattım. Bende göreve geldiğimden beridir Şanlıurfa Valiliği olarak bu alanda eksik hissettiğim noktaların olduğunu fark ettim bu eksikleri sizlerle paylaşayım. Bu dört ay içerisinde kaybettiğimiz 3 tane çocuğumuz var. En son Harran ilçemizde pamuk toplama sırasında 14 yaşında Yaşar Güneş pırıl pırıl gelecek vaat eden bir çocuğumuzu pamuk balyaların içeresinde ebediyete gönderdik. Kayıt dışı istihdam kalkınan gelişen bütün olumsuzluklara rağmen büyüyen ülkemize yakışmayan tablolardan bir tanesidir. Bunda hepimiz hem fikiriz. Bu yoğun çabalarımız hepsinin sebebi de bu.” dedi.
‘Kayıt dışı istihdamda yüzde 20 iyileşme oldu’
20002 yılından itibaren kayıt dışı istihdamla mücadele de yüzde 20’lık bir iyileşmenin olduğunu ve bu mücadelenin devam edeceğinin vurgusun yapan Vali ERİN, “20002’li yıllarda başkanımızındı ifade ettiği gibi yüzde 50’nın üzerinde kayır dışı istihdam ile karşı karşıyaydık. Aradan geçen 10-15 sene de sosyal güvenlik kurumu yaptığı çalışmalar ve diğer kamu kuruluşlarımızın büyük çabaları ile yüzde 20 üzerinde bir iyileşme oldu.” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48