Öne Çıkanlar eyyübiye Yine Halkın İçinde mıllı bırlık ve kardeslık getirildi boks

Bu haber kez okundu.

Araba fiyatına tesbih bulunuyor
Tespih, asırlar boyunca dilden dile gönülden gönülle aktarılan dualarda ve stres atmada önemli bir kültür mirası öğesi olarak Şanlıurfa’da her zaman yerini alıyor. Tarihi Gümrükhanı'nda el emeği göz nuru üretilen tespihler sadece ülke genelinde değil, yurtdışına da gönderiliyor. Gümrükhanı'nda üretilen tespihlerin fiyatı ise dudak uçuklatıyor. Tespihler ise 10 liradan başlayıp, 50 bin liraya kadar çıkabiliyor.
Tarihi Gümrük Hanı başta olmak üzere, Aşağı Çarşı'da bulunan birçok dükkânın vitrinini süsleyen tesbihler, meraklılarının ilgisini çekmeye devam ediyor.  Oltu, Kehribar, Firuze ve Koka gibi taşlardan yapılmış farklı renk, sayı ve büyüklükteki tesbihler güç ve iktidarın sembolü olarak biliniyor.  Ayrıca taş tesbihlerin başta stres olmak üzere birçok hastalığa da iyi geldiğine inanılıyor.  33 taneliyi daha gençler kullanırken, 99 taneli tesbihleri genellikle yaşlılar tercih ediyor.
Gümrük hanında  tespih atölyesi işleten  Osman Karasapan, ” Atölyemizde kehribarın ham maddesini Afrika’dan getirilip atölyede işlendikten sonra tespit olarak vatandaşlara sunuyoruz burada getirilen ham madde makinden geçip ustalarımızın el emekleriyle işleniyor iyi bir işçilikle tespih yarım saatte bitiyor. Tespih fiyatları malzemeye göre değişiyor, sıkma kehribar, ateşli kehribar var en kıymetlisi sıkma kehribar birde damla kehribar  var. Damla Kehribar nadiren bulunur Afrika bölgesinde geliyor, çam ağacının ham maddesinden yapılıyor. Yosunlaşıyor, ondan sonra  kayalaşıyor  kayaları makinden kesip işlendikten sonra tespih şeklini alıyor. Eski tesbih ustalarından pek fazla kalmadı. Öte yandan yeni nesilden yetişenler de var. Urfa’da bu işi öğrenmek ve yaşatmak isteyenlerin sayısı oldukça düştü  Tesbih tıbbi açıdan da çok faydalıdır. Özellikle takıntılara karşı iyi gelir. Soğuk algınlığı, astım, guatr, bronşit ve alerji tedavisi için boyun bölgesinde kullanılır. Sol elde oynandığında bedenin elektriğini toplar. Elektrik yükünü azalttığı için depresyona karşı da faydalıdır"dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49