Öne Çıkanlar sosyal medya Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor sergı Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi 1 yaralı

Bu haber kez okundu.

Anızlar yakılınca besiciler perişan oldu
İkinci ürünü ekmek için anızları yakan çiftçiler, hayvancılık yapanlar için sorun oluşturuyor.
Anızların yakılmasıyla birlikte bölgede hayvan otlatacak yer kalmayınca besiciler, başka illere göç etmek zorunda kalıyor. Şanlıurfa’da arazilerin geniş olduğunu anımsatan besiciler, bu arazilerden faydalanmadıklarını söyledi. Birinci ürünün kaldırılmasıyla birlikte ikinci ürünün ekilmesi için anızların yakılması üzerine hayvanlar meralarda otlanmak zorunda kalıyor. Anız dışındaki meraların kısa sürede tükendiğini belirten Selahattin Bekiroğlu adındaki besici, bayramdan sonra Muş’a göç edeceklerini söyledi. Kendi köyünde arazilerin fazla olduğunu ancak bütün anızların yakıldığını belirten Bekiroğlu, “yıllardır besicilik yapıyorum. Her yıl aynı sorunu yaşıyoruz. Anızlar yakıldığı için hayvanları otlatacak yer bulamıyoruz. Bu nedenle sürekli farklı illerdeki meralara göç ediyoruz. Şimdi bayram geldiği için burada idare edeceğiz ama bayramdan hemen sonra göç edeceğiz. Muş’un yaylalarına gideceğiz. Burada hayvanlarımızı otlatacak yer kalmadı. Araziler yakıldı, meralarda da artık hayvan otlatacak yer kalmadı. Hayvanlarımızı iyi yetiştirmek için Muş’taki yaylalara gideceğiz” dedi.
Hayvanlarını bazen yürüyerek, bazen de kamyonlara yükleyerek il dışındaki meralara götürdüklerini söyleyen Bekiroğlu, uzun ve zahmetli bir süreçten geçtiklerini vurguladı. Bu dönemde ikinci ürünlerin yetişmesi nedeniyle hayvanları geçirebilecekleri bir yer olmadığı için hayvanları kamyonlara yükleyerek, götüreceklerini söyleyen Bekiroğlu, şöyle konuştu: “Bayram geliyor, bu bayramı köyümüzde geçirmek istedik. Bayramdan sonra hayvanlarımızı kamyonlara yükleyerek, göç edeceğiz. Yakın mesafedeki meralara hayvanları yürüterek gidiyoruz ama uzak yerlerdeki meralara kamyonlarla gidiyoruz. Üstelik şuan her yerde ikinci ürün ekilmiş, hayvanların ekinlere girmemesi için kamyonla gideceğiz.”
Bekiroğlu, gidecekleri Muş yaylalarından kışa doğru döneceklerini sözlerine ekledi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49