Öne Çıkanlar Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor 1 yaralı sergı sanlıurafspor

Bu haber kez okundu.

“Akraba Hasreti Çekiyoruz”
Suriye’de üç yıldan beri devam eden iç savaş sonrası Türkiye’ye sığınan mültecilerin soğuklarla savaşı devam ediyor. Akçakale Gümrük Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş çıkışlar sürerken, Suriye’de yaşanan iç karışıklık devam ediyor.

İç karışıklıktan kaçarak, Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, Türkiye’de kışın zorlukları altında yaşam mücadelesi veriyor. İlk zamanlardan beri savaştan kaçarak, Türkiye’ye sığınan mülteciler, akrabalarını görmek ve kış aylarını kendi ülkelerinde geçirmek için ülkelerine geri dönen Suriyeliler, akraba hasreti çektiklerini kaydetti.

“ÇOCUKLARIMDAN HABER ALAMIYORUM”

İç savaş sonucu çocuklarının Türkiye’ye kaçmasını sağlayan Sabiha Abdülkadir adındaki Suriyeli, evlerinin dağılmaması için Suriye’de kaldığını ama çocuklarının Türkiye’ye kaçtığını ve şimdi çocuklarını bulmak için Türkiye’ye geldiğini söyledi. 6 aydan beri çocuklarından haber alamadığını söyleyen Abdülkadir, çocuklarını bulmak için geldiği Türkiye’de bir umutla çocuklarını aracayacağını söyleyerek, “yaklaşık 6 ay önce evimizin yanı başına bir bombanın düşmesi sonucu çocuklarımın Türkiye’ye kaçmasını istedim. Al varlığımız dağılmasın diye ben kaçmadım. Her şeyi toparladıktan sonra ben de Türkiye’ye gelecektim. İşlerimi anca bitirebildim. Şimdi Türkiye’ye geldim ama çocuklarımın nerede olduğunu bilmiyorum. Onları bulana kada arayacağım” şeklinde konuştu.

“18 YAŞINDAKİ OĞLUMU ELLERİMLE GÖMDÜM”

Türkiye kaçan bütün mülteciler gibi, Abdülkadir’in de bir acı hikayesi var. İç savaş dolayısıyla 18 yaşındaki oğlunun bedeninin parçalandığını ve oğlunu kendi elleriyle gömdüğünü söyledi. Oğlunun acısını unutamadığını söyleyen Abdülkadir, diğer çocuklarını da kaybetmek istemediğini ve onlar için her şeyi yapacağını dile getirerek, “ülkemizde uzun zamandan beri devam eden iç savaşta bir oğlumu kaybettim. 18 yaşındaki oğlumu kendi ellerimle gömmek zorunda kaldım; bunun acısını unutamam. Diğer çocuklarımın da bu şekilde parçalanmasını engellemek için, onların Türkiye’ye kaçmasını istedim. Şimdi diğer çocuklarım Türkiye’deler ama hangi şehirde yaşıyor bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

“HER GÜN BOMBALANIYORUZ”

Suriye’deki iç savaşın belli aralıklarla şiddetlendiğini söyleyen 50 yaşındaki Züber Geylani ise, yaşanan bütün iç karışıklığın dışarıya yansıtılmadığını söyleyerek, sürekli bir çatışmanın olduğunu söyledi. Suriye’deki ev, iş yeri ve okulların bombalanmaya devam ettiğini söyleyen Geylani, “üç yıldan beri savaşın içinde yaşıyoruz. Belli aralıklarla Türkiye’ye kaçıp geri gittik ama savaş durmadığı için tekrar Türkiye’ye kaçtık. Özellikle Rakka’da sürekli bir bombardıman var. Evler, iş yerleri bombalanıyor. Her hün onlarca işi ölüyor” dedi.

“EVSİZ KALANLAR, SOĞUKTA DONUYOR”

Suriye’de evi yıkılan binlerce ailenin olduğunu belirten Geylani, evsiz kalanların çadırlarda yaşadığını ya da soğuktan donduğunu söyledi. Kış aylarının gelmesiyle birlikte zorlu bir yaşamın sürdürüldüğünü kaydeden Geylani şunları kaydetti: “Suriye içerisinde bütün evler yıkılmış, vatandaşlar evsiz kaldığı için çadırlarda yaşıyor. Suriye’de kış hava koşulları çok sert olduğu için insanlar donarak ölmekten son anda kurtuluyor, belki donarak ölenler de vardır. Yaşanan iç savaş ve kış hava şartları, insanların her gün eziyet görmesine neden oluyor. Özellikle çocuklar, daha çok tehlike altında kalıyor. Çocukların

yaşam mücadelesi tam içler acısı. Komşu ülkeler bu anlamda yardım ediyor ama yine de zor bir yaşam sürdürüyor”şeklinde konuştu.

Akçakale Gümrük Kapısı’nda giriş ve çıkışlar devam ederken, Türkiye’ye girenler olduğu gibi, ülkelerine dönen Suriyeliler de var.

“AKRABA HASRETİ ÇEKİYORUZ”

Suriye’den Türkiye’ye kaçanlar olduğu gibi, tüm tehlikeleri göze alarak, ülkelerine dönmek isteyen Suriyeliler de var. İki yıldan beri Türkiye’de olduğunu ve hiçbir akrabasını görmediğini söyleyen İzeddin Gahhar, “iki yıldan beri ayrı kaldığımız akrabalarımızdan haber alamıyoruz, onlar hala Suriye’deler mi yoksa Türkiye’ye kaçtılar mı bilemiyoruz. Onları bulmak için Suriye’ye döneceğim. 2 yıldan beri çektiğimiz akraba hasreti sona ersin” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’YE YÜK OLMAKTAN KURTULMAK İSTİYORUZ”

İç savaşın verdiği acıyla Türkiye’ye kaçan ve Türkiye’de yaşayan Suriyeliler, Türkiye’de bir takım sorunlara sebep olduklarını söyleyerek, artık Türkiye’ye yük olmaktan kurtulmak istediklerini söyledi. İç savaşın son bulmasını istediklerini söyleyen Gahhar, “umarım bu felaket bir an önce başımızdan gider de biz de, Türk halkı da rahat eder. Türkiye’ye geldiğimiz günden beri bazı sorunlara neden olduğumuzu biliyoruz. Şanlıurfa halkı işsiz kaldı, ev kiraları arttı bu gibi birçok sorun yaşandı. Bütün bu sorunların artık son bulmasını istiyoruz. Umarım en kısa zamanda savaş biter ve her şey normale döner” diye konuştu.

“TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Ülkelerinde iç karışıklığın çıktığı ilk günden beri kendilerine kucak açan Türkiye ve Türk halkına minnettar olduklarını dile getiren Gahhar, Türkiye’ye ve özellikle Şanlıurfa’ya çok minnettar olduklarını söyleyerek, “Türkiye, üç yıldan beri bizi bağrında besliyor. Giyimden yiyeceklerimize kadar her konuda bize destek oldular. Birçok sorun yaşandı ama yine de bize merhametli davrandılar. Bize destek oldukları ve bizi topraklarında barındırdığı için Türk halkına teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.(Ali ÇETİNKAYA)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49