Öne Çıkanlar sosyal medya Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Başkan Beyazgül Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor

Bu haber kez okundu.

“Aile Bütçemize Katkıda Bulunuyoruz”
 Hatay’da yapımı fazla olan ve Hatay’ı bu anlamda ön plana çıkaran tandırlar, Şanlıurfa’nın Viranşehir ve Ceylanpınar ilçelerinde kadınlar tarafından yapılıyor.

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde tandır yapan kadınlar, bu şekilde hem kendi işlerini yapıyor, hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor. Killi topraktan ekmek pişirilen tandırları yapan kadınlar, bu şekilde geçimlerini sağlıyor. Tandır kültürünün fazla yaygın olmadığı ilçede üretilen tandırlar genellikle kırsal kesim ve Mardin’e satılıyor. Tandır yaparak aile bütçelerine katkıda bulunan kadınlarda Süreyya Uluğtürken, “ekmek parasını kazanmak için illa ki bir meslek sahibi olmanıza gerek yok. Kendi mesleğinizi, işinizi kendiniz de yaratabilirsiniz. Ben yıllar önce gittiğim Hatay’da tandır yapmayı öğrendim ve şimdi burada ben de tandır yapıp satıyorum” dedi.

“FAZLA ÜRETİM YAPAMIYORUZ”

Killi toprağı bulmakta zorlanmadıklarını söyleyen Uluğtürken, fazla tandır siparişi olmadığı için ihtiyaçtan fazla üretim yapmadıklarını söyledi. Viranşehir ilçesinde genellikle sac ekmeğinin daha fazla tüketildiğini belirten Uluğtürken, “Viranşehir, Mardin sınırında yer almasına rağmen, Mardin’le kültürleri uyuşmuyor. Mardin’de tandır ekmeği fazla tüketiliyor ama burada sac ekmeği daha çok rağbet görüyor. Bu nedenle bizden tandır almaya gelenler de ya Mardinli oluyor, ya da kırsal kesimlerdeki vatandaşlar oluyor. Kırsal kesimlerdeki vatandaşlar biraz daha tandıra ilgi gösteriyor. Tandır fazla ilgi görmediği için biz de ihtiyaç doğrultusunda çalışıyoruz” diye konuştu.

“AİLE BÜTÇEMİZE KATKIDA BULUNUYORUZ”

Çocuklarını okutabilmek için eşine yardım amaçlı olarak bu işi yaptığını söyleyen Uluğtürken, “sonuç itibariyle evde boş oturup da ne yapacağız. En azından bu şekilde kazandığım parayla ufak tefek ev ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Çocuklarım okuyor, onların okul masraflarını karşılıyorum. Nitekim eşime yardımcı oluyorum. Çok fazla bir şey kazanmıyorum ama boş oturmaktan iyidir. Eğer buralarda tandır kültürü yaygınlaşırsa çok daha iyi para kazanabilirim” ifadesini kullandı.

TANDIRI YAPMAYI HATAY’DA ÖĞRENDİ

Hatay’a mevsimlik tarım işçiliği için gittiği dönemde orada tandır yapan kadınlardan bu işi öğrendiğini söyleyen Uluğtürken, Viranşehir dönüşünde bu işi burada da yapmaya karar verdiğini söyledi. Başladığı işi başarıyla yaptığını dile getiren Uluğtürken, “Hatay’a çalışmaya gitmiştik. Orada kadınlar tandır yapıyordu, ben de memlekete geldiğimde burada yapmaya başladım. Nitekim başarılı da oldum. Şimdi hem ben kullanıyorum, hem de komşularıma ve ilçe halkına hizmet veriyorum. Eskiden biz de sac ekmeği yapıyorduk ama tandır yapmaya başladıktan sonra tandır ekmeği yiyoruz” şeklinde konuştu.

Uluğtürken, Mardin ve ilçelerinden de tandır siparişi aldığını ve tandırın git gide rağbet görmeye başladığını sözlerine ekledi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49