Öne Çıkanlar sosyal medya Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Başkan Beyazgül Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor

Bu haber kez okundu.

“80 Derece Sıcaklıkta Çalışıyorlar”
Demirciler çarşısında demiri ateşte ısıtıp, şekil veren esnafların sayısı her geçen gün azalırken, mevcut esnaflar da zor şartlar altında çalıştıklarını söyledi.
 
Gelişen teknoloji ve üretim makineleri karşısında dayanamayan bir başka meslek olan demircilik, günümüzde Şanlıurfa’da sayılı esnaflar tarafından yapılıyor. Mesleklerine olan ilginin her geçen gün azaldığını söyleyen esnaflar, mesleklerinin yok olmasının nedeninin teknoloji ve modern hayat olduğunu söyledi.
 
“SERİ ÜRETİMLER İŞİMİ AKSATTI”
 
Gelişen teknoloji ve fabrikaların piyasaya çıkmasıyla beraber elde yapılan demirlere fazla ilgi kalmadığını söyleyen Bekir Altın adındaki esnaf, “yıllardan beri bu işi yapıyorum ancak, bu meslek artık fazla bir kazanç getirmiyor. Fabrikalarda daha seri üretim yapılıyor, insanlar hazır ürünleri alıyor ve bu yüzden de bizim yaptığımız iş rağbet görmüyor. Eskiden demir işiyle uğraşan esnaf sayısı çok fazlaydı, şimdi sayıları elle sayılabilir. Her geçen gün işlerimiz geriliyor ve bu şekilde giderse birkaç yıl içinde bu meslek biter” şeklinde konuştu.
 
“EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ”
 
Demirleri ısıtarak şekil veren esnaflar, uzun zahmetler sonucunda ürettikleri malzemelerin insanlara pahalı geldiği için fazla alan kimsenin olmadığını söyleyerek, el imalatı ile fabrika imalatının bir tutulmaması gerektiğini söyledi. Fabrikada üretilen ürünlerin sağlam olmadığını söyleyen Altın, “biz burada bütün işleri bilek gücüyle yapıyoruz, daha sağlam oluyor, bu nedenle de fiyatları yüksek oluyor. Yüksek fiyatlar nedeniyle vatandaşlar almak istemiyor. Sürekli fiyatı düşürmeye çalışıyorlar. Verdiğimiz bunca emek boşa gidiyor. Sabahtan akşama kadar ateşin başında bekleyerek, bilek gücüyle hareket ediyoruz ve buna rağmen beklediğimiz karşılığı alamıyoruz. Yapabileceğimiz başka bir iş olsa bu işi terk edeceğiz ama yıllarımızı verdik bu işe, bu yüzden bırakmak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“80 DERECE SICAKLIKTA ÇALIŞIYORLAR”
 
Şanlıurfa’da yaz aylarında hava sıcaklıklarının 40 dereceyi aştığını anımsatan Altın, hava sıcaklığına rağmen, ateşin başında çalıştıklarını ve bu nedenle çalışma ortamlarında sıcaklığın 80 dereceye ulaştığını söyledi. 80 derece sıcaklık atında çalışmak zorunda odlularını söyleyen Altın, ürettikleri ürünlerin daha çok kırsal kesim vatandaşı tarafından alındığını söyledi. Altın, daha sonra şunları kaydetti: “Şanlıurfa’da yaz aylarında hava sıcaklıkları artıyor, 40 dereceyi aştığı günler oluyor, bir de ateş başında çalışıyoruz. Böyle olunca çalışma ortamımız 80 dereceyi buluyor. Bu denli sıcak bir ortamda çalışarak ürettiğimiz ürünler ilgi görmüyor da vatandaşlarımız fabrika imalatına yöneliyor. Burada ürettiğimiz ürünler, daha çok kırsal kesimler tarafından satın alınıyor, yaz aylarında bahçe işleri arttığı için, ürettiğimiz ürünler de biraz daha fazla satılıyor ama genel anlamda çok sorun yaşıyoruz.”
 
Altın, gelişen teknolojinin mesleklerini bitirdiğini ve demirciliğe genç istihdamın ilgi göstermediğini söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49