Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın sehıt

Bu haber kez okundu.

40 Yıldır Ustasıyla Birlikte Çalışıyor
40 yıldan fazla kalaycılık yapan Yalyanç ve Ozan ustalar, çıraklık döneminden bu yana aynı dükkanda çalışıyor. Eski zamanlara oranla rağbet göremeyen kalaycılığı sürdüren ortaklar, artık kazanç elde etmekten çok, mesleklerinin yok olmasını engellemeye çalışıyor.
 
Şanlıurfa’da geçmiş zamanların en rağbet gören mesleği olan kalaycılık, bugün sadece bir dükkanda yapılıyor.
 
Kalaycı ustası Yalyanç: Mesleğimizin tükendiğini oturup izliyoruz, yaptığımız bir iş yok ancak, bir zamanların ekmek teknesi olan yerde şimdi huzurlu olmaya çalışıyoruz dedi.
 
Küçük yaşlardan itibaren başladığı kalaycılığı sürdüren 52 yaşındaki Ömer Yalyanç, artık kalaycılığın bittiğini dile getirerek, Şanlıurfa’da kalaycılık yapan tek kişi olduğunu söyledi.
 
ESKİ ZAMANLARINI ÖZLÜYOR
 
Küçük yaşlardan itibaren kalaycılığa başladığını ve bu yaşa kadar kalaycılıkla uğraştığını belirten Yalyanç, bir zamanlar Şanlıurfa’da sayıları 60 olan kalaycıların bugün dükkan kapattığını kaydetti. Geçen yılların mesleklerini yitirdiğini belirten Yalyanç, kendi dükkanında iş yapamadıklarını ancak, geçmişi yad etmek ve dostlarıyla muhabbet etmek için dükkanı kapatmadığını söylüyor. Yalyanç, “daha çok küçükken bu işe başladım, kendimi bildim bileli bu işin içindeyim. Küçüklüğümde kalaycılık en rağbet gören meslekti ama artık tükendi, bu işi yapan yok. İlk zamanlarda Şanlıurfa’da 60 tane kalaycı vardı, her köşede kalaycı bulunurdu ancak, şimdi kalaycılık yapan tek kişi benim. Burada oturup geçmişime bakıyorum, kendimce değerlendirme yapıyorum, göz göre göre mesleğimiz elden gidiyor. Geçmiş zamanlarımı özlüyorum, eskiden rekabet vardı, bu mesleğe rağbet vardı ama bugün öyle bir şey yok” şeklinde konuştu.
 
“BİR KÜLTÜR YOK OLUYOR”
 
Kalaycılığın geçmişinden ötürü bir kültür olduğunu dile getiren Yalyanç, bu mesleğin yok olmasıyla birlikte bir kültürün de yok olduğunu söyleyerek, “bir zamanlar kalaycılık en rağbet gören meslekti, artık bir kültür haline gelmişti. Modern hayat bu mesleğin yok olmasına neden oldu. Yok olan bu meslekle birlikte bir kültür de yok oluyor. Dediğim gibi, Şanlıurfa’da kalaycıların sayısı 60’tı ama şimdi sadece ben yapıyorum bu işi. Bu işin geliri olmadığı için kimse çocuğunu çalıştırmak istemiyor, modern hayat bu mesleği bitirdiği için sadece ben bu mesleği ayakta tutmaya çalışıyorum ama fazla iş olmadığından dolayı, zamanımı daha çok buraya gelen dostlarla geçiriyorum” dedi.
 
40 YILDIR USTASIYLA BİRLİKTE ÇALIŞIYOR
 
Kendisine kalaycılığı öğreten ustasıyla birlikte 40 yıldır çalıştığını belirten Yalyanç, ustası Mustafa Ozan’la birlikte çalıştığını, iş olmadığı zamanlarda da oturup muhabbet ederek, eski zamanlarını yad ettiklerini söyledi. 72 yaşındaki Mustafa Ozan’la birlikte zamanının çoğunu muhabbet ederek ve dükkana oturmaya gelenlerle geçirdiklerini söyleyen Yalyanç, “bana kalaycılığı öğreten kişi Mustafa Ozan’dır. Ustamla birlikte 40 yıldır bu işi yapıyoruz, artık fazla iş yapamadığımız için zamanımızın çoğunu muhabbet ederek geçiriyoruz. Kendisi 72 yaşında ama hala burada, zaten burada olmamızın amacı kazanç değil, amacımız bir arada olmak ve mesleğimizi devam ettirmek” ifadelerini kullandı.
 
SONUNA KADAR KALAYCILIĞI SÜRDÜRECEK
 
Kalaycı sayısının 60’tan bire düştüğünü belirten Yalyanç, hayatının sonuna kadar bu işi yapacağını belirterek, yıllarca emek verdiği mesleğini sürdüreceğini söyledi. Yılların verdiği emekle birlikte kazançtan çok bir heves olduğunu dile getiren Yalvanç, şunları söyledi: “zaten günümüzde eski bakır tabak ve malzemeleri kullananların sayısı oldukça az, böyle olunca bakırları kalaylatmaya gelenler de çok az oluyor. Öyle olunca bir kazancımız olmuyor, artık bu işi kazançtan çok heves için yapıyorum. 40 yıllık ustamla birlikte bu dükkanda oturuyoruz, iş olduğu zaman çalışıyoruz, olmadığı zaman da yanımıza gelen eş dostla zaman geçiriyoruz. Çayımızı demleyip, zamanın geçmesini bekliyoruz. Tabi yıllarımızı verdiğimiz bir mesleğin yok olmasına tahammül edemiyoruz ama yapacak bir şey yok. Hayatımın sonuna kadar bu mesleği ayakta tutmak için çalışacağım.” (Ali ÇETİNKAYA) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48