Öne Çıkanlar Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi sosyal medya Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı erik sanlıurfaspor

Bu haber kez okundu.

270 yıl sonunda buluştular
Osmanlı dönemi paşalarından İbrahim paşa fermanıyla yurdun birçok iline dağılan aileler, torunların torunları sayesinde 270 yılın ardından Şanlıurfa’da bir araya geldi.
 
Osmanlı döneminde bir ferman sonucu Türkiye’nin, daha sonra da dünyanın dört bir yanına dağılan aileler, aile ve kan bağlarını unutmayarak, geçen 270 senenin ardından tekrar bir araya geldiler. Şahina aşiretine mensup bazı kişiler, sosyal medya aracılığı ve sürekli geldikleri aşiretin kökünü araştırması sonucu, akrabalarına ulaştı. 270 yılın ardından bir araya gelen dördüncü nesil kişiler, Şanlıurfa’da tekrar bir aile oluşturmayı düşünüyor. Uzun bir süre aile bağları kopan ve bir bütün olmaktan çıkan aşiret mensupları, birbirlerinin izini bulduktan sonra Eyyübiye Çamlık düğün salonunda görüşmeye karar verdi. Eyübiye Çamlık düğün salonunda bir araya gelen başta Bingöl, diyarbakır ve Mardin’de oturan aşiret mensupları, buluşma esnasında görenleri hayrete düşürdü. Yılların verdiği özlemle kucaklaşan kişiler, aradan geçen 270 senenin üzüntüsünü yaşadılar. Birbirlerinden uzak kalan aşiret mensupları, aynı babanın çocukları olduğunu söyledi. Ayrı kentlerde yaşayan aşiret mensupları, dede ve babalarının mezarlarını da yaşadıkları illerde yaptırdığını kaydetti.
 
Şanlıurfa Karakeçi'de oturan Dodi Şahin'in torunlarından H.Mustafa Bozo’nun torunu olan Mehmet Ali Kahraman ile Mehmet Şerif Aslan tarafından uzun uğraşlar sonucu 10.000.KM’lik yol katlederek ve sosyal paylaşım sitesi fecebook vasıtasıyla iletişime geçerek kayıp ailelerin izine rastlandı.Kayıp aileler 270 yıl sonra torunları Şanlıurfa’da Eyyubiye Çamlık düğün salonunda çok sayıda Urfa,Mardin,Diyarbakır ve Bingöl’de yerleşmiş ve orada bulunan aile ileri gelenlerin katılımıyla verilen Mevlit ve dualarla bira araya gelip hasret giderdiler. 270 yıl sonra aileler yeniden buluştu. İbrahim paşa fermanı ve ,aileler arasındaki anlaşmazlıklar ve zorunlu göçün ayırdığı aşiret fertleri, 270 yıl sonra Şanlıurfa’da bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadılar. Şanlıurfa’da yaşayan Karakeçili mensupları ve Şeyhanlı aşiretleri ileri gelenlerinin yanı sıra diğer aşiret ileri gelenleri de bu buluşmaya şahitlik ettiler.
 
Aşiret mensuplarından Mehmet Ali Kahraman yaptığı açıklamada, dedelerinin bir ferman sonucu zorunlu olarak, göçe mahkum bırakıldığını ve ailelerin kayıplara karıştığını dile getirerek, “Burada bulunan kişiler, birbirlerini daha ilk defa görüyor. Tam 270 yıl geçmiş aradan, burada bulunanlar torunların torunları oluyor yani aslında kimse kimseyi tanımıyor ama aynı aileden olduğumuzu biliyoruz. Uzun uğraşlar sonucu bugün bir araya geldik ve artık yeniden bir aile kuracağız, zaman içerisinde kim kimdir anlayacağız ama şunu söyleyeyim biz bir ailenin çocuklarıyız. Aradan geçen 270 yıl, elbette ki üzücü bir durum, birbirimizi bulmayı çok arzuladık, kökümüze aile geleneğimize sahip çıkmaya çalıştık ve nitekim başarılı olduk ve bugün tüm torunların torunlar bir arada. Bu mutluluğu ifade etmek oldukça zor” ifadelerini kullandı.
 
270 senenin ardından bir araya gelmeyi başaran kişiler, durumla ilgili konuşurken gözyaşlarına hakim olamadılar. Tarihte bir ilki yaşadıklarını ve yaşattıklarını aktaran aşiret mensuplarından İsmail Kahraman ise, “daha neler diyebilirim ki, kardeşimizi amcamızı 270 yıl sonra bir arada görüyoruz. Babamız sürekli ailenize ulaşın derdi, dedem de babama aynı vasiyeti vermiş. Herkes çabalamış ama kimse bir diğerinin izine rastlayamamış. Günümüzde internet var, ulaşım daha kolay ve bu sebepten dolayı çalışmalarımız sonuç verdi ve tarihte bir ilki gerçekleştirdik. 270 senenin ardından bir araya geldik” şeklinde konuştu.
 
En büyük hayallerini gerçekleştirdiklerini belirten Mehmet Şerif Aslan ise, aynı şehirlerde, ayrı kültürlerde yaşadıkları için herkesin farklı bir soyadı aldığını ve atalarını başka yerlerde defnettiklerini söyledi. Zorunlu sebeplerden dolayı yurt geneline dağılmış aile fertlerini 270 yıl sonra bularak bir araya getirerek, göremediği ve haber alamadığı aşiretin torunlarıyla buluştuklarını söyleyen Aslan, “böyle bir durumda duygulanmamak mümkün değil, koskoca 270 sene sonra bir aşiretin mensupları bir araya geliyor. Burada bulunan herkes, anne ve babasının, dedesinin fotoğraflarını yanında taşıyor, bu vesileyle kim kimin çocuğudur bunu öğreneceğiz ve bundan böyle Şanlıurfa’da tekrar bir aile olacağız” dedi. (Ali ÇETİNKAYA) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48