Öne Çıkanlar sosyal medya Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor sergı Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi 1 yaralı

Bu haber kez okundu.

1248 Konutun Temelini Bakan Çelik İle Attı
Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba taşeron işçiler için Akçakale yolu üzerinde 1248 konutun temelini Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve milletvekilleri, Vali Celalettin Güvenç ile temizlik işçileriyle birlikte attı. Temel atma töreninden önce taşeron işçileri günün anısına Bakan Çelik’e gül sundular.
Türkiye’de ilk kez taşeron işçiye konut yapan belediye olduklarını vurgulayan Başkan Fakıbaba; “Konut maliyeti 70 bin ancak biz 40 bin liraya emekçilerimize vereceğiz. İşçilerimin ev sahibi olmasından dolayı ben çok mutluyum” dedi.
Bakan Faruk Çelik de 1,5 yıldan bu yana taşeron işçilerin sorunlarıyla yoğun bir şekilde ilgilendiklerini belirterek, taşeron işçiler için uygun şartlarda bin 248 konutun yapılmasının kendisi için çok anlamlı ve bunun bütün belediye başkanlarına Şanlıurfa'dan bir mesaj olduğunu söyledi.
Taşeron yasasının çıkacağını da vurgulayan Bakan Çelik; “Mesai saatlerinden ne kadar çalışıyorsan o kadar da ücret alacaksın. Bunun düzenlenmesini yapıyoruz. Tazminat sorunlarını çözüyoruz. İki gün önce başbakanımızla taşeron işçilerin durumunu konuştuk. Başbakan ‘Ramazan ayı içerisinde geniş katılımlı bir toplantı düzenleyerek konuyu ele alalım. Ekim ayında düzenleyeceğimiz ilk yasa ile ele alacağız. Ekim ayında taşeron işçilerimizin koşullarını düzelteceğiz.” dedi.
Şanlıurfa Belediyesi, 6 milyonluk arsayı işçilerin kooperatifine 200 bin liraya sattı. Kıdem tazminatları peşinata sayılan ve asgari ücret alan işçiler, ayda 400 liraya ev sahibi olmaları için de çalışmalara başlandı. Evlerin ödemeleri, gelecek yıl Şubat’taki teslimin ardından başlayacak. Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa’yı Türkiye’nin en temiz kentlerinden biri haline getiren temizlik işçilerine ‘ev hediyesi’ ile teşekkür ettiğini söyledi.  
75 BİN LİRALIK KONUT, 40 BİN LİRAYA 
1248 konutun nasıl yapılacağını aktaran Fakıbaba “Şehir Merkezine 4 kilometre uzaklıkta bulunan Yenice Bölgesi’nde belediye ait 35.5 dönüm arsa, Temizlik İşçilerinin kurduğu kooperatife satıldı. 6 milyon lira değerindeki arsa Belediye Encümeni kararıyla kooperatife 200 bin liraya verildi. Ayrıca sitenin altyapı, kanalizasyon, içme suyu, yol, kaldırım, çevre düzenlemesi gibi işleri de belediye tarafından yapılarak, maliyetin işçiler açısından düşmesi sağlandı”dedi
 ASGARİ ÜCRETLE 40 BİN LİRA NASIL ÖDENECEK?
Ayda 774 lira maaşla işçiler 40 bin lirayı nereden bulup, ödeyecekleri konusuna da açıklık getiren Fakıbaba, öncelikle işçilerin 10 bin lira peşinat yatırmaları gerektiğini belirtti. Bunun büyük bölümü ise kıdem tazminatlarından tahsil edileceğinin altını çizen Fakıbaba, işçilerin tazminatlarının çalışma sürelerine göre 4 ila 6 bin lira civarında tuttuğunu aktardı. Fakıbaba“Yani bir işçimizin tazminatı 6 bin lira tutuyorsa onun 4 bin lira daha ilave ederek 10 bin lirayı tamamlamasını isteyeceğiz” ifadelerini kullandı. 
 AYLIK TAKSİTLER 400 LİRA
Temizlik işçilerin kalan 30 bin lirayı ödeyebilmesi için de bankalarla bir dizi görüşme yaptıklarının altını çizen Fakıbaba, en son Finansbank ile masaya oturduklarını aylık 0.8 civarında olan konut faizinin Şanlıurfa Belediye işçilerine 0,55 ila 0,6 civarında faizle 9 yıl vadeli olarak verilmesi üzerinde anlaşıldığını vurguladı. Fakıbaba, aylık taksitlerin ise yaklaşık 400 lira olarak belirlendiğini dile getirdi. 
 Kirada oturan temizlik işçilerinin hem kira ödeyip hem ev taksitini ödeme formülünü de açıklık getiren Fakıbaba “Onun çaresini de bulduk. Taksitler evlerin tesliminden sonra başlayacak. Yani 2014 yılı Şubat ayında evler teslim alınıp, oturmaya başladıktan sonra kredi taksitleri de ödenmeye başlayacak.”dedi  
Fakıbaba, kendisini en çok mutlu eden projenin temizlik işçilerini ev sahibi edecek bu proje olduğunu söyledi. Fakıbaba, bu projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu ve diğer belediyelere de örnek olabileceğini aktardı.
  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49