Yaz tatili başladı bir haftayı yedik bile. Sokaklar çocuk seslerine doyuyor. Doyuyor doymasına da acaba bu çocuklar neler yapmakta. Çocukların zamanlarını en verimli olarak kullanabilmelerine yönelik planlama yapmakla yükümlü olan biz ebeveynler bu anlamda hangi konumdayız? Ne tür planlar yapmaktayız?
 
   Planlama yapılırken yaşamın her aşamasında disipline olmak, planlı-programlı çalışmak bireyi başarıya götürür ancak katı bir planlama, sınırları zorlama, sadece yasak koyma anlayışı da olmamalıdır. Ben bu işten anlamam, bırakayım kendi haline ne yaparsa yapsın anlayışından da uzak durulmalı. Planlama yapılırken öğrencimizin hangi yaş ve özelliklere sahip olduğunu bilerek başlamalıyız işe.
 
      Tatil, ne sürekli eğlenme demektir nede aksi hali.  Tatiller dinlenme zamanıdır. Ancak dinlenme, zamanın boşuna geçirilmesi, amaçsız olma demek değildir. Ayrıca sadece kitap okuyup, ders tekrarı yaparak, test çözerek, eksik kalanları tamamlamak için çabalayarak tatili tamamlamaya çalışmak da değildir. Bu işkence görmek gibidir. İlgileri doğrultusunda, isteyerek ve zevk alarak yapmalı yapacaklarını çocuk.
 
      Yetişkin çocuklar için velilere düşen en büyük görev de, çocuklara onların tatil süresince hangi arkadaş grupları ile gezip dolaştığı, eğlendiği, nerelerde zaman geçirdiklerini izlemek, bu hususta gereken önlemleri almak olmalıdır.
 
       Gelelim bizim memleketimizin bu konudaki yaklaşımlarına. İlk grubumuz ailesi ile Yalova’da veya herhangi bir yerde yazlığı olan ailelerin çocukları. Bunların dışarıda tam olarak nasıl bir tatil geçirdiklerini bilmesem de eğlendiklerinin büyük ihtimaller dâhilinde olduğu kesindir diye düşünüyorum. İkincisi harçlığını çıkarmaktan ziyade hayatı öğrenmeleri adına dış dünyaya salınan, babasının, amcasının dayısısın yanında çok ta yorulmadan, nisbeten daha eğlenceli olabilecek bir iş hayatı. Çoğunun interneti olan bu iş yerlerinde çocuk az buçuk yorulsa da ailesinin hatırı ile az çok el üstünde tutulan çocuklardır.
 
       Üçüncüsü; Günün yarısında dini eğitime yönlendirilen ve günün diğer yarısını da gerek evde gerekse sokakta arkadaşları ile takılan bir grup. Köyde yaşayan veya köyle bağlantısı olan çocukları da unutmamalı. Bunların bir kısmı ciddi bir şekilde çalıştırılıyor olabileceklerken bir kısmı da hem hafif işler yapıp hem de eğlenebilmektedirler.
 
       Özel durumlara sahip çocukları da unutmamalı ha. Bunların bir kısmı yakın zamanda ailesinden birilerini kaybetmiş çocuklar olabilir. Bir kısmı ağır hastalıkların pençesine yakalanan çocuklar, bir kısmı da fiziksel özürleri olan çocuklardır ki bunlar sürekli hüzün ve eksikliklerle geçirirler tatillerini ve hayatlarını. En çok gözetilmesi gerekenlerde belki onlardır!
 
    Ayrıca bir işyerine teslim edilen sanayi gibi, pazarlarda el arabacılık gibi, fırıncılık gibi çok zor şartlarda çalışan çocuklar. Bu garipler muhtemelen çok kardeşli ve para ihtiyacına binaen çalışan veya çalıştırılan çocuklardır. Ki bu gariplerin hayatı öğrendikleri kesindir kesin olmasına da bedelleri ezik ve gurursuz bir çocukluk, bitkin bir vücut ve ele geçmeyen harçlıklar olarak…
 
      Belediyemizin açtığı birkaç ücretsiz yüzme havuzu gibi toplumun her kesiminin bu anlamda adeta kampanyalar başlatılarak tatil süresince çocukların ve gençlerimizin dolu dolu vakit geçirebilmelerini sağlayabilmek için spor, sanat ve kültürel aktiviteler ve programlar hazırlanmalıdır resmi ve özel kurumlarca.
 
       Öyle hissediyorum ki bilinçli hiçbir toplum gelecek nesillerini bizim bıraktığımız kadar başıboş bırakmaz ve heba etmez. En büyük yatırım sizce nedir hayatta? Mal mülk yalan, yetiştirilecek yeni nesillerdir aslolan. Lütfen gelecek nesillerimizi hangi şart ve koşulda olursak olalım gözden çıkarmayalım. Saldım çayıra deyip geleceklerimizi şansa bırakmayalım verimli geçen zamanlarla dolu bir tatil yaşamanız ve yaşatmanız dileklerimle
 
Saygılar… 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49