Geçtiğimiz günlerde çok sevdiğim Ömer Görgün arkadaşımın ablasının vefatı nedeni ile Gaziantep’e ‘Başsağlığı’ dileğinde bulunmak üzere dört arkadaşım ile birlikte taziye ziyaretine gittim. Taziye Şehit Kamil Belediyesi sınırlarında yer alan bir yerdeydi. Taziye ziyareti sırasında özellikle Şehit Kamil Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğünün ‘cenaze’ ve ‘taziye’ ile ilgili ilginç ve bir o kadar da önem teşkil eden yerel hizmetlerine şahit oldum. Benim ilgimi çok çekti. İnanıyorum ki aşağıdaki satırları okuduktan sonra sizlerde kendi kendinize ‘vay be!’ diyeceksiniz.
      Şehit Kamil Belediye Başkanını tanımam ve bilmem.
      Hangi partiden olduğu da bilmiyorum. Partisi beni ilgilendirmiyor. Beni ilgilendiren günümüzde diriye bile saygının kalmadığı şu ortamda Şehit Kamil Belediyesinin hem ölüye hem de ölü sahiplerine karşı yaşatabildiği sahiplenmedir.
       Şehit Kamil’de öyle bizimi buralardaki gibi taziye evleri yok.
       Bir kişi yaşamını yitirdiğinde yazlık ya da kışlık diye tabir edebileceğimiz ihtiyaca göre bir ya da birkaç çadır ilk etapta taziye evine ulaştırılıyor ve çadırlar bizzat görevliler tarafından kuruluyor.
       Bu kadar mı?
       Hayır.
       İsterseniz ben Cenazeden başlayıp taziyeye kadar uzanan süreci size sırası ile özetleyeyim.
       Bir kişi yaşamını mı yitirdi.
       Kişinin yakını Belediyeyi arıyor ve yardım istiyor.
       BİR: Cenaze anında gösterilen adresten görevli bir hoca refakatinde adresinden alınıp yıkanmak ve kefenlenmek üzere alınıyor.
       İKİ. Taziyenin olacağı kadınların oturacakları adres ile yine erkeklerin oturacakları yerlere ihtiyaç durumlarına göre çadırlar kuruluyor.
       ÜÇ. Taziye çadırları yine görevliler tarafından masa ve sandalyeler ile donatılıyor.
       DÖRT. Taziye çadırına gelenlere ikram edilmek amacı ile çay yapılmak üzere semaver ile bardaklar ve yine ihtiyaç ve talep halinde şekeri karşılanıyor.
       BEŞ. Taziye sahibinden üç gün devam edecek olan taziyede yemek isteyip istemedikleri de soruluyor. Eğer taziye sahibi muhtaç kişi ise öğlen ve akşam yemekleri de belediye tarafından karşılanıyor.
       ALTI. Cenaze görevli kişi tarafından hoca eşliğinde yıkanıp kefenleniyor.
       YEDİ. Eğer kişinin mezarlıkta aile kabri var ise o açtırılıyor. Yok, ise yeni bir kabir açtırılıyor. Hiçbir ücret talep edilmeden.
       SEKİZ. Cenazeye katılmak isteyenler tahsis edilen bir otobüs ile belli bir adresten alınıp kabristana götürülüyor ve oradan da yeniden belli bir adresten dağıtılıyorlar.
        Bunu neden mi yazdım?
        Diriye bile saygının olmadığı günümüzde temennim en azından Hakka göç eden birisinin arkasında en azından ölene saygı adına Belediyelerimizin böylesine harekete geçebilmesidir…
         Şehit Kamil’de bu projeye emeği geçenlere insanlık adına teşekkür ediyorum. Bir taziye ziyaretini bile kişilerin siyasi, varlık ve ekonomik güçleri oranında değerlendirenleri ise kınıyorum.
 
         Yeni bir haftayı sevdiklerinizle güzel yaşamanız temennisi ile…. 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49