Birkaç yıldan bu yana özellikle ülkemizde Sigara içimine karşı savaş açılmış durumda. Evet, sigara masum değil! Ama buna karşı her köşe başında karşılaşmaya başladığımız ve içici itibari ile sayılarının da hızla arttığı Nargile sigaraya oranla çok daha masum mu?
      Sigara zararlı olduğu gibi nargile de zararlı bir içecek olduğunun altını çizmekte fayda var. Nargilenin emziğini değiştirmek ile içiciler tehlike boyutunu aştıklarını düşünüyorlar ise bana göre yanılıyorlar.
       Akciğer kanserinin en önemli nedeni sigaradır. Araştırmalarda bunu göstermekte. Sigara dumanında 4 binden fazla kimyasal madde yer almakta. Ve sigarada bulunan başlıca kanserojen maddeleri ise benzen, aseton, benzopiren, butan, siyanid, metan, nikotin, akrolin ile hidrazin’dir.
     Normal sigarada durum böyle.
     Bu arada akıllara ‘peki light sigaralar zararsız mı?’ diye bir sual da gelebilir. Şunu kısaca belirtmek isterim ki, light sigaranın zararsız ve az bağımlılık yaptığı iddiaları birer aldatmacadır. Mentollü sigaralarda zararlıdır.
       Gelelim asıl konumuza. Yani, Nargile meselesine!
        Nargile sigaradan daha masum mu?
        Hayır!
        Nargile de tütün içmenin bir başka türüdür. Tömbeki adı verilen özel tütünün yakılmasıyla oluşan duman sudan geçtikten sonra aynı sigara gibi içilmektedir. Bir nargile içimi sırasında 3 gram tütün ve 5 gram kömür yakılıp, toplam 2.25 miligram nikotin ve 242 miligram partiküler madde alındığı bulunmuştur. Böylelikle bir nargile içimi sonucunda alınan nikotin miktarı, 50 tane sigara içilmesi ile alınan nikotin miktarına eşit olmaktadır. Nargile dumanındaki arsenik, nikel, kobalt, krom ve kurşun miktarı sigara dumanındaki düzeye göre de oldukça yüksektir.
        Sigara ile nargile arasındaki benzerlik gün ile gece net iken, neden sigaraya karşı yasak uygulamasında Nargileye tölerans tanınmakta!
         Urfa gibi bir kentte bile her köşe başında Nargile Cafeler bulunmakta.
         Gençlik şimdi Nargilenin çeşitli tatlardaki tütün çeşitleri ile kurban edilmekte ve bizler buna seyirci kalmaktayız.
          Temennim başını kuma sokmuş olan ilgili ve yetkililerin kış uykusundan bir an önce uyanmaları ve Nargileye karşı da net duruş ortaya koyabilmeleridir. Unutmayalım ki, Nargile de, light sigaralarda, mentollü sigaralarda zararlıdır… 
 
           Yanılıyor muyum?
  
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49