Son birkaç aydan bu yana özellikle çocuk yaşlardaki çocuklarda görülen aşırı öksürme ve yüksek ateş ailelerin büyük korku oldu. Şükürler olsun ki Devletimiz bu yönde ciddi adımlar atmak ile birlikte hayata geçirdikleri bir takım önlemlerle bu korku geride kaldı.
      Fakat şimdi kapımızda yine çocuklarımıza yönelik büyük bir tehlike olan Kızamık tehlikesi ile karşı karşıya kalmaya başladık.
      Kimseyi korkutmak, ortamı germek gibi asla bir niyetim olamaz. Fakat özellikle bir yaş altında çocukları olan ailelerin de bu tehlikeye karşı bilgi sahibi olup tedbirli davranmalarında fayda gördüğümden dolayı bu uyarıcı ve bilgileyici yazımı kaleme alıyorum.
      Geçen yıl ülke genelinde Kızamık vaka sayısı 30 bile olmaz iken bu yılın ilk ayında duyumlarımız ve iddialara göre 38’e ulaşmış durumda. Buna neden olarak Suriye’den ilimiz ve ülkemize olan göç gösterilmekte. Okullara bu yönde özellikle birinci sınıf öğrenciler ile yine bir yaş altındaki çocuklarımıza yönelik tedbir amaçlı sağlık tedavisi adına aşılama adımlarının atılmasında şahsen yarar görüyorum. Temennim hani, yılanın başı küçükken ezilmeli derler ya, yeniden gündemimize giren Kızamıkla da etkin ve etken tedavinin bir an önce başlatılması ve başının iyice ezilmesidir.
       Tabi ki bu noktada kiminizin aklına ‘Kızamık nedir?’, ‘Korunma ve tedavi yolları nedir?’, ‘Belirtileri neler?’ diye sorular gelebilir.
      İşte sizlere bu ve buna benzer sorulara ansiklopedik cevaplar.
                                        
              ****
      Kızamık nedir?
 
      Kızamık, yüzyıllardan beri en sık rastlanılan çocukluk çağı döküntülü hastalığıdır. Sağlık koşulları iyi olan toplumlarda kızamığın neden olduğu kötü sonuçlar ve buna bağlı ölüm oranı azalmış durumdadır. Kızamıkta ölüm oranı ortalama %3?tür. Ancak 1 yaş altında %15, malnutrisyonlu çocukta %20, uzamış ishalle birlikte görüldüğünde ise %25?e kadar çıkabilmektedir. Son yıllarda, kızamık aşısının yaygın olarak uygulanabildiği toplumlarda hastalık sıklığı da çok azalmıştır.
 
     Etken :
     Hastalığın etkeni morbilli virustur. Dünyada tek bir antijenik tipi vardır ve hastalığın geçirilmesi ömür boyu bağışıklık bırakır.
 
     Epidemiyoloji :
     Son derece bulaşıcı bir hastalıktır ve solunum yolu ile bulaşır. Salgınlar oluşturur. Hasta kişinin öksürme ve aksırması ile havaya yayılan virüs, solunum yolu ile alınır ve ağız, boğaz ve buruna yerleşerek enfeksiyona yol açar. Kızamıklı hastalar mikrobu burun mukozasında taşırlar. Kızamık, ilk belirtinin görülmesinden sonra 7 gün süre ile bulaşıcıdır. Mikrop dış ortamda uzun süre yaşamadığından kızamıklı hasta ile temas eden kişilerin hastalığı üçüncü bir kişiye bulaştırması çok nadirdir. Kızamık çocukluk çağı hastalığıdır. Yeni doğmuş bebeklerde ilk 3-4 ay içinde son derece enderdir. Eğer anne hiç kızamık geçirmemişse kızamık yeni doğan bebekte de görülebilir. Hastalık daha fazla kışın ve ilkbahar aylarında görülür. Aşının yaygın olarak uygulanmadığı toplumlarda kızamık 2-3 yıl aralarla salgın yapar. Kızamık bulaşıcılığı en yüksek hastalıklardan birisidir.
 
     Tanı :
     Hastalığın tanısı klinik olarak konabildiği gibi kanda oluşan antikorların saptanması yolu ile de kesinleştirilir.
 
     Tedavi :
     Hastalığa yönelik bir ilaç yoktur. Ancak destek tedavisi yapılır.
 
       Korunma :
       Kızamıkla temas eden bir çocuk temastan sonra 1 – 2 gün içinde kızamık aşısı yapılarak kızamıktan korunabilir. En etkili koruyucu önlem aşı ile aktif bağışıklama yapılarak sağlanır.
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49