Suriyede hikaye yaklaşık 4 yıl önce  '' Allah,Suriye,hurriye ve bes '' sloganları ile başladı.Yani ''Allah,Suriye,Özgürlük bize yeter '' anlamında söylenen sloganlar tamamen halkın Esad rejiminden  masumane isteklerini içeriyordu.
Tabbi ki Esad rejimi bu masum  ve barışçıl isteklere bile tahammül edemedi.Halkın üzerine silahını doğrultarak bir çok masum göstericiyi katletti.Gösteriler  zorbalıkla  bastırılmaya çalışıldıkça daha da arttı.
Zamanla sloganlarda farklılaşmaya başladı. Silmiye silmiye (Barışçıl) diye başlayan sloganlar zamanla değişmeye başladı. Suriye sokaklarında El  Şaab Yurid İskat Al Nizam ( Halk Rejimi  devirmek istiyor ) sloganları   daha çok duyulmaya başladı.
Halk gösterileri devam ettirdikçe Esad rejimi zorbaca katliamlar yapmaya başladı.Zamanla barışçı gösteriler halkına silah sıkmak istemeyen askerlerin  ordudan ayrılması ile  silahlı bir iç savaşa dönüşmeye başladı.Bu iç savaş özellikle İran,Körfez Ülkeleri ve  Suudi Arabistan'ın savaşta taraf olması  ile sonu belli olmayan ve tamamen halkın ortada katledildiği bir iç savaşa dönüştü.
Bu iç savaş zamanla Esad rejiminin istediği bir kıvama geldi.Bir de son bir yıldır.IŞİD gibi bir örgütün meydan çıkması ile içinden çıkılmaz bir konuma geldi.Suriye küresel sermayenin desteklediği terör  bataklığına dönüştü.İkinci bir Afganistan haline geldi.Kimin eli kimin cebinde artık fark edilmemeye başladı.Kısacası Suriye'de at izi it izine karıştı.
Peki bu dört sene sonunda neler oldu.Yaklaşık 4 milyon kişi Suriye dışında Mülteci konumuna düştü.Suriye içinde ise  8 milyon insan evinden yurdundan edildi.250 bin insan katledildi.1 milyondan fazla yaralı ve sakat insan,yüz binlerce  çocuk yetim,on binlerce kadın dul kaldı.
2014 yılı Suriye iç savaşının en kanlı yılı oldu, geçen yıl en az 76 bin insan hayatını kaybetti. Toplam resmi rakamlara göre ölü sayısı en az 220 bin. Gayrı resmi kaynaklar bunu 250 bin'in üstünde olduğunu belirtiyor.Ulaşılması zor bölgelerde yardıma muhtaç insan sayısı 2013’e göre 1 milyon arttı, 4.8 milyona ulaştı. Yardıma muhtaç çocuk sayısı 2013’e göre yüzde 31 arttı, 5.6 milyona ulaştı. 2014 yılında ihtiyaç duyulan yardım fonlarının yüzde 57’si toplanabildi. Bu oran 2013’te yüzde 71’di. Suriye'de iç savaş dördüncü yılını dolduruyor. Ülkede insani durum her geçen gün kötüleşirken, savaşın yakın zamanda sona ereceğine dair bir umut belirtisi de yok.
Evet Suriye bataklığa saplanmış bir insan konumunda şimdi.Bataklıkta çırpındıkça daha da batıyor. En önemlisi Suriyeliler sonu belli olmayan bir kardeş kavgasına girdi. Suriye'de eğer savaş biterse de herkes çok şey kaybetmiş olacak. Bu savaş sonunda yaralıları ve savaşın etkisi ile psikolojik travma geçiren insanları sayarsak bu zararın boyutunu siz düşünün.Allah yar ve yardımcıları olsun
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49