Gittiğim, karşılaştığım, bulunduğum her ortamda bana siyaset ie ilgili olarak sorulan tek soru ‘HDP Barajı aşar mı?’ olmakta.
 
Evet, kim ne derse desin 7 Haziran’da yapılacak olan Milletvekili Genel seçiminin en merak edilen sonucu HDP'nin alacağı oy oranı.
 
Bunun iki nedeni var.
 
Birincisi, HDP barajı aşarsa "tıkandığı söylenen" Türkiye bir şekilde açılacak.
 
İkincisi, HDP barajı aşması ve AKP’nin kan kaybetmesi halinde AKP treni içinde bulunan fareler treni terk edecek ve en önemlisi de Erdoğan – Davutoğlu ekseninde AKP’nin yeni sınırları çizilecek ve yeni şifreler yüklenecek.
 
Olaya birde kısa ve uzun dönemde olmak üzere iki ayrı bölümde bakmakta da fayda var. Kısa dönemde olaya bakacak olduğumuzda HDP'nin barajı aşması halinde yine ve yeni iktidarı oluşturacak AKP'nin yeni dönem muhalefeti karşısında "güç" algısı azalacak. Bugüne kadar AKP her seçimden zaferle çıktı. İlk kez "güç kaybediyor" algısıyla çıkması, bazı farelerin yukarıda da belirttiğim üzere treni terk etme sürecini beraberinde getirecek. Ve yine kısa dönemde "Davutoğlu-Erdoğan" ilişkisinin yeni sınırları çizilecek demiştim. İşte bu çerçevede kurulacak olan hükümetin bile kimin hükümeti olacağı haliyle gerilime neden olacak.
 
Gelelim uzun döneme. Bu döneme bakacak ve yorumlayacak olur isek, Uzun dönemde en az 50 en fazla 75 milletvekili ile Meclis’te temsil edecek olan HDP Türkiye'yi yönetecek yasalarda söz sahibi olacak. Verdikleri yasa önerileri, engelledikleri yasalar, yaptıkları konuşmalar Türkiye'yi şekilden şekle dönüştürecek.
 
HDP ülke barajı aşar ve Meclise daha çok sayıda bir grup ile girmesi ve de koalisyon hükümetinin oluşup iş başına geçmesi sonucu iyi mi olur kötü mü olur şimdiden söylemek zor. Ama değişik ve de farklı havaların hâkim olacağı kesin.
 
HDP Barajı geçer mi?
 
CHP ve MHP’den oy alır mı?
 
AKP’den oy kayması yaşanır mı?
 
Bunlar şimdi merak konusu olanlar. Ben her gün çarşı Pazar dolaşan,  AKP’lisi ile de, MHP ve CHP’lisi ile de konuşan, HDP’li ile de yorumlar üzerine konuşan, yorumlarda bulunan birisiyim. Çünkü ben Urfa’da masa başında değil, yaklaşan seçim öncesi sahada daha çok olmayı amaçlayan birisiyim.
 
Evet, bazıları kabul etmeyecek ama inanın, bugün AKP’nin en ön safında yer alan, CHP’ye sırtını dönen ve hatta MHP’liden bile oy alabilecek bir duruma gelmiştir HDP. Bunun bana göre tek nedeni var, oda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın meydanlardaki söylemleri, Başkanlık sistemindeki dayatmasıdır. İşte bu durumlar birçok insanı adeta tepki olarak, emanet oy olarak HDP’ye yaklaşmasına neden olmakta. Vatandaşlar, ‘HDP mutlaka barajı aşmalı!’ derken de bu söylemlerinde yukarılara karşı olan öfke ve tepki olduğunu asla göz ardı etmemek gerekir.
 
Bugün, HDP’nin Urfa’daki oy hedefi 300 binin üzerine çıkabilmektir. Ülke barajını da geçmesi ile birlikte HDP Urfa’da 5 milletvekilliğini rahatlıkla çıkartıp 6’ncı vekilliğe doğru uzanması içten bile olmayacaktır.
 
Sadece Urfa’da oy oranını yüzde 100 gibi bir artırım içinde olacak olan HDP’nin bölge illeri başta olmak üzere ülke genelinde oylarının üzerine oy koyması halinde şahsen ben ülke barajı sıkıntısı yaşayacağını düşünmüyorum. Çünkü akıl ve hesaplar bizlere bunu göstermekte. 
 
İşte AKP Genel Başkanı iki hafta önce Urfa’daydı. AKP’liler şu an bile aynı şok içindeler. Çünkü tablo hiç de umut vermemişti. HDP Viranşehir, Ceylanpınar, Hilvan, Halfeti, Suruç, Bozova, Birecik, Karaköprü, Siverek gibi Urfa’nın önemli ilçelerinde etkin durumdalar. Akçakale ve Harran’da nasıl bir oy patlaması yaşanabilinir bilinmez ama Urfa’nın en fazla seçmenini bulunduğu Haliliye ve Eyyübiye ilçelerinden gelecek olan oylar sandalye sayılarının paylaşılmasında daha da etkin olmuş olacaktır.
 
Tabi ki bu noktada CHP ile MHP’yi de hafife almamak gerekir. Çok çalışmakta ve koşturmaktalar. CHP il Başkanı Ömer Karakeçili seçim sürecinde il başkanları kategorisinde ilçeleri, köyleri ve mahalleleri dolaşma bakımından rekor kırdı desem yalan olmaz. Hafife alınmaması gereken bir başka önemli isim ise Urfa’da Bağımsız milletvekili adayı Fatih Bucak’tır. Bucak’ta her ortamda sevenleri ve destekçileri ile bir araya gelmekte.
 
Sonuç itibari ile bu seçim öyle birilerinin daha önceleri olduğu üzere işinin pek kolay olacağı bir seçime asla benzemiyor. HDP kilit partisi konumundadır. Baraj sorun olmaz ise ortaya bir hayli renkli ve ilginç bir sonuç çıkacaktır. Aksi takdirde yine birileri ‘başardık ve kazandık’ edebiyatı yapacak ve hak etmedikleri sandalyeler ile Ankara yolunu tutacaklardır. Hem de kimlerle! 
 
 
 
Yeniden buluşmak dileği ile… 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49